Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Podzielniki ciepła

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   British

British

Ignorantia legis non excusat

• 3 622 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 września 2011 - 23:41

Witam

Mam pytanie do osób bardziej obeznanych w przepisach budowlanych i/lub prawie budowlanym. Otóż sprawa jest następująca, czy administracja/spółdzielnia ma prawo zamontowania podzielników cieplnych mimo nie ocieplonego budynku?? Budynek zbudowany ok 1900r. z cegły, gdzie ściany są bardzo zimne, nawet w lato. Czy czasem nie powinno być ogólnego wspólnego np. ryczałtowego rozliczenia całego bloku bądź czy spółdzielnia nie powinna dopłacać za "straty cieplne" ?? W zimę mimo gorących kaloryferów w mieszkaniu nie jest zbytnio ciepło - ok 18 stopni. Okna oczywiście plastiki.

z góry dzięki za każdą poradę :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.

Spalanie szkodnika
icon1.png

#2 OFFLINE   Pepcio

Pepcio
  • 2 382 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 września 2011 - 07:46

Jakimś ekspertem w tej sprawie nie jestem i mogę sie mylić , ale często pomagam mojej mamie w użeraniu sie z tą ******* "bardzo przyjazna instytucja" ;):) wiec co nieco się już dowiedziałem o spółdzielniach.

Spółdzielnie Mieszkaniowe żądzą się swoimi prawami to takie państwo w pastwie... jeśli spółdzielnia ma odpowiedni zapis w swoim statusie to już jesteś pogrzebany :ksiadz: i zostało Ci tylko płakać i płacić. :D
Co do samych podzielników to nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale np u mnie na osiedlu podzielniki są zamontowane w blokach (które mają około 40lat) już od 10-12 lat natomiast bloki zostają stopniowo ocieplane od 4 lat...

#3 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 września 2011 - 20:29

spółdzielnia ma prawo montować podzielniki.

Co do samych podzielników - idea ich montażu to sprawienie, by obciążenie lokatorów budynku kosztami ogrzewania było bardziej racjonalne. Bez podzielników wszyscy płacą tyle samo (w zależności od np. powierzchni mieszkania). Zatem ten, u którego kaloryfery grzeją na maks nawet w stosunkowo ciepłe dni bo ma nieszczelne okna i ciepło ucieka na zewnątrz płaci tyle samo co ten, który zainwestował w okna i nie potrzebuje zużywać tak wiele ciepła.
Po zamontowaniu podzielników koszt ogrzewania całego budynku nie powinien się zmienić, ale każdy z lokatorów złoży się na tę kwotę proporcjonalnie do swojego zużycia.
Stąd nazwa "podzielniki" - służą one podziałowi kosztów pomiędzy lokatorów.
Podzielniki motywują do oszczędności ciepła (np. zakręcania kaloryferów podczas weekendowych wyjazdów) oraz do inwestycji sprzyjających oszczędzaniu ciepła. W konsekwencji po montażu podzielników w większości przypadków ilość zużywanego w budynku ciepła maleje, maleją również koszty ogrzewania całego budynku i przeciętne koszty ponoszone przez lokatorów.

#4 OFFLINE   British

British

• 3 622 postów

Napisany 06 września 2011 - 20:57

spółdzielnia ma prawo montować podzielniki.

Co do samych podzielników - idea ich montażu to sprawienie, by obciążenie lokatorów budynku kosztami ogrzewania było bardziej racjonalne. Bez podzielników wszyscy płacą tyle samo (w zależności od np. powierzchni mieszkania). Zatem ten, u którego kaloryfery grzeją na maks nawet w stosunkowo ciepłe dni bo ma nieszczelne okna i ciepło ucieka na zewnątrz płaci tyle samo co ten, który zainwestował w okna i nie potrzebuje zużywać tak wiele ciepła.
Po zamontowaniu podzielników koszt ogrzewania całego budynku nie powinien się zmienić, ale każdy z lokatorów złoży się na tę kwotę proporcjonalnie do swojego zużycia.
Stąd nazwa "podzielniki" - służą one podziałowi kosztów pomiędzy lokatorów.
Podzielniki motywują do oszczędności ciepła (np. zakręcania kaloryferów podczas weekendowych wyjazdów) oraz do inwestycji sprzyjających oszczędzaniu ciepła. W konsekwencji po montażu podzielników w większości przypadków ilość zużywanego w budynku ciepła maleje, maleją również koszty ogrzewania całego budynku i przeciętne koszty ponoszone przez lokatorów.

Dzięki za wyjaśnienie, ale znam ideologię ich działania. Głównie co mnie interesuje to kwestia nie ocieplonego budynku. Ciepło ucieka wszystkim czym się da się, czy w takim przypadku spółdzielnia nie powinna dopłacać do rachunków?? w końcu to i blok mimo mieszkań własnościowych??

Spalanie szkodnika
icon1.png

#5 OFFLINE   Pepcio

Pepcio
  • 2 382 postów

Napisany 06 września 2011 - 21:02

Spółdzielnia jest tylko zarządcom budynku utrzymuje sie z pieniędzy wpłacanych przez lokatorów czyli lokatorzy by musieli sami sobie dopłacać.. jakoś mi sie to nie trzyma kupy;)

#6 OFFLINE   British

British

• 3 622 postów

Napisany 06 września 2011 - 22:04

Pepcio
płacę czynsz ;) a budynek nie jest mój więc chyba powinni zapewnić jakieś godne życie :p wiem, wiem, powiecie, że to nie w polsce, no ale?? może jednak?? :)

Spalanie szkodnika
icon1.png

#7 OFFLINE   Pepcio

Pepcio
  • 2 382 postów

Napisany 06 września 2011 - 23:31

Budynek jest właścicieli mieszkań,a SM nim tylko zarządza nie jest jego właścicielem :p Wiec np jak zawali sie dach to nie spółdzielnia zapłaci za remont tylko lokatorzy tak samo jak za ewentualne ocieplenie bloku wymianę kanalizacji itp :) Od tego jest fundusz remontowy który pewnie płacisz, jeśli na tym funduszu jest za mało pieniędzy SM zaciąga kredyt który i tak spłacają mieszkańcy płacąc przez kolejne lata ten fundusz :)

Nie widzę w tym systemie miejsca na dopłaty ze strony spółdzielni :p Chyba ze są jakieś dopłaty ze strony państwa ale w to wątpię ;):D

#8 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 września 2011 - 06:10

Siedzac z drugiej strony "barykady" powiem, ze podzielniki ciepla przez lokatorow to nie sposob na obnizenie zuzycia ciepla i rozliczanie proporcjonalne poszczegolnych mieszkan, a w szczegolnosci sposob na ratowanie portfela.
Nie dziwie sie tej sytuacji (normalka, kazdy dba o swoj budzet), ale z roku na rok coraz wiecej osob probuje oszczedzac i oczekuje ze zwroty beda mieli coraz wieksze. To niestety nie moze sie udac ...
Co do doplat to tak jak Pepcio pisze, spoldzielnia jest tylko zarzadca budynku, utrzymuje sie dzieki wplatom lokatorow za czynsz i inne rzeczy - nie wypracowuje zysku aby przeznaczyc go na jakis cel.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"