Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ktore piny w module komfortu ???

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 19 sierpnia 2011 - 13:19

Witam. Mam problem z podpieciem sie pod moduł komfortu z modułem domykania szyb. Ktos wie w ktore powinienem sie podczepic?

#2 OFFLINE   szarikgad

szarikgad

Pracuje...

• 58 postów

Napisany 20 sierpnia 2011 - 00:16

Kolego a można jaśniej ?
Bo z tego co wiem to w modul komfortu to jest własnie noduł domkania szyb, wiec po co ci 2 takie same urządzenia w aucie ?

#3 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 20 sierpnia 2011 - 07:21

Zgodzie sie. Domykanie szyb z kluczyka czyli po przekreceniu go w drzwiach i przytrzymaniu pare sekund działa,tak jak i przytrzymanie zamkniecia centralnego na pilocie,tez dziala. Tylko mi chodzi o zamkniecie szyb po ryglowaniu drzwi,bez trzymania kluczyka w drzwiach jak i przycisku na pilocie. Kupilem moduł domykania szyb i podpiolem według instrukcji,ale nic nie dziala. Mowisz ze niepotrzebnie go kupilem? chesz powiedziec ze taka opcja jest w mojej omci?

#4 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 sierpnia 2011 - 10:16

upilem moduł domykania szyb i podpiolem według instrukcji,ale nic nie dziala.

i nie bedzie, bo te instrukcje sa do niczego.

#5 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 20 sierpnia 2011 - 16:41

Ktos wie w ktore powinienem sie podczepic?

Pin 24 centralnego zamka, przewód brązowo/czarny. Jest to przewód domykania szyb kluczykiem lub pilotem.

i nie bedzie,

Może się uda.

#6 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 20 sierpnia 2011 - 17:40

a wszystko mozna zrobic samemu, bez kosztow.

http://forum.omegakl...nie szyb&page=6
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#7 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 20 sierpnia 2011 - 19:28

Akurat w moim przypadku chce sobie choc troche uproscic zycie. Posłucham waszych rad i zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam...

#8 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów

Napisany 21 sierpnia 2011 - 08:51

Kokos 85 Przepraszam ale wczoraj zle zinterpretoeałem twój post,byłem chyba zbyt nie kumaty,cholera da sie tak zrobic jak ty chcesz,bo sam tak mam :) Gdy tylko wcisne guzik by zamknac auto wszystko zamyka sie samo bez trzymania guzika,czy kluczyka w drzwiach.Moj kolega podpiał dany modół komfortu u mnie ale w wiazke w przednim progu od strony poasazera. Tam jest okablowanie od sterowania szybami.

#9 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 22 sierpnia 2011 - 13:00

Dzis sie z tym pobawie. zobaczymy co z tego wyjdzie. sprawdze te opcje ktore zostały mi podpowiedziane.

Niestety koledzy,ani pod brazowy z czarnym paskiem w module komfortu,ani pod wiazke od strony kierowcy w brazowo-czewrony,brazowo-czarny kabel. Żadna z tych opcji nie zadzialala. Ktos ma jeszcze jakis pomysł?
Czarny a jak jest u Ciebie? Bo dokladnie o to mi chodzi.

#10 OFFLINE   basti35

basti35
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 sierpnia 2011 - 17:56

Do montażu modułu potrzebujemy śrubokręt plaski i krzyżakowy klucz nasadowy 10 :
1. demontujemy osłonę centralki znajdująca się przy drzwiach pasażera
2. z centralki odpinamy kostkę z wiązka przewodów ta mniejsza.
3. z zakupionego modułu podpinamy brązowy w gruby przewód brązowy.
4.niebieski kabelek połączyć z niebiesko-czarnym przewodem centralki( jest ti 10 PIN centralce)
5. przewód czerwony modułu podłączamy z brązowo-czarnym przewodem centralki (jest to 24 PIN) może być tez inny kolor ale podpinamy się pod 24 PIN.
Po podłączeniu modułu wpinamy kostkę do centralki skręcamy wszystko jak było na początku i otwieramy okna i zamykamy auto.

#11 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów

Napisany 22 sierpnia 2011 - 21:23

Czarny a jak jest u Ciebie? Bo dokladnie o to mi chodzi.

U mnie jest tak jak pisałes,mam wszystkie szyby wraz z szyberdachem opuszczone,naciskam guzik i rygluja sie drzwi,uaktywnia sie alarm i wszystko idzie w góre. Z tego co kojarze to moj kolega wpinał sie w zółte przewody od sterowania szybami,w progu pasazera.

#12 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 23 sierpnia 2011 - 18:46

Ok. wiec teraz sprawdze sposob kolegi basti35 zobaczymy czy tak sie uda.Jutro sie do tego zabiore.

#13 OFFLINE   basti35

basti35
  • 41 postów

Napisany 23 sierpnia 2011 - 23:38

Ok. wiec teraz sprawdze sposob kolegi basti35 zobaczymy czy tak sie uda.Jutro sie do tego zabiore.

Kokos85 ja mam zrobione szyby przed ryglowaniem i zamykam je przyciskajac na pilocie zamknij i szyby tez sie zamykaja daj znac co i jak?

#14 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 24 sierpnia 2011 - 14:45

Juz mam tego powoli dosyc,ale nie chce sie poddac wiec walczymy dalej.
Ze wzgledu na to ze mam troche inne kolory tych kabelkow to wszystko sie miesza.
A nie wiem czy schemat od omegi b jest taki sam jak do omegi bfl w dodatku kombi.Jesli chodzi o oznaczenia numeryczne i kolorystyczne.
W swoim module ktory chce podpiac mam kolory: czerwony,czarny,zielony.
zdjecie 1.
Z zakupiony modulem dostalem instrukcje : Czarno-żolty wpiac czerwony,gruby-brazowy wpiac czarny,czerwono-żólty ktorego u mnie wogole nie ma wpiac zielony.
Ta opcja nie dziala.
Opcja kolegi Basti35 niestety tez nie.
Zdjecie 2. sory za jakosc zdjecia ale aparat tesciowej wiec wiecie :) tak wyglada moj moduł.
Jak widac na zdjeciu wpinalem sie pod gruby brazowy i gruby czarno-żólty w mniejszej kostce.
W tej wiekszej kostce pod brazowo-czarny czyli pin 24.
Jesli ktos ma jakis pomysl to chetnie wysłucham.

#15 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 24 sierpnia 2011 - 17:00

Gdzie kupiłeś ten moduł ??jeśli można wiedzieć.

gruby-brazowy wpiac czarny,

To jest o.k. masa

Czarno-żolty wpiac czerwony

To jest coś dziwnego??

czerwono-żólty ktorego u mnie wogole nie ma wpiac zielony.

Teoretycznie jest to sygnał sterujący czyli pin 24

#16 OFFLINE   basti35

basti35
  • 41 postów

Napisany 24 sierpnia 2011 - 17:12

nie wiem co to za modul kupiles ale ja kupilem na allegro za chyba 29 z przesylka i wszystko dziala mam otwarte szyby zamykam centralny i ide do domu a szyby same mi sie zamykaja.

#17 OFFLINE   kokos 85

kokos 85
  • 64 postów

Napisany 24 sierpnia 2011 - 17:32

Na allegro za 32 ... zł
Szczerze to juz sie pogubilem z tymi kablami bo opcji jest wiele.
Ktos ma jakis pomysł jak to odpiac? lub dajcie mi foto jak wy to macie podpiete,moze uda sie i u mnie?
Fakt kolory moga sie roznic ale piny moze beda pasowac.
Lub zerknijcie na moje zdjecia i powiedzcie w ktore mam sie podpiac.

#18 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 22 maja 2012 - 06:26

Podepnę się do tematu ale w drugą stronę. Moje szyby też same idą w górę po zamknięciu pilotem i kluczykiem. Problem polega na tym, że nie zauważyłem nigdzie żadnego dodatkowego ustrojstwa przedłużającego impuls więc sądzę, że mam zrobioną zworkę. Chcę to zlikwidować bo rozładowuje mi akumulator. Czytałem na forum, że ktoś samoczynne domykanie zrealizował w ten sposób.

Moje pytanie brzmi, które to przewody? Szukałem wczoraj na aucie jakiś śladów przy centralce ale niczego takiego nie zauważyłem.

#19 OFFLINE   DJPromo

DJPromo
  • 326 postów

Napisany 22 maja 2012 - 10:09

Podepnę się do tematu ale w drugą stronę. Moje szyby też same idą w górę po zamknięciu pilotem i kluczykiem. Problem polega na tym, że nie zauważyłem nigdzie żadnego dodatkowego ustrojstwa przedłużającego impuls więc sądzę, że mam zrobioną zworkę. Chcę to zlikwidować bo rozładowuje mi akumulator. Czytałem na forum, że ktoś samoczynne domykanie zrealizował w ten sposób.

Moje pytanie brzmi, które to przewody? Szukałem wczoraj na aucie jakiś śladów przy centralce ale niczego takiego nie zauważyłem.

Nawalony Zając szukaj takich przewodów

Szukaj przewodu brązowo-czerwony z brązowo-czarnym i wtedy po zamknięciu na brązowo-czerwonym zostaje masa,która dociąga szyby za pomocą brązowo-czarnego,prawidłowo na brązowo-czarny powinien iść ograniczany czasowo impuls 15-30s. I tu masz problem bo nie ma ogranicznika czasowego na kablu i ucieka prąd :) Ja na ten kabel mam podłączony przewodzik z nowej centralki z domykaniem i podaje impuls 30 sekund tak więc po zamknięciu nie naciskam nic i szyby same lecą do góry

a te kabel szukaj po stronie kierowcy w nogach bądź w listwie progowej zależy kto gdzie grzebał

#20 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 23 maja 2012 - 17:37

Znalezione, kolory się zgadzają, dioda odłączona i po problemie.