Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ustawienie ciśnienia na reduktorze brc genius 1500

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lapa

lapa
  • 239 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 00:34

witam Kolegów.
wiecie może w jaki sposób ustawić ciśnienie na parowniku brc genius g 1500?od jazdy na lpg wyskakuje mi błąd ubogiej mieszanki,a przy przyspieszaniu na większych prędkościach czuć lekkie szarpnięcia,zawachania,tak jakby brakowało mu paliwa.podejrzewam,że parownik daje za małe ciśnienie i chciałbym go podregulować.
w która stronę trzeba obrócić śrubę,żeby zwiększyć a w ktorą zmniejszyć ciśnienie?czy moze coś sie stać jak ustawie za wysokie?

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 listopada 2011 - 05:04

może być tak jak opisujesz, że będą szarpnięcia, bo silnik jest zalewany zimnym gazem, najlepiej będzie jak podjedziesz na regulację do kogoś kto ma o tym pojęcie, czasami nie warto jest oszczędzać 50-100zł za regulację jak można w ten sposób wykończyć elementy instalacji LPG czy silnika...

#3 OFFLINE   lapa

lapa
  • 239 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 09:13

na regulacje i tak pojade.jestem umowiony na piatek.chcialem tak z czystej ciekawosci sprobowac samodzielnie sie z tym uporac,na przyszlosc wiedzialbym juz z czym to sie je.

#4 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 03 listopada 2011 - 01:28

Z BRC jest podobnie jak z benzyną :) Nie podchodź bez komputera. Każda zmiana ciśnienia wiąże się z tym że instalacja nie będzie pracowała poprawnie ponieważ instalacja gazowa była zaprogramowana przy ciśnieniu 1bar i gdy teraz zmienisz ciśnienie na 1,5 przykładowo to nie będzie odpowiedniej korekcji mieszanki. W twoim przypadku może wystąpić kilka przyczyn:
1. moze byc zastosowany plastikowy filtr fazy lotnej ktory ulegal rozpuszczeniu
2. korekta "mapy"
3. uszkodzony reduktor lub wtryskiwacz

bo zadko wytepuje problem szarpania z powodow za niskiego cisnienia gazu poniewaz przy spadku nastepuje przelaczenie na PB. chyba ze ktos wczesniej zmniejszyl cisnienie przelanczania do granic minimalnych :)
wiec najprosciej udaj siee do swojego gazownika :)

#5 OFFLINE   lapa

lapa
  • 239 postów

Napisany 03 listopada 2011 - 09:34

Z BRC jest podobnie jak z benzyną :) Nie podchodź bez komputera. Każda zmiana ciśnienia wiąże się z tym że instalacja nie będzie pracowała poprawnie ponieważ instalacja gazowa była zaprogramowana przy ciśnieniu 1bar i gdy teraz zmienisz ciśnienie na 1,5 przykładowo to nie będzie odpowiedniej korekcji mieszanki. W twoim przypadku może wystąpić kilka przyczyn:
1. moze byc zastosowany plastikowy filtr fazy lotnej ktory ulegal rozpuszczeniu
2. korekta "mapy"
3. uszkodzony reduktor lub wtryskiwacz

bo zadko wytepuje problem szarpania z powodow za niskiego cisnienia gazu poniewaz przy spadku nastepuje przelaczenie na PB. chyba ze ktos wczesniej zmniejszyl cisnienie przelanczania do granic minimalnych :)
wiec najprosciej udaj siee do swojego gazownika :)

dzięki za rady.juz mi sie odechciało samemu grzebać:p

#6 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 listopada 2011 - 22:19

dzięki za rady.juz mi sie odechciało samemu grzebać:p

Mam BRC SQ24 i rzeczywiście bez kompa i mapsensor-a nic nie zrobisz.

#7 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 04 listopada 2011 - 00:03

Mam BRC SQ24 i rzeczywiście bez kompa i mapsensor-a nic nie zrobisz.

:tak:

#8 OFFLINE   lapa

lapa
  • 239 postów

Napisany 05 listopada 2011 - 03:20

dzisuaj byłem i tylko podłączył kompa,bez mapsensora.
powiedział,ze mieszanka powinna był ok przy aktualnych ustawieniach,ale coś tam podciągnął jeszcze troche