Jak sterować Webasto?
Napisany 01 października 2011 - 17:33
Jak sterować Webasto w Omedze Design Edition z 2001 roku. Nie ma pilota i sterowania w kabinie. Działa automatycznie?
Napisany 01 października 2011 - 18:49
Działa automatycznie?
Tak, po uruchomieniu silnika. Możesz dokupić sterowanie i sterować.
Napisany 01 października 2011 - 19:02
po pierwsze szukaj, po drugie nie webasto tylko eberspacher, po trzecie to dogrzewacz a nie ogrzewanie postojoweJak sterować Webasto w Omedze
Napisany 06 października 2011 - 09:58
Rozmawiałem z mechanikiem który miał to urządzenie.
Podobno uruchamia się to przyciskiem auto na panelu.
Niestety u mnie to nie działa, chyba że jest to zależne od temperatury na zewnątrz.
Napisany 06 października 2011 - 11:29
Napisany 06 października 2011 - 11:42
Ps. Omcia z Belgii
Napisany 06 października 2011 - 12:26
chyba żę sam sobie sterownik dostawisz, czemu niema sensu grzania kabiny ja tak mam w zimie świetna sprawasterownika do tego raczej tez nie znajdzioesz. nie ma sensu, ma to za zadanie ogrzac plyn w obiegu a nie nagrzewac kabine podczas postoju. pozdrawiam .
Napisany 06 października 2011 - 12:31
Wystarczy zerknąć do instrukcji po co jest ten przycisk;)Podobno uruchamia się to przyciskiem auto na panelu.
Napisany 06 października 2011 - 16:13
co do przycisku to w kazdym aucie z klimatronikiem jak na postoju nacisniesz go to uruchomi dmuchawy, to nie jest jakas nowosc.
Napisany 06 października 2011 - 18:46
no niestety tak to nie działa bo aby piec odpalił silnik musi być uruchomiony, bo po pierwsze niema co cyrkulować wody i piec się wyłącza po2 sekundach od przegrzania a po 2 piec musi dostać +12V z zacisku D+ alternator co jest niemożliwe na nie pracującym silniku.damian nie ma sensu zmieniac przeznaczenia tego urzadzenia, to ogrzewa tylko obieg wody tak zeby zimą nie bylo zimnego rozruchu, mialem biala omege fl z 2000r w kombi, i tez latalem bo nie wiedzialem co to jest i jak to sie wlancza, i pewnego razu jak o 3 w nocy wychodzilem z domu do auta to parowalo cos przy zdezaku z przodu i odkrylem ze jak spadnie ponizej 5 stopni wlancza sie samoczynnie, potrafi sie zalonczyc dwa do trzech razy na noc i co ciekawe na noc tylko, bo w dzien nie.
Napisany 06 października 2011 - 19:12
wlaczalo sie samo i to po spadku temperatóry, wiec juz nic nie wiem.
a jakis dodatkowych okablowan nie pamietam zeby byly instalowane.
w sierpniu ja kupowalem i zimą po pierwszych mrozach zauwazylem takowe zdazenia.
Napisany 06 października 2011 - 21:08
to coś musiało być kombinowane bo piec nie odpali do póki silnik nie pracuje, aby piec odpalił muszą być spełnione następujące warunki, sygnał wzbudzenia z alternatora +12V(czyli kręcący się alternator), sygnał o temp zewnętrznej z climatronica +12V (temp poniżej 5 stopni) inaczej niema możliwości odpalenia pieca, oczywiście mówimy tu o seryjnym dogrzewaczu.no to co ja jakąs centralke mialem? bo zgupialem do reszty.
wlaczalo sie samo i to po spadku temperatóry, wiec juz nic nie wiem.
a jakis dodatkowych okablowan nie pamietam zeby byly instalowane.
w sierpniu ja kupowalem i zimą po pierwszych mrozach zauwazylem takowe zdazenia.
Napisany 06 października 2011 - 21:45
Napisany 07 października 2011 - 05:42
to nie za bardzo mieli pojęcie o tym piecu nie spotkałem się z autem gdzie sprawny piec odpala się sam bez wiedzy właścicielapo tym co zaobserwowalem tej zimy ze sie zalaczyl rozmawialem z dwoma mechanikami i oni powiedzieli mi dokladnie to samo co zaobserwowalem.
Napisany 07 października 2011 - 07:27
spotkalem sie w zyciu z takimi spiralkami jedne odpalaly jak silnik na postoju plus wirnik zeby wymusic obieg wody, i jedne takie co jak piec niedogrzany to jako pomoc sie wlanczaly , moze na wzór tego cos bylo kombinowane.
Napisany 07 października 2011 - 07:32
Dokładnie ta sama historia ma miejsce w moim służbowym T4. Dogrzewacz uruchamia się automatycznie po włączeniu silnika kiedy jest na zewnątrz temperatura poniżej 5 st.C i nie ma możliwości ręcznego sterowania tym urządzeniem. Poza tym busior posiada niezależne ogrzewanie postojowe (Ebespacher) sterowane ręcznie w kabinie. Jest to tryb suchy, nie posiadający obiegu wodnego. Widywałem w Omegach dokładnie takie same kompozycje czyli dogrzewacz + ogrzewanie postojowe.sygnał o temp zewnętrznej z climatronica +12V (temp poniżej 5 stopni) inaczej niema możliwości odpalenia pieca, oczywiście mówimy tu o seryjnym dogrzewaczu.

Napisany 25 listopada 2011 - 18:46
Podobno uruchamia się to przyciskiem auto na panelu.
przycisk auto włącza nawiew i wykorzystuje ciepły płyn
Napisany 25 listopada 2011 - 18:56
ale to nie włącza piecaprzycisk auto włącza nawiew i wykorzystuje ciepły płyn
Napisany 27 listopada 2011 - 18:40
Może podpięty ma zegar który nie jest wprowadzony do kabiny tylko skitrany jest gdzieś w komorze silnika i ma ustawione trzy tryby automatycznego włączania się i wyłączania.to nie za bardzo mieli pojęcie o tym piecu nie spotkałem się z autem gdzie sprawny piec odpala się sam bez wiedzy właściciela