Problem z oponami - Po czym poznać że są dwukierunkowe czy też nie
Napisany 17 października 2011 - 21:06
Dziś zmieniłem ogumienie na zimowe no i zonk, Omegatora zaczęło ściągać na prawo, hmmm widziałem pośpiech w rączkach wulkanizatora więc sprawdziłem ciśnienie w oponkach.... ehhhh co opona to inne ciśnienie, OK ciśnienie wyrównane ale dalej Omegatora ściąga, tylne oponki nowe i są kierunkowe, ale przednie nie mam pojęcia gdyż nie ma żadnej strzałki, jak po bieżniku patrzałem to jakbym oponę obrócił o 180 stopni to wzór bieżnika chyba uzyskuje taki sam (ciężko stwierdzić bo po dłuższej obserwacji mieni się w oczach), przeczuwam że jedna opona z przodu jest odwrotnie założona, na letnich auto jechało prosto jak ta lala, na tych zimówkach jeździłem rok temu i też nie było problemu
Napisany 17 października 2011 - 21:09
Witam,
Dziś zmieniłem ogumienie na zimowe no i zonk, Omegatora zaczęło ściągać na prawo, hmmm widziałem pośpiech w rączkach wulkanizatora więc sprawdziłem ciśnienie w oponkach.... ehhhh co opona to inne ciśnienie, OK ciśnienie wyrównane ale dalej Omegatora ściąga, tylne oponki nowe i są kierunkowe, ale przednie nie mam pojęcia gdyż nie ma żadnej strzałki, jak po bieżniku patrzałem to jakbym oponę obrócił o 180 stopni to wzór bieżnika chyba uzyskuje taki sam (ciężko stwierdzić bo po dłuższej obserwacji mieni się w oczach), przeczuwam że jedna opona z przodu jest odwrotnie założona, na letnich auto jechało prosto jak ta lala, na tych zimówkach jeździłem rok temu i też nie było problemu
Nie rozumie po co ten post??Wroc do niego i niech zmieni opone albo oddaj mu je i niech odda kase:)
Napisany 17 października 2011 - 21:12
Napisany 17 października 2011 - 21:13
Po co ten post: po to że chciałbym się dowiedzieć po czym poznać opony dwukierunkowe, bo skoro okażą się jednokierunkowe to żeby udowodnić Panu, który mi je wymieniał że jedną założył źle i nie dać sobie wcisnąć tzw. kitu.

Tak sprawdzałem oby dwie przednie - nie ma strzałek, nie ma napisu Rotation
Sprawdziłem tylnie - jest inny typ bieżnika ale to już wiem że są kierunkowe, jest strzałka jest napis
Napisany 17 października 2011 - 21:48
Napisany 17 października 2011 - 21:56