Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Lampa Hella-uszkodzone uchwyty?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   maciejdm1

maciejdm1
  • 176 postów

Napisany 01 września 2011 - 09:31

Witam.Poczytałem wiele postów odnośnie pękających uchwytów odbłyśnika.Ja kupiłem lampy na allegro i mam pytanie-czy po założeniu silniczków od regulacji odbłyśnik powinien byc nieruchomy ,czy mozliwe jest,żeby sie ruszał?
Drugie pytanie dotyczy róznych uchwytów w obu lampach-w jednej jest czarny (taki jak na zdjęciach w poście kolegi siwy99 http://imageshack.us...sc00149vo4.jpg/ ) a w drugiej lampie uchwyt jest biały o innym kształcie(zdjęcie pierwsze)
I jeszcze jedna rzecz: w lampie ,gdzie jest czarny uchwyt odbłysnik jest lużny w uchwycie od str kierunkowskazu (zdjęcie drugie zaznaczone strzałką) czy jest tam coś pękniete czy poprostu trzeba wcisnąc uchwyt w gniazdo przy odbłyśniku?
I ostatnia sprawa nie jestem pewien czy lewa lampa nie jest od anglika bo nie ma nalepki- na szkle reflektora jest taki opis(od lewej strony patrząc):
H7 SAE HR SSB 424 VOL D2S PL E1(w kółeczku)601 02 A HR 00 DC DC 01 1
.......................................30....................602.-->...04..-->...00..-->
(oczywiście tych kropek nie ma )
Proszę o szybką odpowiedż i pozdrawiam.
najmlodszy fan omegi w rodzinie

#2 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 01 września 2011 - 10:44

No to po kolei...
Po obsadzeniu lustra na zaczepach i na silniczku regulacji świateł lustro powinno być niemalże idealnie nieruchome.
Co do białego uchwytu - jest on przełożony z lampy ryflowej, teoretycznie jest on za krótki ale praktycznie pomimo informacji na forum tutaj, lampy daje się bez problemu ustawić na stacji diagnostycznej. Ogólnie jest on bardziej trwały. (nie wiem czy do xenonu pasuje, natomiast do soczewki idealnie)
Po raz kolejny powtórzę, lustro ma siedzieć nieruchomo, jak zaczarowane, niezaleznie z której strony je naciśniesz.

Czy to anglik? Sprawdź odbłyśnik/linię światłocienia... tyle.

#3 OFFLINE   CHRIS

CHRIS
  • 72 postów

Napisany 01 września 2011 - 11:21

A mam takie pytanko ile cie wyniosła taka używana lampa?
Bo jak ja wymieniałem to w cenie jednej używki dostałem dwa klosze w zamienniku i już jakiś czas mam i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. I nie masz problemu z urwanymi uchwytami.

#4 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 września 2011 - 12:53

na pierwszej fotce widac ze uchwyt nie jest osadzony w obudowie lampy
tak nie moze byc bo w czasie jazdy odblysnik bedzie drżec przez co mozliwe ze bedziesz denerwowac a nawet oslepiac innych
i napewno dlugo to nie wytrzyma i cos sie wylamie, stawiam na srube regulacyjna;)

#5 OFFLINE   maciejdm1

maciejdm1
  • 176 postów

Napisany 01 września 2011 - 14:25

CHRIS dałem po 150 za szt.
cyp3k patrząc w otwór , gdzie wkłada się żarnik przesłona ma taki kształt ___/''''''' To chyba dobry?
cugiel ten uchwyt jest jakby za krótki ,bo nie sięga obudowy lampy czyli tak jak pisałeś w drugiej lampie uchwyt siedzi w obudowie(ma troche inny kształt).Chyba ktoś przy tym majstrował i własnie w tym miejscu jest luz i odbłysnik lata.
Jeżeli chodzi o drugą lampe to dalej nie wiem czy jest coś pekniete czy tylko wylecial uchwyt z odblyśnika -czy próbowac krecic tą śrubą regulacyjną czy cisnąc odbłyśnik na ten uchwyt ? co radzicie?

#6 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów

Napisany 01 września 2011 - 14:56

CHRIS dałem po 150 za szt.
cyp3k patrząc w otwór , gdzie wkłada się żarnik przesłona ma taki kształt ___/''''''' To chyba dobry?
cugiel ten uchwyt jest jakby za krótki ,bo nie sięga obudowy lampy czyli tak jak pisałeś w drugiej lampie uchwyt siedzi w obudowie(ma troche inny kształt).Chyba ktoś przy tym majstrował i własnie w tym miejscu jest luz i odbłysnik lata.
Jeżeli chodzi o drugą lampe to dalej nie wiem czy jest coś pekniete czy tylko wylecial uchwyt z odblyśnika -czy próbowac krecic tą śrubą regulacyjną czy cisnąc odbłyśnik na ten uchwyt ? co radzicie?

Najlepiej byłoby gdybyś sobie na spokojnie rozkleił klosz lampy i zobaczył które uchwyty nawalają, bo mogą być gdzieś nadpęknięte a tego tak dokładnie nie obejrzysz przez otwór żarnika.
Do zabawy wystarczy Ci tylko suszarka lub opalarka. Co do przesłony to moim zdaniem jest nieprawidłowa. powinna być ''''''''''\_____ ale możliwe że się mylę. Sam ostatnio przerabiałem swoje soczewki od angola na EU według tego opisu http://www.motonews....13280&c=114&f=9 dlatego tym się sugeruję. I nie rżnę znawcy tematu bo xenonów w ręku nie trzymałem. Ale wiem że budowa lamp jest bardzo podobna.

#7 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 września 2011 - 15:27

powinna być ''''''''''\_____

Powinna być tak ___/'''''''

#8 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów

Napisany 01 września 2011 - 15:30

To znaczy ze jest roznica w przeslonie xenonu ? Czy jest blad w opisie przeroby soczewek ?

#9 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 01 września 2011 - 15:36

Tak wyglada światło na scianie
ale jak popatrzysz od tyłu reflektora to nie wyglada tak bo soczewka odwraca światło.

#10 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 01 września 2011 - 15:42

Tak wyglada światło na scianie

To miałem na mysli :D

#11 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 01 września 2011 - 16:05

jak sie zajrzy w otwor po zarniku to w wersji europejskiej jest tak

___/''''''''''''

ma byc taki ksztalt jak na scianie bo soczewka obraca swiatlo w poziomie i w pionie

na scianie mamy swiatlo na dole i na prawo a w soczewce na dole i na prawo jest przeslona

cyp3k w linku ktory podales jest OK

tyle ze soczewka na h1 ma przeslone __/ a ksenon dodatkowo posiada odciecie swiatla i jest przeslona __/""""

#12 OFFLINE   maciejdm1

maciejdm1
  • 176 postów

Napisany 01 września 2011 - 18:35

O.k. Dzieki za info.Wiem już napewno,że lampa jest EU.Co do uchwytów to będe musiał chyba rozkleic i pogrzebac.Rozmawiałem ze sprzedawcą-spoko gośc ,bezproblemowy.Będe mógł mu oddac lampe jeżeli nic nie wskuram z tymi uchwytami.Narazie to tyle.Jeżeli bede jeszcze potrzebował pomocy to się odezwę.
Dzięki za wszystkie rady i podpowiedzi.
Pozdro.

Rozebrałem lampę , w której był czarny uchwyt i okazało się ,że jest walnięty zaczep od uchwytu (zdjęcie pierwsze).Na szczęście miałem taki uchwyt ze starej lampy (foto drugie).Lampa naprawiona i sklejona.

#13 OFFLINE   zenek501

zenek501
  • 44 postów

Napisany 30 października 2011 - 11:18

Co do białego uchwytu - jest on przełożony z lampy ryflowej, teoretycznie jest on za krótki ale praktycznie pomimo informacji na forum tutaj, lampy daje się bez problemu ustawić na stacji diagnostycznej.

Mam w lampach soczewkowych takie uchwyty jak na foto, czy one są od ryflowych?
Czy na pewno da się je wyregulować?

#14 OFFLINE   Lukaszsiwy

Lukaszsiwy
  • 18 postów

Napisany 30 października 2011 - 16:37

Witam,
Jest tu na forum może ktoś z woj..lubelskiego kto robi te urwane i połamane uchwyty??mam xenon i jest on uszkodzony jedna swieci max. w dół druga max. w góre w nocy niema jak jezdzic bo oślepiam innych....samopoziomowanie jest uszkodzone i reczne również.....HELP!!!
Istnieje możliwość odłączenia silniczków i ustawienia ich na stałe???:masakra:

#15 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 30 października 2011 - 16:40

Witam,
Jest tu na forum może ktoś z woj..lubelskiego kto robi te urwane i połamane uchwyty??mam xenon i jest on uszkodzony jedna swieci max. w dół druga max. w góre w nocy niema jak jezdzic bo oślepiam innych....samopoziomowanie jest uszkodzone i reczne również.....HELP!!!
Istnieje możliwość odłączenia silniczków i ustawienia ich na stałe???:masakra:

NaPisz do michal987654321 on się zajmuje regeneracja lamp.

#16 OFFLINE   Lukaszsiwy

Lukaszsiwy
  • 18 postów

Napisany 30 października 2011 - 16:43

NaPisz do michal987654321 on się zajmuje regeneracja lamp.

Dzieki ale to za daleko a żeby wysyłać lampy to ryzykowne...

#17 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 30 października 2011 - 16:45

Dzieki ale to za daleko a żeby wysyłać lampy to ryzykowne...

Co ryzykowne?? Ze niby nie odesle lamp??:pokoj::masakra:

#18 OFFLINE   Lukaszsiwy

Lukaszsiwy
  • 18 postów

Napisany 30 października 2011 - 16:48

Co ryzykowne?? Ze niby nie odesle lamp??:pokoj::masakra:

NIE że się uszkodzą mam niemiłe doświadczenia z kurierami;)

#19 OFFLINE   austin

austin

Xenon Lexus RX

• 456 postów

Napisany 30 października 2011 - 19:48

NIE że się uszkodzą mam niemiłe doświadczenia z kurierami;)

Nie mart się o lampy kurierem nie dojda uszkodzone bo sam zamawiam i wysyłam. :D

#20 OFFLINE   qter

qter
  • 114 postów

Napisany 30 października 2011 - 23:36

O ile będą dobrze zapakowane.