Jak rozpoznać olej silnikowy od płynu wspomagania?
Rozpoczęte przez
mikun
, 08 paź 2011, 00:01
10 odpowiedzi na ten temat
Napisany 08 października 2011 - 00:01
Mając okazję pooglądać auto od spodu zauważyłem że na sprężarce oraz wtyczce wchodzącej do niej sączy się coś oleistego. Kolor żółtawo-zielony. Byłem przekonany że to olej od silnika gdzieś wylatuje ale znajomy mi powiedział że tam w pobliżu jest pompa wspomagania kierownicy i ona może ciec i oszukiwać że to olej silnikowy. Dodam iż już raz musiałem dolać płynu do wspomagania bo jak skręcałem w prawo to tak jęczało jak koparka której siłowniki walczą z płynem hydraulicznym :-) Kapać nie kapie tak żeby zostawały plamy pod spodem, ale co wytrę to pojawia się na nowo. Klima szczelna tak więc odpada olej ze sprężarki klimy.
Napisany 08 października 2011 - 07:55
Olej jest bardziej "oleisty" i tłusty.
Zrób sobie mały eksperyment. Otwórz korek wlewu oleju, przeciągnij palcem gdzieś pod korkiem żebyś miał olej na palcu. Następnie przetrzyj palcem po wycieku i porównaj.
Możesz też porównać to co cieknie z tm co masz w zbiorniczku wspomagania. W tym wypadku tam maczasz palucha.
Zrób sobie mały eksperyment. Otwórz korek wlewu oleju, przeciągnij palcem gdzieś pod korkiem żebyś miał olej na palcu. Następnie przetrzyj palcem po wycieku i porównaj.
Możesz też porównać to co cieknie z tm co masz w zbiorniczku wspomagania. W tym wypadku tam maczasz palucha.
Napisany 08 października 2011 - 08:07
żółtawo-zielony powiadasz... na moje oko 95% że to jednak olej ze sprężarki.
Napisany 08 października 2011 - 09:23
tak jak koledzy piszą.. to jest olej z klimatyzacji. Mam ten sam problem delikatnie zielony. Olej do wspomagania kierownicy jest raczej czerwony>:)Przynajmniej ja taki mam.
Napisany 08 października 2011 - 10:50
Mnie również się tak wydaje.
dobrze sie wam wydaje. moze byc jeszcze z czynnikiem UV stad zielony kolor
Napisany 08 października 2011 - 21:51
Dokładnie w tym samym miejscu i u mnie był taki sam olej. Klima chodziła a jakże pięknie, ale nie długo, teraz słabo chłodzi. Tak więc polecam uszczelnić sprężarkę. Ja stawiam na uszczelniacz na jej wałku. Niedługo się za to zabiorę.
Przy okazji jak ktoś przegląda ten temat i ma wiedzę. Jaki uszczelniacz tam jest? Gumowy czy gumowo metalowy?
Przy okazji jak ktoś przegląda ten temat i ma wiedzę. Jaki uszczelniacz tam jest? Gumowy czy gumowo metalowy?
Napisany 14 października 2011 - 17:45
Dziś wlazłem pod auto w znane mi miejsce czyli pod sprężarkę klimy wziąłem biały ręcznik papierowy i mogę stwierdzić że olej jest czerwony lub brązowy i bez zapachu typowego dla oleju silnikowego. Kropla wisiała na sprężarce oraz druga kropla wisiała na złączce, która załącza kompresor.
Napisany 19 października 2011 - 11:36
olej ze wspomagania można wziąć na język i ma taki dziwny smak (słodko-kwaśny). spróbuj ze wspomagania i porównaj z tym co leci - od tego się nie umiera.
Ale nie wiem jak smakuje klimatyzacja i czy jest zdrowa
Ale nie wiem jak smakuje klimatyzacja i czy jest zdrowa