Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zastanawiam się czy jest sens zamontować wyciszenie maski?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lukaszp

lukaszp
  • 37 postów

Napisany 12 lipca 2007 - 12:48

Proszę o Wasze zdanie, auto kupiłem 2,5 roku temu. Zawsze było coś tam do zrobienia i o tym nie myślałem a teraz na bieżąco autko jest wyprowadzone i trochę na szczęście "nudno" :lol: no i naszło mnie na zamontowanie fabrycznego wyciszenia pokrywy silnika, tylko czy jest sens?

1. Czy w lecie nie będzie pod maską zbyt gorąco?
2. Czy będzie zauważalnie ciszej w kabinie?

Pytam tych którzy jeździli bez i z wyciszeniem maski...

Pozdrawiam,
lukasz

#2 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 lipca 2007 - 12:56

Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś w pytaniu. Wyciszenie jest przeważnie od wyciszania :wink: .

#3 OFFLINE   lukaszp

lukaszp
  • 37 postów

Napisany 12 lipca 2007 - 13:03

:lol: nazwa nazwą ale zycie nauczyło mnie że nie zawsze sama nazwa się sprawdza hehe, ale zamontuje chyba tak czy owak bo trochę łyso bez tego jest - tylko zastanawia mnie też to czy może warto podkleić jeszcze jakąś matę pod spód. Sporo na allegro takich ofert... cieniutkie maty - tylko czy znowu one nie bedą wypychały wyciszenia...

Nic nie jest tak dobre żeby nie można było tego poprawić :diable:

#4 OFFLINE   BzQ

BzQ

Duszna KIA

• 1 184 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 12 lipca 2007 - 14:28

Ja się będę najprawodopobniej w najbliższym czasie pozbywał fabrycznego wytłumienia maski (już jest troche poszarpane i zwisa gdzieniegdzie, nie chce zeby to sie zapaliło) i w jego miejsce położe maty wygłuszające do silnika. Dam znac jaki efekt :mrgreen:

#5 OFFLINE   kraiczek

kraiczek
  • 44 postów

Napisany 12 lipca 2007 - 17:15

Zapalić to to się nie powinno, chyba nikt nie produkował by tego z materiału palnego. Ja się zastanawiam dlaczego te maty nad silnikiem są takie wyżarte, u mnie praktycznie nad silnikiem i kolektorem nie ma wcale, a widziałem też takie które są w całości, to może po przegrzaniu się robi lub jak silnik pracuje na zbyt wysokich temp.?

#6 OFFLINE   Ninja

Ninja
  • 134 postów

Napisany 12 lipca 2007 - 17:24

dobre to jest jesli jest zamontowane bo bynajmniej maska po nagrzaniu auta nie jest gorąca. Zawsze mnie wkurzalo gdy mi podczas deszczu maska przed nosem parowała. :mrgreen:
www.budowork.pl
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL - Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."
Krzysztof Hołowczyc

#7 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 lipca 2007 - 17:47

2. Czy będzie zauważalnie ciszej w kabinie?

Ciszej bedzie, ale z zewnatrz bo troche wygluszy silniki. W srodku bedzie tak samo jak bez wygluszenia.

#8 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 lipca 2007 - 19:52

No i zampomnieliście bardzo ważnej sprawy maska sie tak nie nagrzewa co jest zdrowsze dla lakieru to jakimś czasie potrafi strasznie zmatowaiec jak w zime non stop temperatu ra sie będzie zmieniała raz -30 a zaraz +50 więc lepiej ją mieć nawet dla trwałości lakieru :driver:

#9 OFFLINE   lukaszp

lukaszp
  • 37 postów

Napisany 13 lipca 2007 - 05:59

Myślę że zwisanie tych wygłuszeń zależy w dużym stopniu od stanu i ilości zaczepów, ale mogę się mylić :diable:

#10 OFFLINE   Kris_omaCD96

Kris_omaCD96
  • 12 postów

Napisany 14 lipca 2007 - 14:23

Poszarpane wygłuszenie maski jest efektem uszkadzania go przez wodę i inne zanieczyszczenia które uderzają w nie podczas jazdy.
Jest to jeden z wielu wskaźników przebiegu samochodu.
Najlepiej wymienić na nową.
Będzie ładnie i maska będzie odpowiednio chroniona przed temperaturą z silnika.
Rozwarstwiona struktura starego wygłuszenia i na dodatek z dziurami to słaba izolacja i tragiczny wygląd.

Na allegro można było kupić takie wygłuszenie za 80 zl ale do omy C.
Ma ktoś namiary na wygłuszenie do B ???
Moje tez nie jest najnowsze ale założyłem.
Przy wypadku sie nie zniszczyło.......

W mojej omedze brakuje osłony silnika , tej dolnej.
Moze ona bedzie oslaniala komore silnika i wygłuszenie przed zanieczyszczeniami z drogi???
Chcesz miec cos dobrze zrobione ????
To zrób sam........

#11 OFFLINE   lukaszp

lukaszp
  • 37 postów

Napisany 16 lipca 2007 - 08:40

Założyłem używane wygłuszenie - ładne, bez poszarpań itp., pod nie na gołą blachę przykleiłem jeszcze specjalną mate wytłumiającą w miejsca gdzie blacha jest prosta.

EFEKT?

Hm, włączyłem silnik i niby nic ale jak wyjechałem w trasę to okazało się, że naprawdę było warto. Wczoraj zrobiłem Rzeszów - Bytom - Rzeszów i różnica jest zauważalna - POLECAM tym którzy nie mają :)

PS. Czy widział ktos z Was jakie autko spłonęło przy wjeździe na Autostradę Kraków-Katowice? (Wczoraj popołudniu)
Jechałem zaraz przed tym faktem i ciekawi mnie jaka to była marka.
Osobiście raz widziałem płonącego Peugeota 106 na autostradzie Katowice-Wrocław co tylko potwierdziło moje uprzedzenie do francuzkich wynalazków :diable:

Pozdrawiam :piwo: ,
lukasz

#12 OFFLINE   mazi82

mazi82
  • 361 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 16 lipca 2007 - 09:43

Myślę że zwisanie tych wygłuszeń zależy w dużym stopniu od stanu i ilości zaczepów, ale mogę się mylić :diable:

a ja z kolei słyszałem, że jest to wina niemieckich wiewiórek, które z tych mat robią sobie gniazda :roll:

#13 OFFLINE   wspak_oisezrg

wspak_oisezrg
  • 85 postów

Napisany 25 czerwca 2010 - 21:15

wiewiórki wiewiórkami ponoć większość gryzoni a nawet koty wskakują na silnik gdy ten jest ciepły i wyciszenie traktowane jest jako dobra zabawa podczas wylegiwania się na naszych silnikach :jump: sam nawet znalazłem upchane części wyciszenia w ciasn część w komorze silnika i nie daję wiary co by to tam wlazło pod wpływem powietrza. więc coś w tym jest. a co do chlapania wody czy jakoś tam to raczej mało prawdopodobne gdyz te ubytki znajdują się nad silnikiem to tryskająca woda raczej by nie zakręciła a jeszcze mam osłonę pod silnikiem która temu ma zapobiegać ,czyli ja jestem raczej za tymi wiewiórkami i tymi gryzoniami a teraz mi sie przypomniało co słyszałem jak ludzie gadali co to przy ruszaniu z pod domu koty z pod samochodu pryskały jak popażone a nawet raz nastąpiła :szpital:
pozdrawiam troszki się rozpisałem :D

#14 OFFLINE   cytrynadm

cytrynadm
  • 171 postów

Napisany 26 czerwca 2010 - 13:25

Ja nie będę wrzucał zdjęcia wyciszenia swojej maski bo szok :( i to wszystko wina gryzoni :mad:
Dlatego szukam jakiejś używki w dobrym stanie.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Dodany obrazek

#15 OFFLINE   S1 CICHY

S1 CICHY

obecnie V-Tec, plany-3.2

• 189 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 czerwca 2010 - 15:48

To samo u mnie... była idealna ale gryzonie wyczaiły gdzie parkuje i teraz mam dwie ogromne dziury... chyba się jej pozbędę..

#16 OFFLINE   BenekKNS

BenekKNS
  • 609 postów

Napisany 26 czerwca 2010 - 15:54

ja swoją wywaliłem bo coś dużego ukradło mi spory kawałek tej maty(tak z 30cm na 30cm) i nie ciekawie to wyglądało. jednak jest teraz troche głośniej za zewnątrz, tym bardziej że ja mam klekota.podczas jazdy może delikatnie głośniej.

#17 OFFLINE   wspak_oisezrg

wspak_oisezrg
  • 85 postów

Napisany 28 czerwca 2010 - 13:01

gdzieś widziałem że ktoś ponalepiał sobie pod maske takie maty wygłuszające (samoprzylepne)w kolorze srebrnym ciekawe czy długo to się trzyma?
a i gryzonie raczej nie miały by pociechy ! :D
może ktoś widział lub zna tego śmiałka to może jakieś wskazówki by podsuną bo całkiem to fajnie wyglądało .
tylko ja się obawiałem co by to mu się nie odlepiło gdyby jednak nie to ide
na taki układ i sobie też bym zamontował bo już nie mogę patrzec na swojego dziurawca :dziura:

#18 OFFLINE   zereb

zereb

2t rider

• 85 postów

Napisany 28 czerwca 2010 - 13:12

Ja mam u siebie podklejoną jakąś gąbkę i trochę odstaje przy szybie ale tak to się trzyma i na pewno nie jest org.

#19 OFFLINE   wspak_oisezrg

wspak_oisezrg
  • 85 postów

Napisany 28 czerwca 2010 - 16:39

Ja mam u siebie podklejoną jakąś gąbkę i trochę odstaje przy szybie ale tak to się trzyma i na pewno nie jest org.

a czy możesz zapodać jakieś foto? :confused:
prosimy :D