BOSE - kabelkologia
Napisany 27 czerwca 2007 - 20:48
Napisany 27 lipca 2007 - 15:15
Robię to samo i mam ten sam problem.
Te kabelki są od alarmu fabrycznego(tak przeczytałem na elektrodzie).
kable od suba kończą się pod tylną kanapą i są tam jeszcze dwie inne złączki, nie wiem do czego, myślę, że pod wzmacniacz.
Przydałby się schemat rozmieszczenia wiązki w kombi.
Może ktoś nam pomoże!

Pozdrawiam
Napisany 08 sierpnia 2007 - 21:44
Udało mi się kupić całą wiązkę.
Jak mi się uda poskładać do kupy zdam relacje
Na razie walczmy wszyscy :mrgreen: może ktoś coś wie, pomoże naprowadzi
Napisany 09 sierpnia 2007 - 08:36
Gdzie kupiłeś to cudo i ile dałeś.Dołączam się robie to sam.
Udało mi się kupić całą wiązkę.
Jak mi się uda poskładać do kupy zdam relacje
Na razie walczmy wszyscy :mrgreen: może ktoś coś wie, pomoże naprowadzi
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Napisany 10 sierpnia 2007 - 16:17
Mam takie 2 wtyczki
1.

2.

O ile druga to wygląda mi na głośnikowe (te kolory kabli bardzo podobne), to nie wiem czy pierwsza wejdzie w seryjną instalacje.
Jest też kwestia gdzie rozpoczyna się seryjna instalacja od głośników i całej reszty zasilania radia, bo może właśnie tam te kostki trzeba wpiąć. Jeśli tak to już po sprawie i nic więcej nie muszę kombinować :mrgreen:
A teraz kilka wyjaśnień co do pojawiających się pytań w różnych wątkach o BOSE.
Po pierwsze
Wzmacniacz Bose w Caravanie znajduje się z prawej strony w bagażniku tam gdzie zmieniarka. Seryjne okablowanie biegnie stamtąd, najprawdopodobniej razem z kablem do zmieniarki, czyli pod kanapę i dalej w tunel środkowy gdzieś pod deskę. Tak powinno to być rozwiązane (patrząc po długości mojego kabla to jakieś 3 metry, więc jakoś tak wychodzi)
Po drugie - różnica między sedanem a kombi.
Sedan seryjnie miał 8 głośników a kombi 7. Poniżej rysunek jak wygląda zestaw bose w sedanie od środka pod tylną półką.

I w końcu po trzecie
Ponoć pod wzmacniacz podłączona jest także zmieniarka. Nie jestem pewien, ale jeśli tak to może być z nią spory problem. Pamiętam gdzieś na forum był post co do tego że komus przestały grać tylne głośniki w połączeniu ze zeiniarką. I to może być odpowiedź
A teraz mega wielka prośba do kolegów z forum i nie tylko, którzy mają u siebie poinstalowane systemy BOSE - pomóżcie nam trochę, bo każdy może je mieć. Chcę stworzyć poradnik jak zainstalować bose w aucie i jak w końcu uporać się ze wszystkimi problemami z oryginalnym nagłośnieniem CAR audio w Oplach, czy to Bose czy to standardowe, bo tych wątku jest tyle, a w sumie aż tak nie pomagają, a rozwiązują problemy połowicznie. Mam nadzieje, że jak się wszyscy razem za robotę weźmiemy to coś w końcu osągniemy.
Sorka za długość, ale jak to opisać w trzech słowach? :diable:
Napisany 10 sierpnia 2007 - 17:50

Ten drugi kabelek to na pewno od oryginalnego suba :mrgreen:
Kończy się pod kanapą , a zaczyna w tylnym schowku. Wiem bo tak mam.
Mam nawet suba :yes_yes:
Pod kanapą mam jeszcze inne końcówki

Lecz brakuje mi kabla do wzmacniacza?? Gdzie się zaczyna a gdzie kończy??
Pozdrawiam Paolo.
I jeszcze jedno sprawdziłem na wzmacniaczu, te długie wtyki na pewno nie są od wzmaka

Napisany 11 sierpnia 2007 - 09:03
Kabel od wzmacniacza zaczyna się w tym drugim schowku, a kończy się tam gdzie od suba. U mnie to jest w jednej wiązce

Napisany 11 sierpnia 2007 - 09:48
Bose. Na razie jestem w kropce.
Daj znać jak będziesz sprzedawał
Napisany 11 sierpnia 2007 - 11:51
Napisany 11 sierpnia 2007 - 15:00

Napisany 11 sierpnia 2007 - 15:10
a panowie mam takie pytanie czy pod oryginalna instalacje bosse tzn pod wzmaka da rade podpiac jeszcze jeden i do tego wieksza tube np jbl
Dać się da na pewno, ale czy to bedzie grało. Porównaj moc głośnika z zestawu BOSE z tym w tubie. Tak jak pisałem wcześniej w sedanach było 8 głośników - 2 subwoofery
Napisany 23 stycznia 2011 - 11:23
Napisany 12 kwietnia 2011 - 16:57
a mianowicie choidzi mi o schemat kostek co wchodza w radio z tylu wiem ze sa trzy jedna prostokatna do gory i dwie kwadratowe i dokladnie chodzi mi o ta na samym dole o ile sie nie myle to na dole ta to jest zasilajaca tak
i teraz pytanko gdzies ktos ma moze schemat tej kostki dolnej o jeden przewod robi mi zwarcie jest on w kolorze czerwonym z ialym paskiem moze ktos sie z tym spodkal bo jak go zewrze to radio mi gasnie a jesli go przeciolem to radio sie zapalilo
zaznaczam ze brak mam podswietlenia w kierownicy i na desce jakich kolwiek info ze mam radio tylko sie wyswietla data i godzina
moze ktos mial taki przypadek zwarcia wlasnie takiego przewodu o kolorze czerwono z ialym paskiem czekam na odzew pozdrawiam
Napisany 12 kwietnia 2011 - 18:46
Napisany 12 kwietnia 2011 - 19:33
Napisany 12 kwietnia 2011 - 19:43
Jeśli masz kombi to być może masz zwarcie w gumowej harmonijce między budą a tylną klapą, bo wzmacniacz jest chyba w tylnej klapie
Napisany 12 kwietnia 2011 - 19:52
mam w sedanie ome mam tylko antenke na dachu z tylu ale to jest wlasnie ta taka krotka i isc tym przewodem i dojde do wzmacniacza anteny tak