Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Centralny zamek, omega B 99r.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   hawziee

hawziee
  • 2 postów

Napisany 28 sierpnia 2006 - 19:38

Witam,
mam problem z centralnym zamkiem w drzwiach kierowcy, po naciśnięciu przycisku w kluczyku 3 rygle w drzwiach wskakują , a drzwi kierowcy pozostają otwarte, można je zamknąć tylko kluczykiem. To samo jest przy zamykaniu z pilota... Zepsuł się siłownik ? Jak go wymienić ?

Z góry dziękuję za pomoc

#2 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 sierpnia 2006 - 22:00

a w ogóle rygielka nie podnosi czy podnosi do nie do konca?

#3 OFFLINE   hawziee

hawziee
  • 2 postów

Napisany 29 sierpnia 2006 - 07:45

nie podnosi w ogóle,

#4 OFFLINE   namor

namor

TDI - fan

• 19 postów

Napisany 26 listopada 2006 - 12:28

Witam

podepnę się pod temat

mam podobny problem tylko że z drzwiami tylnymi prawymi
a mianowicie
otwierać to otwierają się z pilota za każdym razem ale z zamykaniem jest już gorzej
to znaczy nie za każdym razem
efekt jest taki że jak zamknę centralny a te jedne drzwi nie zamkną się
i chcę je wtedy ręcznie wciskając rygiel to jest problem bo rygla nie można wdusić tak jak by coś blokowało w mechanizmie
rozbierałem już tapicerkę na tych drzwiach ale nic tam nie znalazłem żadnego widocznego uszkodzenia
i pytanie moje jest takie czy winny nie jest sam siłownik ?
czy w nim w środku coś nie blokuje się ?
i jeszcze jedno czy jest jakaś regulacja długości cięgna łączącego siłownik z mechanizmem zamka
..::namor::..

#5 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów

Napisany 26 listopada 2006 - 12:43

Krotko po kupnie mojej przednie lewe drzwi pasazera przestaly sie otwierac i zamykac-reszta dzialala. Dobralem sie do drzwi i stwierdzilm ze cos dzieje sie z silownikiem bo tylko nieznacznie sie poruszal przy probie uruchomienia. Mialem go probowac naprawic ale stwierdzilem ze szkoda czasu i lepiej kupic na szrocie. Przy okazjii zobaczylem ze silownik musial byc juz wymieniany bo mial date produkcji '01 a omega jest 98.
Kupilem z omegi 94 i jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem ze gniazdka w silownikach minimalnie sie roznia ksztaltem i wielkoscia bolcow. w moim silowniku plastik okalajacy bolce gniazda mial ksztalt zaokraglony a ten ze szrotu prostokatny-obcialem ten plastik dookola odslaniajac bolce-na to wlozylem moja wtyczke(delikatna roznica bolcow nie sprawila problemu-w druga strone moglby byc problem-tzn nowszy silownik do starszej omegi) zaizolowalem dokladnie i dziala idealnie. funkcja ryglowania dziala tak samo.
Silowniki po za gniazdami wygladaja identycznie.
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#6 OFFLINE   gmurawsk

gmurawsk
  • 2 023 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 26 listopada 2006 - 12:48

otwierać to otwierają się z pilota za każdym razem ale z zamykaniem jest już gorzej
to znaczy nie za każdym razem
efekt jest taki że jak zamknę centralny a te jedne drzwi nie zamkną się

MIałem podobny problem. Bujałem się z tym przez pół roku aż padł ten siłownik, że drzwi nie można było otworzyć . Okazało się że siłownik był na wykończeniu aż padł. Wymieniłem i problem się rozwiązał. Zamień miejscami słowniki( weź z innych drzwi) Jeśli problem się przeniesie to masz odpowiedź. Siłowniki są uniwersalne czy to lewe czy prawe drzwi

#7 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 27 listopada 2006 - 09:01

jak silownik pada , lubi zrobic zwarcie , i leci centralka, a nawet potrafi zaczac palic kable

akurat ten problem przerobilem dokladnie u mnie

dwa silowniki byly zablokowane , jeden praktycznie wypalony w srodku
nie ma sensu nic w tym naprawiac , uzywka 20-30 zl , tylko trzeba zwrocic uwage na gniazda kabli , sa roznice jak kolega wyzej napisal

jesdna z przyczyn niedomykajacych sie silownikow , albo nie dzialajacych wogole sa kable/wiazki idace w gumowych oslonach laczacych slupek z drzwiami , najczesciej tam padaja i bardzo czesto lubia zrobic zwarcie w instalacji

#8 OFFLINE   klodek

klodek
  • 7 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:10

No i widzę ze ja mam chyba ten sam problem.
Przed chwilą chyba mi padł siłownik...
(centralny działa oprócz drzwi kierowcy) w ogóle nie reaguje (nie otwiera, nie zamyka) :(

Będzie trzeba jak mrozy odpuszczą rozebrać boczek i się pobawić :)

#9 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:13

Zamień miejscami słowniki( weź z innych drzwi) Jeśli problem się przeniesie to masz odpowiedź. Siłowniki są uniwersalne czy to lewe czy prawe drzwi

To zależy od rocznika.

#10 OFFLINE   klodek

klodek
  • 7 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:27

ok ok :]
mam rocznik '95

W drzwiach wszystko działa (elektryka lusterka, elektryka szyb, lampka drzwi)
No poczytałem trochę, i ten post wydaje mi się najbliższy mojemu problemowi...

w zeszłym tygodniu zauważyłem, ze te drzwi jakoś ciężej się otwierały... (w rozumieniu: rygielek do góry otwierał się później z lekkim oporem. Raz zdarzyło mi się ze chciał się otworzyć ale nie dał rad i się zamknął. Oczywiście po ponownej próbie otworzył się... )

Czy to jednoznacznie mówi ze może być to przyczyna siłownika ?

#11 OFFLINE   Puchal

Puchal
  • 3 postów

Napisany 26 kwietnia 2010 - 09:36

Witam jestem nowy i miałem ten sam problem z centralnym w drzwiach kierowcy. Prześledziłem forum i zabrałem się do roboty. Odkręciłem tapicerkę, odkręciłem zamek ale nie wyciągałem go całego, podniosłem lekko do góry, odsłoniłem gumkę przy siłowniku i popsikałem WD-40. Jak na razie wszystko działa, ale nie wiem na jak długo. Zrobiłem tak ponieważ wcześniej miałem R-19 z centralnym tylko z tą różnicą, że tam nie działały dwa siłowniki. Mam nadzieję, że moja podpowiedź się komuś przyda. Pozdrawiam. Omega B 99 2.0 16V.

#12 OFFLINE   rafis27

rafis27
  • 148 postów

Napisany 16 czerwca 2010 - 19:37

witam podepnę się żeby nie robić nowego tematu chodzi mi o problem który mnie denerwuje w mojej omedze chodzi mianowicie o jak zamknę z centralnego drzwi kierowcy i pociągnę za klamkę żeby sprawdzić czy się zamknęły to już po otwarciu zamka już nie mogę otworzyć drzwi ani od zewnątrz ani od wewnątrz nie wiem co jest do szlem ze jak kilka razy zamknę i otworze centralnym to puszcza i mogę się dopiero dostać do środka możecie coś podpowiedzieć co to może być dodam ze jak zamknę i nie pociągnę za klamkę to normalnie się otwiera bez problemów pozdrawiam 2,2 2000r

#13 OFFLINE   ziomalkoryto

ziomalkoryto
  • 69 postów

Napisany 22 stycznia 2011 - 10:46

Witam.. tez mam problem z centralnym w drzwiach kierowcy.. wymieniłem siłownik na sprawny , ale coś przy próbie zamknięcia drzwi z pilota żadne drzwi nie chcą się zamknąć bo coś się blokuje w drzwiach kierowcy- niekiedy się udaje zamknąć bez problemu. jak już uda się je zamknąć to z otwarciem też jest problem bo rygielek drzwi kierowcy nie odskakuje całkiem do góry - muszę go kluczykiem podnieść, wszystkie inne drzwi ok.. Co mogę sprawdzić w takiej sytuacji?? Pozdrawiam

#14 OFFLINE   koziolek

koziolek
  • 1 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 12:44

ja też mam problem drzwi od strony pasażera się nie otwierają jak rozebrałem tapicerkę i je nareszczcie otworzyłem wszystko było oki ale po zamknieciu centralnego dalej jest tak samo;p help meeeeeeeeeeeee

#15 OFFLINE   maniek1059

maniek1059

MEG@M@NIEK

• 137 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 19 lutego 2012 - 20:19

ja też mam problem drzwi od strony pasażera się nie otwierają jak rozebrałem tapicerkę i je nareszczcie otworzyłem wszystko było oki ale po zamknieciu centralnego dalej jest tak samo

mistrzu,jak luska jeszcze byla moja,zaraz po kupnie to ja te drzwi rozbieralem,czyscilem wszystko,smarowalem chyba ze 4 razy i było dobrze przez 2 dni a pózniej dzieciaki i tak musialy wsiadac od strony kierowcy bo znowu cos je blokowało ale pozniej juz nie mialem siły ani nerwów zeby je znowu rozbierać:masakra:

Auto: Omega B'95 Pb automat

wymieniłes skrzynie na automatyczną??

#16 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 19 lutego 2012 - 23:01

a co ma skrzynia do centralnego?? :masakra:

Koziołek , zamienieńsiłowniki miejscami L=P jeżeli zadziała to masz rozwiązanie( siłownik do wymiany)
Edit:
By wujaszek Roozga;)

#17 OFFLINE   maniek1059

maniek1059

MEG@M@NIEK

• 137 postów
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 20 lutego 2012 - 18:57

a co ma skrzynia do centralnego

no heelllooooł!!!! tak tylko zapytałem:D