Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Tylne koła jakby wpadały w poślizg

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   darekostap

darekostap
  • 149 postów

Napisany 14 lipca 2007 - 14:26

Ostatnio zauważyłem jadąc trasą , kiedy pada deszcz i przejeżdżam przez przejście dla pieszych to tylne koła gdy najadą na te właśnie pasy lekko ściąga tak jakby samochód wpadał w poślizg wcześniej tego nie miałem czy może to być związane z uszkodzeniem jakiegoś elementu tylnego zawieszenia??? Ogólnie na mokrej nawierzchni dziwnie się tył zachowuje nawet gdy się poprostu jedzie ze stałą prędkością to aż się troche plecy robią mokre. Co to może być

dokładniej rzecxz ujmując rzuca lekko tyłem na prawą stronę ale tylko przy mokrej nawierzchni na białych pasach (przejściu dla pieszych)

edit - Beast - scalilem posty

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 lipca 2007 - 14:56

Ostatnio zauważyłem jadąc trasą , kiedy pada deszcz i przejeżdżam przez przejście dla pieszych to tylne koła gdy najadą na te właśnie pasy lekko ściąga tak jakby samochód wpadał w poślizg wcześniej tego nie miałem czy może to być związane z uszkodzeniem jakiegoś elementu tylnego zawieszenia??? Ogólnie na mokrej nawierzchni dziwnie się tył zachowuje nawet gdy się poprostu jedzie ze stałą prędkością to aż się troche plecy robią mokre. Co to może być

dokładniej rzecxz ujmując rzuca lekko tyłem na prawą stronę ale tylko przy mokrej nawierzchni na białych pasach (przejściu dla pieszych)

edit - Beast - scalilem posty

podjedz gdzies na diagnostyke zawieszenia, moze tuleje na wahaczach moze ci sie kąty i zbieznosc rozjechala a moze poprostu opony juz na smietnik sie nadaja

#3 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 14 lipca 2007 - 20:53

Na owych pasach kola po prostu traca przyczepnosc (gładka, śliska nawierzchnia) a ze auto ma tylni naped i nie małą moc kola w tym momecie zaczynaja sie szybciej obrac (o ile w momencie pokonywania zakretu dodajesz gazu) i efekt jest taki ze lekko zarzuca tyłem. U mnie jest tak samo. Jesli masz kontrole trakcji wlacz ja i zobacz czy nadal zarzuca d*pą. Jesli tak to najprawdopodobniej amorki tylnie do wymiany... Jesli chodzi o trwalosc tylniego zawieszenia w Omedze to jest super, jesli masz przejechane mniej niz 150 000 (po niemieckich drogach) to raczej nic tam sie nie powinno jeszcze dziać...

#4 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 lipca 2007 - 21:01

Jesli masz kontrole trakcji wlacz ja i zobacz czy nadal zarzuca d*pą. J

Przeciez TC wlacza sie zawsze automatycznie po zapaleniu silnika, mozna je jedynie samemu wylaczyc.

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 lipca 2007 - 21:01

Na owych pasach kola po prostu traca przyczepnosc (gładka, śliska nawierzchnia) a ze auto ma tylni naped i nie małą moc kola w tym momecie zaczynaja sie szybciej obrac (o ile w momencie pokonywania zakretu dodajesz gazu) i efekt jest taki ze lekko zarzuca tyłem. U mnie jest tak samo. Jesli masz kontrole trakcji wlacz ja i zobacz czy nadal zarzuca d*pą. Jesli tak to najprawdopodobniej amorki tylnie do wymiany... Jesli chodzi o trwalosc tylniego zawieszenia w Omedze to jest super, jesli masz przejechane mniej niz 150 000 (po niemieckich drogach) to raczej nic tam sie nie powinno jeszcze dziać...

TC jest na stale wlaczona i co najwyzej mozna ja wylaczyc

#6 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lipca 2007 - 21:04

Moze troszke noga z gazu i lepsze oponki.....

#7 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lipca 2007 - 21:10

Na owych pasach kola po prostu traca przyczepnosc (gładka, śliska nawierzchnia) a ze auto ma tylni naped i nie małą moc kola w tym momecie zaczynaja sie szybciej obrac (o ile w momencie pokonywania zakretu dodajesz gazu) i efekt jest taki ze lekko zarzuca tyłem. U mnie jest tak samo

U mnie jest identycznie.

Czy czasem te pasy nie były ostatnio odnawiane.?

Z tego co ostatnio zauważyłem to nie wiem czym te pasy malują, ale nawet ciężarówką mam problem w zatrzymaniu auta jak choć odrobine wjadę na te pasy przy mokrej nawierzchni. Nie szukałbym tutaj przyczyny w zawieszeniu.

#8 OFFLINE   maciekpkow

maciekpkow
  • 521 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 lipca 2007 - 23:20

ja miałem identyczną sytuacje w swojej omce. Po wymianie tylnych opon które nadawały się na śmietnik zjawisko to minęło :mrgreen:

#9 OFFLINE   darekostap

darekostap
  • 149 postów

Napisany 15 lipca 2007 - 21:31

wymienie opony wszystkie na nowe w przyszłymm tygodniu i zobacze co siue bedzie działo. aha i to napewno nie chodzi o ciężką nogę i zakrętry ponieważ nawet jak wjadfe na owe pasy bez nogi na gazie to właśnie rzuca dupe!!! no i zbieżność sprawdze jeśli chodzi o przebieg to mam na zegarze 190000 jak kupowałem auto półtora roku temu to miała przebieg 105 000 także mało prawdopodobne że oryginalny choć powiem szczerze ze na tapicerce skórzanej nie było widać praktycznie śladów zurzycia a auto było wyrejestrowane w 2002 roku to może ciutka prawfdy w tym jest. po wszelkich wymianach opisze końcowy efekt