Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

sterownik pompy wtryskowej 2.2 dti

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   costek

costek
  • 13 postów

Napisany 07 lipca 2007 - 20:48

mam pytanie jakię są objawy uszkodzenia sterownika pompy wtryskowej w 2.2 DTI?
Moje autko jest w serwisie opla od tygodnia szukają przyczyny i po tygodniu swierdzili niby że jest to sterownik pompy wtryskowej :cry:
A oto objawy zauważone przez mnie
1. autko nie chce się szybciej jechać niż 100 km/h
2. ogólnie jest słabe ale do 100 jakoś jedzie
3. gdy chcę pociągnąć na obrotach np. na 3 biegu powyżej 2,5 tyś obr to zapala się kontrolka silnika i auto wogóle traci moc. Wtedy gdy wyłączę silnik na kilka sekund to kontrolka gaśnie i sytuacja się powtarza, czyli do 100 na godzinę jakoś jedzie
4. na piątym biegu oczywiście około 100 na godzinę czyli ok. 2 tyś obrotów też zapala się kontrolka

Czy ktoś z was miał podobne objawy?
Sprawdzali niby wszystkie podciśnienia, egr, przepływkę itd.
I jeszcze jedno niby skomp po podłączeniu pod techa nie wykazywał błędów - czy to możliwe?!
dopiero wczoraj niby pokazał się błąd który wskazywał na sterownik pompy.
O kosztach nawet nie wspomnę ale ja osobiście mam obawy czy to ten problem, ponieważ czytałem forum i ktoś się wypowiadał że jak pada ten sterownik to autko wogóle nie gada
Co radzicie, może ktoś z was miał taki problem, lub ktoś miał uszkodzony sterownik i opisze zachowanie jego autka.

#2 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 lipca 2007 - 18:11

costek, podaj kody błędw, nie ma innego wyjścia. Równie dobrze objawy mogą świadczyć o padającym przepływomierzu. Wejdź sobie na stronę vectraklub, tam jest wiele więcej info na temat padających pomp wtryskowych.

#3 OFFLINE   costek

costek
  • 13 postów

Napisany 08 lipca 2007 - 18:26

numerów błędów nie znam bo autko stoi w serwisie,
ale podobno aż do piątku wogóle nie pokazywał błędów, nie wiem czy to możliwe!?

a tak na mrginesie to dzisiaj nie moge odpalić strony forum vectra, nie wiem może coś mają uszkodzone

ale pytanie pozostaje: Czy jeżeli jest uszkodzony ten sterownik to autko wogóle pracuje czy nie, bo jak czytałem w archiwum to niby albo pracuje silnik albo nie???

#4 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 lipca 2007 - 18:45

Nie znam przypadku, aby po awarii sterownika auto odpaliło. Awaria sterownika w 90% jest pochodną awarii/niedomagań części mechanicznych, więc naprawa samego sterownika jest tylko półśrodkiem na jakiś czas.
http://forum.vectrak...showtopic=22257
http://forum.vectrak...showtopic=37521

#5 OFFLINE   costek

costek
  • 13 postów

Napisany 08 lipca 2007 - 19:06

Dzięki za linki
trochę mi sie rozjaśniło
fakycznie może to być sterownik...
ale auto ma przejechane 66 tyś km
dopiero odebrałem autko
atu taki zonk
Mam tylko nadzieje że dobrze to zdiagnozowali, bo nie chciałbym się zdziwić jak wydam x tyś za naprawę a dalj omega nie bedzie chciała jezdzic!!! :bad:
Chyba muszę się napić bo na razie tylko tyle mi zostało :drink: