Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

automatyczny obieg obieg powietrza - czujnik

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   wyzromek

wyzromek
  • 38 postów

Napisany 11 lipca 2007 - 10:22

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Omegi w wersji często nazywanej "C". Omega jest z ostatniego roku produkcji (2003). Wszystko ładnie działa poza automatycznym obiegiem wewnętrznym. Na konsoli mam odpowiedni przycisk - kółeczko z literą A w środku. Sam obieg wewnętrzny działa, wielokrotnie sprawdzone podczas jazdy za smrodzącymi autobusami itp. Natomiast za nic nie mogę uruchomić automatycznego włączania obiegu. W instrukcji stoi jak byk napisane co i jak a u mnie literka "A" nie chce się pokazać. Jedno naciśnięcie i kółeczko się pojawia, drugie - gaśnie (w krótkim odstępie czasu - tak jak stoi w instrukcji). W instrukcji przy opisie tegoż nie ma żadnej gwiazdki, co świadczyłoby, że jest to opcja. Omegę mam w niewiadomo jakiej wersji ale jest nieźle doposażona (bez drewna, skóry i ksenonów ale navi 2013, szyberdach...). Próbowałem uruchomić "A" w różnych trybach klimatyzacji - auto, eco i off. Nie działa. Mam już wątpliwość czy aby na pewno automatyczny obieg wewnętrzny jest standardem w tej Omedze. Komputer nie wyświetla żadnego błędu. Może ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem lub może coś zasugerować?

Pozdrawiam

Romek

Roman

#2 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 11 lipca 2007 - 12:37

nie wiem jak w C ale w B dodatkowo oprócz sterowania malnualnego zamykaniem klapy przyciskiem z konsoli tą klapą steruje także klimatronik.Nie mam pojęcia jakie parametry do tego bierze ale zauważyłem że jeśli na zewnątrz panuje dosyć wysoka temperatura i klimatronik pracuje z pełną parą to czasami sobie sam zamknie klapę i wtedy nie zapala się nawet przycisk na desce.A kiedy sam zamyka klapę to słychać

#3 OFFLINE   wyzromek

wyzromek
  • 38 postów

Napisany 11 lipca 2007 - 14:41

Testowalem i w upalny dzień i w taki jak dziś. Niestety za nic nie udaje mi się włączyć automatycznej recyrkulacji. Myślałem, że może jakaś żarówka od symbolu "A" przepalona, ale nie sądzę, bo naciskając kolejny raz przycisk, symbol kółeczka gaśnie, a "A" jak nie było tak nie ma :cry:
Roman

#4 OFFLINE   trakerr

trakerr
  • 151 postów

Napisany 02 sierpnia 2007 - 19:01

U mnie zaswieca sie A po 2krotnym szybkim nacisnieciu recylkulacji ale tylko sie zaswieca bo obieg zamkniety u mnie nie dziala cos tam bzyczy pod schowkiem ale klapa sie nie rusza moze jakies rady co to moze byc?
Beedzie sie działo...

#5 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 02 sierpnia 2007 - 19:37

w omegach C układ obiegu powietrza wewnętrznego załącza się sam, gdy czujnik jakości powietrza wyłapie jakieś związki chemiczne na które jest zaprogramowany.
Czyli teoretycznie jadąc za Jelczem, czujnik wyczuwając spaliny, powinien sam zablokować dopływ powietrza z zewnątrz. Jak to działa w praktyce nie wiem, wiem, że mało kto wie, o tym, że omegi mają taki bajer

#6 OFFLINE   wyzromek

wyzromek
  • 38 postów

Napisany 02 sierpnia 2007 - 23:05

Co do uruchomienia automatycznego obiegu wewnętrznego, pisząc pierwszego posta sugerowałem się instrukcją do Omegi z 1999 roku, ściągniętą gdzieś z sieci. Moja Omega jest z 2003r. a instrukcje mam w j. niemieckim, z 2002r. W polskiej wersji przy opisie uruchamiania automat. obiegu wewn. nie ma żadnych gwiazdek (gwiazdka = wyp. opcjonalne). W wersji niemieckojęzycznej gwiazdka jest (wcześniej nie zaglądałem)! Czyli albo w polskiej się machnęli, albo u nas wszyskie wersje to miały, albo później wrzucili to do wyp. opcjonalnego. Tak czy siak u mnie nie działa. W sieci ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć. Rozpisują się jedynie na temat AQS (Air Quality Sensor), że niby standard w klimatyzacji w Omedze tzw. C. Może u mnie w trybie AUTO klimatyzacji to działa... muszę sprawdzić... Mogłoby być, bo to bardzo przydatny gadżet w naszym kraju.
Roman

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 sierpnia 2007 - 09:12

Co do uruchomienia automatycznego obiegu wewnętrznego, pisząc pierwszego posta sugerowałem się instrukcją do Omegi z 1999 roku, ściągniętą gdzieś z sieci. Moja Omega jest z 2003r. a instrukcje mam w j. niemieckim, z 2002r. W polskiej wersji przy opisie uruchamiania automat. obiegu wewn. nie ma żadnych gwiazdek (gwiazdka = wyp. opcjonalne). W wersji niemieckojęzycznej gwiazdka jest (wcześniej nie zaglądałem)! Czyli albo w polskiej się machnęli, albo u nas wszyskie wersje to miały, albo później wrzucili to do wyp. opcjonalnego. Tak czy siak u mnie nie działa. W sieci ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć. Rozpisują się jedynie na temat AQS (Air Quality Sensor), że niby standard w klimatyzacji w Omedze tzw. C. Może u mnie w trybie AUTO klimatyzacji to działa... muszę sprawdzić... Mogłoby być, bo to bardzo przydatny gadżet w naszym kraju.

dziala dokladnie w trybie auto po 2 krotym szybkim nacisnieciu przycisku od obiegu. ale jak to dziala w praktyce tego nie wiem bo nie trafilem jezdzac oma ojca na nic co by ostro kopcilo