automatyczny obieg obieg powietrza - czujnik
Napisany 11 lipca 2007 - 10:22
Od niedawna jestem posiadaczem Omegi w wersji często nazywanej "C". Omega jest z ostatniego roku produkcji (2003). Wszystko ładnie działa poza automatycznym obiegiem wewnętrznym. Na konsoli mam odpowiedni przycisk - kółeczko z literą A w środku. Sam obieg wewnętrzny działa, wielokrotnie sprawdzone podczas jazdy za smrodzącymi autobusami itp. Natomiast za nic nie mogę uruchomić automatycznego włączania obiegu. W instrukcji stoi jak byk napisane co i jak a u mnie literka "A" nie chce się pokazać. Jedno naciśnięcie i kółeczko się pojawia, drugie - gaśnie (w krótkim odstępie czasu - tak jak stoi w instrukcji). W instrukcji przy opisie tegoż nie ma żadnej gwiazdki, co świadczyłoby, że jest to opcja. Omegę mam w niewiadomo jakiej wersji ale jest nieźle doposażona (bez drewna, skóry i ksenonów ale navi 2013, szyberdach...). Próbowałem uruchomić "A" w różnych trybach klimatyzacji - auto, eco i off. Nie działa. Mam już wątpliwość czy aby na pewno automatyczny obieg wewnętrzny jest standardem w tej Omedze. Komputer nie wyświetla żadnego błędu. Może ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem lub może coś zasugerować?
Pozdrawiam
Romek
Napisany 11 lipca 2007 - 12:37
Napisany 11 lipca 2007 - 14:41

Napisany 02 sierpnia 2007 - 19:01
Napisany 02 sierpnia 2007 - 19:37
Czyli teoretycznie jadąc za Jelczem, czujnik wyczuwając spaliny, powinien sam zablokować dopływ powietrza z zewnątrz. Jak to działa w praktyce nie wiem, wiem, że mało kto wie, o tym, że omegi mają taki bajer
Napisany 02 sierpnia 2007 - 23:05
Napisany 03 sierpnia 2007 - 09:12
Co do uruchomienia automatycznego obiegu wewnętrznego, pisząc pierwszego posta sugerowałem się instrukcją do Omegi z 1999 roku, ściągniętą gdzieś z sieci. Moja Omega jest z 2003r. a instrukcje mam w j. niemieckim, z 2002r. W polskiej wersji przy opisie uruchamiania automat. obiegu wewn. nie ma żadnych gwiazdek (gwiazdka = wyp. opcjonalne). W wersji niemieckojęzycznej gwiazdka jest (wcześniej nie zaglądałem)! Czyli albo w polskiej się machnęli, albo u nas wszyskie wersje to miały, albo później wrzucili to do wyp. opcjonalnego. Tak czy siak u mnie nie działa. W sieci ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć. Rozpisują się jedynie na temat AQS (Air Quality Sensor), że niby standard w klimatyzacji w Omedze tzw. C. Może u mnie w trybie AUTO klimatyzacji to działa... muszę sprawdzić... Mogłoby być, bo to bardzo przydatny gadżet w naszym kraju.
dziala dokladnie w trybie auto po 2 krotym szybkim nacisnieciu przycisku od obiegu. ale jak to dziala w praktyce tego nie wiem bo nie trafilem jezdzac oma ojca na nic co by ostro kopcilo