Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czy miska olejowa od silnika BMW 2.5 td pasuje do opla omegi b 2.5 td

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Michalneli79

Michalneli79
  • 6 postów

Napisany 13 listopada 2011 - 16:17

drodzy klubowicze czy pasuje miska olejowa od silnika bmw 2.5 td który był umieszczony również w omedze bo mam możliwość zakupu do swojej omzy lecz się boję się czy będzie pasować

#2 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 13 listopada 2011 - 17:22

nie spasuje,

#3 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 listopada 2011 - 20:22

nie spasuje,

ze względu na układ kierowniczy a dokładniej drążek środkowy, w bmw cały układ jest przed silnikiem

#4 OFFLINE   Michalneli79

Michalneli79
  • 6 postów

Napisany 13 listopada 2011 - 22:48

drogi kolego na pierwszy rzut oka wygląda tak samo i długość i szerokość lecz moja jest gładka a ta którą che kupić jest pokarbowana i wygląda jak cylinder od motoru. W mojej korek spustowy jest pośrodku a tam z prawej strony. Co mógł byś mi podpowiedzieć

A dodam jeszcze że ten silnik umieszczony jest również w omedze i układ kierowniczy jest taki sam tylko może rocznik nie ten bo moja jest z 1995 a ta gdzie jest dobra miska z 1997

#5 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 13 listopada 2011 - 22:52

To może dodam trzeci głos: miska olejowa z silnika BMW M51 nie pasuje do silnika Omegi X25DT.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#6 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 listopada 2011 - 23:15

A dodam jeszcze że ten silnik umieszczony jest również w omedze i układ kierowniczy jest taki sam tylko może rocznik nie ten bo moja jest z 1995 a ta gdzie jest dobra miska z 1997

najpierw piszesz o BMW teraz o omedze z omegi do omegi pasuje z bmw do omegi nie

#7 OFFLINE   Diablopol

Diablopol
  • 320 postów

Napisany 14 listopada 2011 - 10:08

drodzy klubowicze czy pasuje miska olejowa od silnika bmw 2.5 td który był umieszczony również w omedze bo mam możliwość zakupu do swojej omzy lecz się boję się czy będzie pasować

pozwólcie, ze odpowiem...

I tak i nie. Zależy jaka dokładnie miska z jakiego dokładnie BMW... rocznik itp. Nie wszystkie miski pasują, ale są takie, które pasują. Sam osobiście miałem wymienioną od BMW i pasowało... Problem jest jedynie w smoku - trzeba go skrócić...

Tak BTW. Mam i miskę i smok przerobiony, zostawiłem sobie na wszelki wypadek.

A - jest jeden mały szczegół... moja miska od BMW nie miała fabrycznie czujnika poziomu oleju... więc zawsze wyskakiwał błąd - głównie z tego powodu, kupiłem miskę od omegi i zmieniłem na oryginalną...

Jeszcze coś - miska od BMW pasująca do omegi ma "listki" od dołu, wygląda, że po to, by było lepsze chłodzenie... ale efekt jest taki, że przez to, prześwit jest ciut mniejszy ... czyli miska jest bardziej narażona na uszkodzenie...
Na tyle jest niższa, że widać po prostu...

Czyli - przed zakupem musisz upewnić się, że miska wygląda tak samo - były dwie wersje. wózek z przodu i bardziej z tyłu. Dlatego "miska od BMW" to za mało... trzeba jeszcze dokładnie się przyjrzeć.

PS: uszczelka oczywiście oryginalna...

PS2: Ja też kupiłem miskę od bmw bo była zamontowana w omedze... stąd byłem bardziej odważny w zakupie...

#8 OFFLINE   kulawyns

kulawyns
  • 20 postów

Napisany 18 listopada 2011 - 21:43

A mi podeszła od BMW 2,5 tds:tank: :) dokładnie taką samą kupiłem jak miałem w swojej omedze moja miała żeberka na dole i taką samą kupiłem z bmw założyłem bez żadnego kombinowania!!

#9 OFFLINE   Diablopol

Diablopol
  • 320 postów

Napisany 21 listopada 2011 - 09:49

pytanie numer 1 - czujnik poziomu oleju jest? sprawny?

Jeśli wymieniłeś miske olejową na miskę od BMW bez żadnych problemów, bez ingerencji w smog... to znaczy, że miska którą miałeś wcześniej, nie była od omegi, tylko właśnie od bmw. Z żeberkami miska była w BMW. Że nie wspomnę o tym, iż wewnątrz, miska jest ciut inna, dlatego trzeba skrócić smog. Oryginalny w omedze jest ciut dłuższy (parę centymetrów)
Ale, najważniejsze, że wszystko gra :D

#10 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 21 listopada 2011 - 13:00

być może był robiony przeszczep i ktoś włożył silnik od BMW, stąd miska z żeberkami

#11 OFFLINE   aleksander21

aleksander21
  • 89 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 24 stycznia 2012 - 11:18

a dla mnie pasuje ja taka mam musiałem tylko lekko zeberka wyszlifowac po prawej stronie miski i wszystko ok