Strefa platnego parkowania Kraków
Napisany 30 września 2011 - 00:04
Jezdząc po Krakowie nurtuje mnie jedna sprawa, mianowicie strefa płatnego parkowania. Niby bardzo prosty temat, kupujemy bilecik w prakomacie ktory nie wydaje reszty, nie przyjmuje banknotów i mam 6 min od zaparkowania na zakup bileciku. Problem pojawia się w momencie, gdy takowego bileciku nie mamy. Przychodzi "Pan" robi zdjęcie, po czym przychodzi po 10min robi kolejne z mandatem za szybą.
Niby wszystko ok ale....
Zdjęcie jest robione zwykłym aparatem bez homologacji (przynajmniej jak pytałem ich to oni o niczym takim nie wiedza), a jak wiadomo w każdym aparacie można dowolnie ustawiać sobie datę i godzinne. Wiec teoretycznie nadpobudliwy pan kontrolujący może zrobić zdjęcie, zmienić godzinne o parę minut w aparacie i zrobić kolejne zdjęcie. Daje mu to dużo korzyści, większa skuteczność w pracy + możliwy czas wolny na kawę ponieważ ma dobre alibi ze był w pracy o danej godzinie. Tym bardziej ze tą kontrole obsługuje firma zewnętrzna wiec mogą w niej pracować np. osoby karane (nie chce nikogo obrazić, ale prywatna firma może zatrudniać kogo chce)
Moje pytanie/temat, czy ktoś z was miał z tym styczność w sensie nie przyjęcia od nich mandatu. Policjanci aby mandat z fotoradaru był ważny musza okazać ważna homologacje na życzenie "klienta", a tu nie dość ze czegoś takiego nie ma to jeszcze mandat dostaje samochód nie kierowca. Dostajemy go za szyba nawet nie wiedząc ze on jest, bo ktoś dowcipny może go wyrzucić, może go zalać deszcz, możemy go potraktować jako reklamę bo to nie jest żaden dokument bo przecież dokumentów tak się nie zostawia.
Wiadomo że to jest walka z wiatrakami, ale według mnie działa to na totalnym bezprawiu i chaosie. Te ludki parkują swoje pijaczenia na pasach, na zakazach, blokując i tamując ruch nie raz. To jest irytujące.... Karetka jest uprzywilejowana gdy jedzie na sygnale, wiec chyba oni nie są wcale.
Próbował ktoś z was z tym powalczyć, może komuś się udało?
Pozdrawiam
Napisany 01 października 2011 - 20:54
Faktycznie tak jest?? nawet nie wiedziałem.mam 6 min od zaparkowania na zakup bileciku.
Napisany 01 października 2011 - 21:01
Napisany 01 października 2011 - 21:35

Napisany 01 października 2011 - 21:53
Napisany 02 października 2011 - 10:26
Tym bardziej ze tą kontrole obsługuje firma zewnętrzna wiec mogą w niej pracować np. osoby karane (nie chce nikogo obrazić, ale prywatna firma może zatrudniać kogo chce)
Kolego też bez urazy, ale szukasz dziury w całym.
A ja powiem tak:
Jeśli wiesz że jedziesz w miejsca z płatną strefa parkowania to czy problem miec kilka monet w kieszeni.
Nie wiem jak jest w Krakowie, ale ja w Warszawie kupujac bilecik wrzucam monety takie ile czasu będę parkował. Wrzucając kasę wyświetla się jaki czas mam opłacony.
Ps.
Zamiast czepiać sie czy aparat ma homologację( pierwszy raz słyszę aby coś takiego musiało być) i że parkomat nie wydaje reszty to może w te miejsca jeździj rowerem lub pieszo i problem masz z głowy.
Napisany 02 października 2011 - 12:24
Napisany 02 października 2011 - 12:43
Teoretycznie nie podpisany przez Ciebie mandat nie ma mocy prawnej, co praktycznie zostało przezemnie sprawdzone ( jak pisał kolega Bobas ) miałem ich bardzo dużo bo chodziłem do szkoły w strefie nigdy nie zapłaciłem ani jednego nigdy nic mi nie przyszło.
tylko kiedyś zamiast wypisać mandat odholują Ci furę i akurat w taki dzień gdy Ci się będzie śpieszyć. Mniejsza już z kosztami (a małe nie są) a strata czasu wielka.
Zawsze parkując na zakazie/albo nie płacąc jest to ryzyko wpisane w zabawę

Napisany 02 października 2011 - 13:02
Napisany 02 października 2011 - 13:10
Tylko że względem prawa jesli pojazd nie utrudnia ruchu nie wolno im go odholować, a jak stoi nie na zakazie tylko na miejscu przeznaczonym do parkowania tylko bez opłacenia karty parkingowej nie moga nawet dac blokady, bo zajmują się tym prywatne firmy nie straz miejska lub policja...
wystarczy że Cie zastawią i poczekają aż zapłacisz by Ci odjechać ;p w tym kraju każdy łże jak może

Napisany 02 października 2011 - 13:17
Tego to kontrolerom strefy parkowania (bo o tym mowa) robić na pewno nie wolno.wystarczy że Cie zastawią
Na to to musieliby długo czekać, nie mam obowiązku płacić do rączki ani gotówką.poczekają aż zapłacisz
To jest za duże uproszczenie.to może w te miejsca jeździj rowerem lub pieszo i problem masz z głowy.
Napisany 02 października 2011 - 17:58
Jedynym dowodem ze tam jednak bylo to auto jest zdjecie ktore mozna podważyć. Jeżeli by tak nie bylo to zaden fotoradar nie musialby miec jakiejs tam homologacji, robionych przegladow co rok itd.
Dlatego mnie to ciekawi, jak to dziala.
Napisany 02 października 2011 - 18:10
Chodzi o to że ta "firma" (bo zajmuje sie tym firma a tylko mala czesc kasy z parkingow dostaje miasto) nie ma zadnych uprawnien. Wystawiaja nie mandat, bo to nie jest mandat, ale w sumie polecenie zapłaty.
Jedynym dowodem ze tam jednak bylo to auto jest zdjecie ktore mozna podważyć. Jeżeli by tak nie bylo to zaden fotoradar nie musialby miec jakiejs tam homologacji, robionych przegladow co rok itd.
Dlatego mnie to ciekawi, jak to dziala.
z tego co ja się orientuje to fotoradary bądź radary mają po to robione legalizacje by nie podważyć prędkości. Zaparkowany samochód raczej nie rozwija wielkich prędkości zatem nie ma potrzeby homologacji aparatu.
Napisany 02 października 2011 - 18:28

Po zaparkowaniu mamy 6 min na zakup bileciku. Załóżmy że parkujemy, podchodzi do naszego auta pan, robi zdjęcie. Po czym zmienia godzine w aparacie o 15min do przodu i robi kolejne zdjęcie. On ma "dowód" że auto stoi juz ponad 15min bez bileciu, w tym czasie może iść na kawę, a ja w tym czasie moge np. rozmieniać pieniądze.
Podejrzewam że oni maja też % od skuteczności.
Zwyczajnie im nie wierze.
Po to jest potrzebna homologacja, która sprawi że mam gwarancje że w żaden sposób nie można ingerować w to zdjęcie.
Napisany 02 października 2011 - 18:29
Prawem kaduka;)Dlatego mnie to ciekawi, jak to dziala.
Napisany 02 października 2011 - 18:49

Jak dostajemy mandat za prędkość, to nie raz szukamy wymówki, ale chcemy być pewni że na 100% tyle jechaliśmy, nie raz za 2km/h wiecej mozna prawko stracić.
Napisany 03 października 2011 - 13:28

Napisany 03 października 2011 - 14:23
Nie zamierzam nikomu płacić skoro "system" w jakim to dziala można łatwo oszukać, w związku z czym mogę być oszukany.
Napisany 03 października 2011 - 16:06
to jak sie wymigac od placenia, nie swiadczy o kulturze kierowcy, a raczej o jej braku.
nie ten dzial na takie dyskusje

Napisany 03 października 2011 - 17:04
Temat fakt, trzeba bedzie jakoś go przenieść.