Koło dwumasowe na jedno masowe
Napisany 18 sierpnia 2011 - 21:01
Napisany 18 sierpnia 2011 - 21:15
prosze bardzo

tam niedlugo bedzie duzo, duzo wiecej w tym temacie.
Napisany 18 sierpnia 2011 - 22:29
http://forum.omegakl...3544#post723544
prosze bardzo
tam niedlugo bedzie duzo, duzo wiecej w tym temacie.
Czyli z 2.0 8v powinno podejść?? Tak się waham czy kupić jednomas czy używany dwumas na allegro
Napisany 18 sierpnia 2011 - 22:42

a jak jednomas, to poczekalbym z wynikiem od kogos, kto juz to zrobil. dla pewnosci.
czy podejdzie, juz musialbym sie pytac znawcow tematu, do ktorego podalem Ci link;)
Napisany 18 sierpnia 2011 - 23:05
wiec jesli twoje sprzeglo jest ok tylko DM padlo kup druga na allegro i po sprawie
juz od 50pln mozna kupic DM.
jesli chodzi o przekladke na jednomas to nie ma problemu,
ale prosze tego nie porownywac z zalozeniem plaskiego kola z c20xe bo to inna bajka
Jak w temacie, czy ktoś wymieniał w omie koło dumasowe na jednomasowe?? A jeśli tak to z jakiego samochodu wziął ten jednomas?? Z tego co czytałem vectry 2.0 16v mają koło jedno masowe ale czy takowe podejdzie do omegi?? Prosze o wszelkie sugestię ps. do kolegi kaczocha już pisałem
kolo podejdzie ale tarcze beziesz potrzebowal z vectry 2.5 V6 bo ta z 2.0 ma inna ilosc zabkow na wielokilinie i nie podejdzie do omegi
Napisany 20 sierpnia 2011 - 09:44
jesli chodzi o przekladke na jednomas to nie ma problemu,
U mnie przy wymianie sprzęgła okazało się że mam jednomasowe. Ciekaw jestem czy poprzedni właściciel zmieniał czy już tak z fabryki wyszło :zaklopotanie:
Napisany 23 sierpnia 2011 - 22:08
Napisany 28 września 2011 - 20:01
Chodzi mi po głowie wymiana silnika no ale jak się okaże że to dwumas to chyba się powieszę. Kolega niżej pisał że koło zamachowe z vectry podejdzie do tego tarcza z 2.5v6, czy mogę taki zestaw kupić i na pewno będzie ok?? Czy ktoś z was tak ma?? Sam już nie wiem czy jeździć i czekać aż się rozleci czy może wymienić i na to z vectry i mieć pewność że to nie to.... Sam już nie wiem:(. W sumie to po wciśnięciu sprzęgła dwumas powinien przestać stukać, jak myślicie??
Napisany 11 października 2011 - 22:56
Napisany 20 października 2011 - 21:49
Napisany 21 października 2011 - 08:49
Panowie, a co może być u mnie wywalone? Jak wcisnę sprzęgło, to jakby garkami uderzać o siebie słychać z okolic sprzęgła/dwumasa i mam często problem lub jest to niemożliwe wręcz z wrzucaniem biegów, zarówno w górę, jak i przy redukcji. Natomiast jak sprzęgło nie jest wciśnięte, to jest cisza...
bez rozebrania itak sie nie obejdzie, ale jesli to metaliczne stukanie ,a nie szuranie, to faktycznie jak dwumas brzmi
Napisany 22 października 2011 - 00:16
Panowie, a co może być u mnie wywalone? Jak wcisnę sprzęgło, to jakby garkami uderzać o siebie słychać z okolic sprzęgła/dwumasa i mam często problem lub jest to niemożliwe wręcz z wrzucaniem biegów, zarówno w górę, jak i przy redukcji. Natomiast jak sprzęgło nie jest wciśnięte, to jest cisza...
Skoro nie wysprzęgla to pewnie problem z dociskiem, musisz rozebrać. Jak co to mam dobry oddam po cenie złomu:)
Napisany 22 października 2011 - 08:29
Napisany 22 października 2011 - 10:57
Ale czasami biegi wchodzą bez problemu, więc to raczej nie wysprzęglik. Wiem, że rozebranie odpowie na wszystkie pytania, ale chciałem dopytać, żeby mieć szansę przygotować sobie jakieś kontakty/linki do kupna najbardziej prawdopodobnej części, która mogłaby mi się przydać, bo nie mogę sobie pozwolić, żeby mi auto stało dłużej niż 2 dni.
jak nie rozbierzesz to sie nie przekonasz, najlepiej znajdz wszystko co ci moze byc potrzebne gdzies niedaleko , rozbierz i wtedy kup co ci beddzie potrzebne
Napisany 22 października 2011 - 15:40
Napisany 22 października 2011 - 21:10
godzinka to jak dobrze sie uwijaszgodzinkę ściągniesz spokojnie

Napisany 23 października 2011 - 11:38
ostanio wkładałem c20ne z OA do OB zamiast x25xe i tam problemu wysokości sprzęgła niemiałem - odświerzanie wozu teściowej nowa buda stary niezawodny silnik.
niemiałem nigdy możliwości porównania czy zamach z c20ne OA podpasuje na wał do 16v w OB ale może ktoś to już sprawdził
pozdro
Napisany 23 października 2011 - 21:00
przerabiałem kiedyś y22xe na jednomas od vectry C jedna śruba w wale jest trochę przesunięta a poza tym trzeba robić dystans pod wysprzęglik bo cały komplet sprzęgła jest o mniej więcej 20-22mm niższy i wysprzęglik nie to że nie do końca wysprzęgla ale się rozpada bo jego zakres suwu jest zamały.
ostanio wkładałem c20ne z OA do OB zamiast x25xe i tam problemu wysokości sprzęgła niemiałem - odświerzanie wozu teściowej nowa buda stary niezawodny silnik.
pozdro
2.0 16v też jedna śruba jest trochę przesunięta. Natomiast skoro od c20ne pasuje do 2.5xe bez przeróbki to w 20 16v też powinno podejść bez problemu.
Napisany 24 października 2011 - 16:40
skrzynia fartuchem pasuje bo jedno i drugie ma r25 a w sprawie zamachu to się całkowita wysokość sprzęgła zgadzała a raczej zamachu z c20ne do x25xe się nie założy (nie wiem nie przymierzałem)