Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Swiatła przeciwmgielne do jazdy dziennej

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Pawcio112

Pawcio112
  • 42 postów

Napisany 13 września 2011 - 20:48

Witam mam do was pytanie czy mozna tak zrobic :

1 - przekręcamy kluczyk do poz. II - automatycznie(lub samemu przyciskiem do zapalania swiatel przeciwmgielne) zapalają się halogeny przeciwmgielne ale tylko one!!!
2 - zapalamy światła postojowe lub mijania - halogeny automatycznie gasną
3 - możemy używać świateł przeciwmgielnych tak jak do tej pory

wiem ze sie tak da zrobic w vectrze B bo widzialem jak jezdza

i czy mozna uzywac tych siatelek do jazdy dziennej ????????:szpital::szpital::D:D:D

#2 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 września 2011 - 21:29

i czy mozna uzywac tych siatelek do jazdy dziennej

Moc mozna, ale grozi za to mandacik :) Nie maja homologacji na dzienne.
Mimo wszystko ja na nich jezdze po miescie i tak.

#3 OFFLINE   Pawcio112

Pawcio112
  • 42 postów

Napisany 14 września 2011 - 17:48

nom oki a jak je przerobic zeby mozna by je zapalac bez wlonczania swiatel postojowych

#4 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 września 2011 - 18:22

najprosciej to odseparuj je przekaznikiem.
jeden przekaznik, ktory podaje napiecie po zaplonie, drugi przekaznik, ktory podaje napiecie po wlacznieniu swiatel wylacznikiem,
do tego na zasilanie pierwszego przekaznika wstawiamy przekaznik, ktory wylaczny zasilanie przekaznika dla halogenow w momencie kiedy zapalisz swiatla mijania.

w ten sposob masz automatyczne wlaczanie halogenow po zaplonie, to tego gasza sie jak wlaczysz mijania i mozesz zapalic je w nocy podczas mgly normalnie wlacznikiem.

ale ja bym na twoim miejscu zakupil swiatla do jazdy dziennej, mniej pradu pobieraja, maja homologacje no i tez dzialaja automatycznie
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#5 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 września 2011 - 20:48

Witam mam do was pytanie czy mozna tak zrobic :

1 - przekręcamy kluczyk do poz. II - automatycznie(lub samemu przyciskiem do zapalania swiatel przeciwmgielne) zapalają się halogeny przeciwmgielne ale tylko one!!!
2 - zapalamy światła postojowe lub mijania - halogeny automatycznie gasną
3 - możemy używać świateł przeciwmgielnych tak jak do tej pory

wiem ze sie tak da zrobic w vectrze B bo widzialem jak jezdza

i czy mozna uzywac tych siatelek do jazdy dziennej ????????:szpital::szpital::D:D:D

to może zapal sobie jeszcze oświetlenie kabiny będzie ci jaśniej i będziesz lepiej widoczny

sorki za sarkazm ale to totalna wiocha szpanować czymś czego się niema (kup skode to będziesz miał tam światła dzienne)

#6 OFFLINE   paruzel

paruzel
  • 7 postów

Napisany 11 maja 2012 - 12:29

Ja kiedys mialem tak przerobione, az stracilem dowód, według przepisów, nie może być możliwości zapalenia halogenów bez swiateł mijania.

#7 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 maja 2012 - 18:42

Ja kiedys mialem tak przerobione, az stracilem dowód, według przepisów, nie może być możliwości zapalenia halogenów bez swiateł mijania.

niby że jak? każda omega pozwala zapalić "halogeny" bez świateł mijania.

#8 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 maja 2012 - 19:40

Chyba w kazdym aucie tak mozna. Przynajmniej w tych co mialem z nimi doczynienia

#9 OFFLINE   industra

industra
  • 221 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 czerwca 2012 - 15:09

kupujesz taki oto moduł http://allegro.pl/au...2254145005.html podpinasz tak jak tutaj

najprosciej to odseparuj je przekaznikiem.
jeden przekaznik, ktory podaje napiecie po zaplonie, drugi przekaznik, ktory podaje napiecie po wlacznieniu swiatel wylacznikiem,
do tego na zasilanie pierwszego przekaznika wstawiamy przekaznik, ktory wylaczny zasilanie przekaznika dla halogenow w momencie kiedy zapalisz swiatla mijania.

w ten sposob masz automatyczne wlaczanie halogenow po zaplonie, to tego gasza sie jak wlaczysz mijania i mozesz zapalic je w nocy podczas mgly normalnie wlacznikiem.

ale ja bym na twoim miejscu zakupil swiatla do jazdy dziennej, mniej pradu pobieraja, maja homologacje no i tez dzialaja automatycznie

wyjasniono i masz światła dzienne w halogenach.
Wyglada to o tak:
Dodany obrazek
Dodany obrazek
W środku zamiast żółtych żarówek zawitały żarniki z przetwornicami hb4 5000k aby barwa była zblizona do dziennych diodowych (zdecydowałem sie na xenon ze wzgledu na to ze w nocy na pustej drodze włączam przeciwmgłowe i doswietlają drogę czego nie byłoby w wypadku zarowek diodowych)
Polska przejechana z połnocy na południe i wschod, zero jakichkolwiek problemow z policją (nawet przy wypisywaniu mandatu za predkosc :masakra: nie mieli nic przeciwko)
Odpowiedz policjanta (ktory wypisywał mi mandacik) na temat swiateł dziennych:
jesli są zrobione z głową, nie bedzie polowania, jednak jesli swiatła oslepiają badz nie dają wystarczajacego strumienia swiatła (duzo aut jezdzi z dziennymi ktore widac z odległosci 2 metrow...) bedzie kasacja dowodzików.

#10 OFFLINE   JuniorS

JuniorS
  • 20 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 lipca 2012 - 12:50

Co do tematu prawa... 100 zł za samą jazdę na halogenach w dzień + mandat za brak włączonych świateł mijania... Całość może nas kosztować do 400 zł + pkt w zależności od gliniarza.

#11 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 27 lipca 2012 - 14:39

Co do tematu prawa... 100 zł za samą jazdę na halogenach w dzień + mandat za brak włączonych świateł mijania... Całość może nas kosztować do 400 zł + pkt w zależności od gliniarza.

Pełna zgoda, przeciwmgielne włącza się zgodnie z KD w określonej sytuacji. Przerabianie też może skończyć sie mandatem lub zabraniem dowodu, bo mają konkretną homologację, a nie taka, jaka by sie chciało.

#12 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 27 lipca 2012 - 15:53

Trochę odbiegnę od tematu, tak samo wygląda to chyba z przerabianiem świateł drogowych na dzienne. Nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi, teraz dużo golfów III widuje się z załączonymi światłami drogowymi.
Podłączają tam jakieś przekaźniki które ściemniają o ileś procentów te światła aby nie świeciły tak jak pełne drogowe.
To chyba też nie jest zgodne z prawem? :)
Pozdrowienia.

#13 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 27 lipca 2012 - 16:02

No wlasnie ciekawe jak to jest, bo taki patent maja nowe vw np. Transporter lub golf. Jaka ma taka lampa homologacje??

#14 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 27 lipca 2012 - 17:44

Może być nowa homologacja na nowy typ lampy z wbudowanym dziennymi. Samodział takowej mieć nie będzie.

#15 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 27 lipca 2012 - 17:58

No wlasnie ciekawe jak to jest, bo taki patent maja nowe vw np. Transporter lub golf.

VW montuje jako dzienne zwykłą żarówkę P21W w reflektorach.