Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ręczna regulacja xenonów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mihauso

mihauso
  • 11 postów

Napisany 13 października 2011 - 21:14

Witam :)
mam pytanko w jaki sposob i czy idzie ominac smoczynna regulacje xenonow w omedze b. poniewaz jeden czujnik mam zepsuty dokladnie przedni. czy jest mozliwos recznej regulacji poniewaz lampy sie podnosza do gory ale za chwile opadaja i świeca bardzo blisko. a ze idzie zima to zaczełem od polerowania lamp przednich super efekt polecam w gorzowie wlkp firme www.lenglass.pl lampy jak nowe. dzieki za podpowiedzi :) pozdrawiam

#2 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 13 października 2011 - 21:20

Przy awarii czujników reflektory zawsze się kładą aby zapobiedź oślepianiu innych. Możesz spróbować ręcznie je ustawić imbusami które masz nad szkłem.

#3 OFFLINE   mihauso

mihauso
  • 11 postów

Napisany 13 października 2011 - 21:21

no wlasnie widzisz krece nimi i nic sie nie dzieje z moze jak bym odlaczyl silniczki i podrecil tam i pozniej znow je zamontowal bylo by oki ?? jest taka mozliwosc??

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 października 2011 - 21:27

a nie prościej kupić nowy czujnik ?? koszt około 150zł, a nie będziesz musiał kombinować przy przeglądach

#5 OFFLINE   mihauso

mihauso
  • 11 postów

Napisany 13 października 2011 - 21:31

a nie trzeba podlaczac pod kompa po wymianie tego czujnika synchronizacji to jakiejs nie wymaga??

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 października 2011 - 21:52

Witam :)
mam pytanko w jaki sposob i czy idzie ominac smoczynna regulacje xenonow w omedze b. poniewaz jeden czujnik mam zepsuty dokladnie przedni. czy jest mozliwos recznej regulacji poniewaz lampy sie podnosza do gory ale za chwile opadaja i świeca bardzo blisko. a ze idzie zima to zaczełem od polerowania lamp przednich super efekt polecam w gorzowie wlkp firme www.lenglass.pl lampy jak nowe. dzieki za podpowiedzi :) pozdrawiam

regeneracja lamp to nie tylko polerka. w srodku tez trzeba wyczyscic dodatkowo wymienic uchwyty regulacyjne. a jak masz czujnik walniety to wymien.
p.s ile dales za polerke ?

#7 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 14 października 2011 - 10:53

Widzę, że dysponujecie dużą wiedzą nt działania xenonów. Proszę więc o parę wyjaśnień w tej kwestii, bo nie bardzo wiem, czy u mnie jest wszystko ok.
Do pewnego momentu po włączeniu świateł widać było jakiś ruch. Potem zaczął zapalać się na kompie komunikat o poziomowaniu ksenonów. Lampy świecą normalnie, nie opadają ani nie podnoszą się w czasie jazdy. Sprawdzałem przez podmianę czujniki, żadnych zmian. Po podpięciu kompa i wprowadzanie poprzez niego nowych ustawień lampy reagowały, obniżały się i podnosiły zgodnie z wprowadzanymi przez komp poleceniami. Stąd silniczki też wydają się ok.
Pytanie jest następujące: jak powinno działać sprawne samopoziomowanie bezpośrednio po włączeniu świateł oraz w trakcie jazdy, czy jest to zauważalne czy możliwe do wymuszenia np na postoju poprzez bujanie przodem auta?
U mnie nie ma żadnej reakcji, jest tak, jak w zwykłych światłach.
Co zrobić, żeby doprowadzić to do poprawnego stanu?

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 14 października 2011 - 11:05

pracy nie zauwazysz. silniczki reaguja bardzo szybko. jesli wystapil blad to nalezy go odczytac i bedziesz wiedzial co jest problemem.

#9 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 14 października 2011 - 11:11

Ale kiedy włączę światła i bujam mocno przodem auta światła bujają się razem z autem, a miałem wrażenie, że powinny utrymywać się na niezależnym od tego poziomie. Podobnie jest podczas jazdy,

Błędu nie ma, sprawdzałem metodą na pedał gazu, hamulca i liczenie:)

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 14 października 2011 - 11:21

na pedaly to mzoesz sobie do konca swiata naciskac. bledy swiatel odczytasz tylko i wylacznie kompem.

#11 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 14 października 2011 - 11:25

na pedaly to mzoesz sobie do konca swiata naciskac. bledy swiatel odczytasz tylko i wylacznie kompem.

To sprawa braku mojej wiedzy nt błędów wyjaśniona. A jak powinno to działać? bo może jest ok, a ja szukam dziury w całym?

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 14 października 2011 - 11:40

jesli nie ma bledu to pewnie dziala - chyba ze leza ci uchwyty w lampie to nie bedziesz tego zauwazal. opel nie ma testu jak inne auta ze na starcie robi ruchy lampami.

#13 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 14 października 2011 - 11:45

jesli nie ma bledu to pewnie dziala - chyba ze leza ci uchwyty w lampie to nie bedziesz tego zauwazal. opel nie ma testu jak inne auta ze na starcie robi ruchy lampami.

Lampy też powinny być ok, tydzień temu Michał mi wymienił na zrobione przez niego:)

#14 OFFLINE   mihauso

mihauso
  • 11 postów

Napisany 14 października 2011 - 16:56

regenerecja lamp 100 pln i powiem efek niesamowity polecam