Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

piszczy i piszczy porozmawiac nie da...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bortimor23

bortimor23
  • 34 postów

Napisany 19 listopada 2011 - 19:12

Witam posiadam instalacje sekwencyjna bigas sterownik bigas sgis N problem jest nastepujacy po przejechaniu kilku kilometrow zaczyna piszczec przy pełnej butli , miga kropka lpg a pali sie kropka oznaczajaca benzyne co to moze byc ??? prosze o pomoc i jakiegos dobrego gazownika w moiej okolicy jesli ktos moglby mi polecic bylbym wdzieczny mieszkam w Nowogardzie niedaleko Szczecina pytalem w miescie ale nie maja pojecia o bigas
KARGUL

#2 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 19 listopada 2011 - 20:38

piszczy bo uznał że gaz sie skończył i przełącza na benzyne

Przestanie piszczeć jak go naciśniesz.

I tak i tak pojedziesz na benzynie. Instalacja myśli że nie ma gazu, i to nie będzie raczej czujnik ilości gazu w butli. Pewnie traci ciśnienie na wtryskach z jakiegoś powodu. A z jakiego powie ci gazownik.

Poczekaj na forum jest sporo osób ze Szczecina napewno ci polecą dobrego magika

#3 OFFLINE   grzechug

grzechug
  • 188 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 listopada 2011 - 21:12

Nie wiem jak jest zbudowana ta instalacja ale może to coś z mapsensorem jeśli jest bo dostaje błędne informacje o ciśnieniu gazu. Nie krzyczeć od razu jeśli go tam nie ma. :jump:

#4 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 listopada 2011 - 00:00

Szanujący się gazownik, nie mając softu bądź pojęcia co się dzieje doraźnie wymienił by filtry: fazy ciekłej - przed parownikiem i fazy lotnej - przed wtryskiwaczami.
Zerknij kolego, jak zacznie Ci pikać, na odczuwalną temperaturę parownika: zaczyna pikać to natychmiast zatrzymujesz się w bezpiecznym miejscu i ręką badasz, czy parownik jest ciepły/gorący czy też zimny/zmrożony.
Potem dopiero można szukać przy mapsensorze.

#5 OFFLINE   bortimor23

bortimor23
  • 34 postów

Napisany 21 listopada 2011 - 21:30

dzieki za rade ,ale co oznacza jesli bedzie zimny ,i co oznacza jak jest Cieply ??? dzis bylem w 3 wrsztatach i na zadnym nie mogli sie polaczyc dopiero gazownik na tamie pomorzanskiej sie polaczyl ,i pokazalo ze po przelaczeniu na gaz na wolnych obrotach silnik nie chodzi na gazie tylko na benzynie jak sie wkreci na obroty dopiero pokazuje sie jakies parametry od gazu na co te objawy moga wskazywac ???? czy mozliwe ze gdzies jest nieszczelna instalacja ???bo troche daje gazem w srodku jak auto stoji , prosze o pomoc i porady bo gazownicy mnie dzisaj załamali
KARGUL

#6 OFFLINE   brodaMV6

brodaMV6
  • 209 postów

Napisany 21 listopada 2011 - 21:40

dzieki za rade ,ale co oznacza jesli bedzie zimny ,i co oznacza jak jest Cieply ???

Tak jak kolega poniżej napisał,sprawdz ręką czy parownik jest ciepły (gorący),czy zimny (zmrożony)

#7 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 21 listopada 2011 - 21:48

a spróbuj jeszcze całkiem wyłączyć ogrzewanie - w ten sposób woda nie pójdzie przez nagrzewnice i więcej popłynie przez reduktor.

Wyłącz albo po odpaleniu w ogóle nie włączaj ogrzewania i w droge

#8 OFFLINE   maniekstopro

maniekstopro
  • 32 postów

Napisany 21 listopada 2011 - 23:08

Miałem identyczny problem u siebie, przy ok 3tyś obr przełączał się gaz na benzyne, a jak zrobiło się zimno to od razu. pomogła wymiana filtrów, tak jak mówili poprzednicy.inne powody to zabrudzony reduktor i map sensor. Zacznij od filtrów.:)

#9 OFFLINE   bortimor23

bortimor23
  • 34 postów

Napisany 25 listopada 2011 - 17:08

dzis sprawdzilem parownik gdy zaczeło piszczec i byl goracy ale nadal nie moge znalezc nikogo kto znalazl by chociaz filtry w tej instalacji :-( pomozcie ...
KARGUL

#10 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 25 listopada 2011 - 18:26

ja znalazłem taką liste gazowników dla hasła "bigas"

http://panoramafirm.pl/bigas

niestety nikt w okolicy, szukaj dalej albo szykuj sie na dłuższą wycieczke

#11 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 listopada 2011 - 19:25

bortimor23, daj zdjęcia spod maski, jak najwięcej-najlepiej elementy instalacji gazowej. Ja Ci odpiszę, jakie filtry masz, pokażę gdzie kupić i opiszę jak w bezpieczny sposób wymienić.