Centralny zamek, omega B 99r.
Napisany 28 sierpnia 2006 - 19:38
mam problem z centralnym zamkiem w drzwiach kierowcy, po naciśnięciu przycisku w kluczyku 3 rygle w drzwiach wskakują , a drzwi kierowcy pozostają otwarte, można je zamknąć tylko kluczykiem. To samo jest przy zamykaniu z pilota... Zepsuł się siłownik ? Jak go wymienić ?
Z góry dziękuję za pomoc
Napisany 28 sierpnia 2006 - 22:00
Napisany 26 listopada 2006 - 12:28
podepnę się pod temat
mam podobny problem tylko że z drzwiami tylnymi prawymi
a mianowicie
otwierać to otwierają się z pilota za każdym razem ale z zamykaniem jest już gorzej
to znaczy nie za każdym razem
efekt jest taki że jak zamknę centralny a te jedne drzwi nie zamkną się
i chcę je wtedy ręcznie wciskając rygiel to jest problem bo rygla nie można wdusić tak jak by coś blokowało w mechanizmie
rozbierałem już tapicerkę na tych drzwiach ale nic tam nie znalazłem żadnego widocznego uszkodzenia
i pytanie moje jest takie czy winny nie jest sam siłownik ?
czy w nim w środku coś nie blokuje się ?
i jeszcze jedno czy jest jakaś regulacja długości cięgna łączącego siłownik z mechanizmem zamka
Napisany 26 listopada 2006 - 12:43
Kupilem z omegi 94 i jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem ze gniazdka w silownikach minimalnie sie roznia ksztaltem i wielkoscia bolcow. w moim silowniku plastik okalajacy bolce gniazda mial ksztalt zaokraglony a ten ze szrotu prostokatny-obcialem ten plastik dookola odslaniajac bolce-na to wlozylem moja wtyczke(delikatna roznica bolcow nie sprawila problemu-w druga strone moglby byc problem-tzn nowszy silownik do starszej omegi) zaizolowalem dokladnie i dziala idealnie. funkcja ryglowania dziala tak samo.
Silowniki po za gniazdami wygladaja identycznie.
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.
Napisany 26 listopada 2006 - 12:48
MIałem podobny problem. Bujałem się z tym przez pół roku aż padł ten siłownik, że drzwi nie można było otworzyć . Okazało się że siłownik był na wykończeniu aż padł. Wymieniłem i problem się rozwiązał. Zamień miejscami słowniki( weź z innych drzwi) Jeśli problem się przeniesie to masz odpowiedź. Siłowniki są uniwersalne czy to lewe czy prawe drzwiotwierać to otwierają się z pilota za każdym razem ale z zamykaniem jest już gorzej
to znaczy nie za każdym razem
efekt jest taki że jak zamknę centralny a te jedne drzwi nie zamkną się
Napisany 27 listopada 2006 - 09:01
akurat ten problem przerobilem dokladnie u mnie
dwa silowniki byly zablokowane , jeden praktycznie wypalony w srodku
nie ma sensu nic w tym naprawiac , uzywka 20-30 zl , tylko trzeba zwrocic uwage na gniazda kabli , sa roznice jak kolega wyzej napisal
jesdna z przyczyn niedomykajacych sie silownikow , albo nie dzialajacych wogole sa kable/wiazki idace w gumowych oslonach laczacych slupek z drzwiami , najczesciej tam padaja i bardzo czesto lubia zrobic zwarcie w instalacji
Napisany 31 stycznia 2010 - 19:10
Przed chwilą chyba mi padł siłownik...
(centralny działa oprócz drzwi kierowcy) w ogóle nie reaguje (nie otwiera, nie zamyka)

Będzie trzeba jak mrozy odpuszczą rozebrać boczek i się pobawić

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:13
To zależy od rocznika.Zamień miejscami słowniki( weź z innych drzwi) Jeśli problem się przeniesie to masz odpowiedź. Siłowniki są uniwersalne czy to lewe czy prawe drzwi
Napisany 31 stycznia 2010 - 19:27
![:]](https://forum.omegaklub.eu/public/style_emoticons/default/splash.gif)
mam rocznik '95
W drzwiach wszystko działa (elektryka lusterka, elektryka szyb, lampka drzwi)
No poczytałem trochę, i ten post wydaje mi się najbliższy mojemu problemowi...
w zeszłym tygodniu zauważyłem, ze te drzwi jakoś ciężej się otwierały... (w rozumieniu: rygielek do góry otwierał się później z lekkim oporem. Raz zdarzyło mi się ze chciał się otworzyć ale nie dał rad i się zamknął. Oczywiście po ponownej próbie otworzył się... )
Czy to jednoznacznie mówi ze może być to przyczyna siłownika ?
Napisany 26 kwietnia 2010 - 09:36
Napisany 16 czerwca 2010 - 19:37
Napisany 22 stycznia 2011 - 10:46
Napisany 02 lutego 2012 - 12:44
Napisany 19 lutego 2012 - 20:19
ja też mam problem drzwi od strony pasażera się nie otwierają jak rozebrałem tapicerkę i je nareszczcie otworzyłem wszystko było oki ale po zamknieciu centralnego dalej jest tak samo
mistrzu,jak luska jeszcze byla moja,zaraz po kupnie to ja te drzwi rozbieralem,czyscilem wszystko,smarowalem chyba ze 4 razy i było dobrze przez 2 dni a pózniej dzieciaki i tak musialy wsiadac od strony kierowcy bo znowu cos je blokowało ale pozniej juz nie mialem siły ani nerwów zeby je znowu rozbierać

wymieniłes skrzynie na automatyczną??Auto: Omega B'95 Pb automat
Napisany 19 lutego 2012 - 23:01

Koziołek , zamienieńsiłowniki miejscami L=P jeżeli zadziała to masz rozwiązanie( siłownik do wymiany)
Edit:
By wujaszek Roozga;)
Napisany 20 lutego 2012 - 18:57
no heelllooooła co ma skrzynia do centralnego