Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

BOSE - kabelkologia

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
38 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   crocos

crocos
  • 261 postów

Napisany 27 czerwca 2007 - 20:48

moja Oma ma zamontowane fabrycznie Delco CDR500 ze sterowaniem z kiery a ja zastanawiam się nad władowaniem suba BOSE ze wzmacniaczem... W związku z tym mam pytanie, czy wszystkie Omy mają okablowanie pod wzmak i sub? Z lewej w schowku (caravan) mam kostkę z czterema kablami (zdaje się, że sub jest dwucewkowy?) natomiast z prawej nie znalazłem nic, jedynie jakieś złączki wyglądające jak antenowe do telefonu (mam fabryczną Motorolę). Wiem, że niektórzy z forumowiczów wypruli u siebie Bose więc może wiedzą gdzie szukać kabelków...? I jeszcze jedno, czy CDR500 ma wyjście niskoprądowe? Ktoś gdzieś pisał, że ma suba i wzmak Bose z CDR500 właśnie ale nie jestem pewny czy Bose nie zaczynało się od 600 i 800?

#2 OFFLINE   crocos

crocos
  • 261 postów

Napisany 06 lipca 2007 - 09:28

heeej no co jest, naprawdę nikt nie grzebał w Bose???

#3 OFFLINE   wesst

wesst
  • 15 postów

Napisany 27 lipca 2007 - 15:15

Hi!!
Robię to samo i mam ten sam problem.
Te kabelki są od alarmu fabrycznego(tak przeczytałem na elektrodzie).
kable od suba kończą się pod tylną kanapą i są tam jeszcze dwie inne złączki, nie wiem do czego, myślę, że pod wzmacniacz.
Przydałby się schemat rozmieszczenia wiązki w kombi.

Może ktoś nam pomoże!!!!!
Pozdrawiam

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 sierpnia 2007 - 21:44

Dołączam się robie to sam.

Udało mi się kupić całą wiązkę.

Jak mi się uda poskładać do kupy zdam relacje

Na razie walczmy wszyscy :mrgreen: może ktoś coś wie, pomoże naprowadzi

#5 OFFLINE   crocos

crocos
  • 261 postów

Napisany 09 sierpnia 2007 - 06:56

no to czekamy, rób może fotki w miarę możliwości?

#6 OFFLINE   wesst

wesst
  • 15 postów

Napisany 09 sierpnia 2007 - 08:36

Dołączam się robie to sam.

Udało mi się kupić całą wiązkę.

Jak mi się uda poskładać do kupy zdam relacje

Na razie walczmy wszyscy :mrgreen: może ktoś coś wie, pomoże naprowadzi

Gdzie kupiłeś to cudo i ile dałeś.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

#7 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 09 sierpnia 2007 - 10:21

Może trudno w to uwierzyć, ale na allegro.pl

#8 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 10 sierpnia 2007 - 16:17

Wreszcie przyszło okablowanie do bose. Czekałem i czekałem, bo wszystko juz prawie gotowe do montażu a tu zonk.

Mam takie 2 wtyczki

1.
Dodany obrazek

Dodany obrazek

2.
Dodany obrazek

Dodany obrazek

O ile druga to wygląda mi na głośnikowe (te kolory kabli bardzo podobne), to nie wiem czy pierwsza wejdzie w seryjną instalacje.

Jest też kwestia gdzie rozpoczyna się seryjna instalacja od głośników i całej reszty zasilania radia, bo może właśnie tam te kostki trzeba wpiąć. Jeśli tak to już po sprawie i nic więcej nie muszę kombinować :mrgreen:

A teraz kilka wyjaśnień co do pojawiających się pytań w różnych wątkach o BOSE.

Po pierwsze

Wzmacniacz Bose w Caravanie znajduje się z prawej strony w bagażniku tam gdzie zmieniarka. Seryjne okablowanie biegnie stamtąd, najprawdopodobniej razem z kablem do zmieniarki, czyli pod kanapę i dalej w tunel środkowy gdzieś pod deskę. Tak powinno to być rozwiązane (patrząc po długości mojego kabla to jakieś 3 metry, więc jakoś tak wychodzi)

Po drugie - różnica między sedanem a kombi.

Sedan seryjnie miał 8 głośników a kombi 7. Poniżej rysunek jak wygląda zestaw bose w sedanie od środka pod tylną półką.

Dodany obrazek

I w końcu po trzecie

Ponoć pod wzmacniacz podłączona jest także zmieniarka. Nie jestem pewien, ale jeśli tak to może być z nią spory problem. Pamiętam gdzieś na forum był post co do tego że komus przestały grać tylne głośniki w połączeniu ze zeiniarką. I to może być odpowiedź

A teraz mega wielka prośba do kolegów z forum i nie tylko, którzy mają u siebie poinstalowane systemy BOSE - pomóżcie nam trochę, bo każdy może je mieć. Chcę stworzyć poradnik jak zainstalować bose w aucie i jak w końcu uporać się ze wszystkimi problemami z oryginalnym nagłośnieniem CAR audio w Oplach, czy to Bose czy to standardowe, bo tych wątku jest tyle, a w sumie aż tak nie pomagają, a rozwiązują problemy połowicznie. Mam nadzieje, że jak się wszyscy razem za robotę weźmiemy to coś w końcu osągniemy.

Sorka za długość, ale jak to opisać w trzech słowach? :diable:

#9 OFFLINE   wesst

wesst
  • 15 postów

Napisany 10 sierpnia 2007 - 17:50

HI!!!
Ten drugi kabelek to na pewno od oryginalnego suba :mrgreen:
Kończy się pod kanapą , a zaczyna w tylnym schowku. Wiem bo tak mam.
Mam nawet suba :yes_yes:
Pod kanapą mam jeszcze inne końcówki !!!! Pewnie tak jak piszesz od zmieniarki???
Lecz brakuje mi kabla do wzmacniacza?? Gdzie się zaczyna a gdzie kończy??
Pozdrawiam Paolo.

I jeszcze jedno sprawdziłem na wzmacniaczu, te długie wtyki na pewno nie są od wzmaka :cry:

#10 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 11 sierpnia 2007 - 09:03

ok no to to już mamy z głowy

Kabel od wzmacniacza zaczyna się w tym drugim schowku, a kończy się tam gdzie od suba. U mnie to jest w jednej wiązce :). Ja ten kabelek mam i jeśli zepnę wszystko tak jak ja chce to będe miał tą wiązkę na sprzedaż :). Ale potrzebna mi jest do rozkminienia co i jak ma być podłączone. A masz wzmaka oryginalnego?

#11 OFFLINE   wesst

wesst
  • 15 postów

Napisany 11 sierpnia 2007 - 09:48

Tak .
Bose. Na razie jestem w kropce.
Daj znać jak będziesz sprzedawał

#12 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 11 sierpnia 2007 - 11:51

A możesz wrzucić dokładne zdjęcia tego wzmacniacza. Mój to nie jest wzmacniacz BOSE więc instalacja jest na sprzedaż. Mam wzmaka philipsa a instalacja jest od oryginalnego Bose z omegi B FL i będzie na sprzedaż. cena 250 PLN. Na razie jej jeszcze nie wstawiam bo kumpel coś mi sapał ze chce ją wziąć. Ale jak sie do jutra nie zdecyduje to może być Twoja.

#13 OFFLINE   uukasz

uukasz

AKTUALNIE BRAK OMESZKI

• 271 postów

Napisany 11 sierpnia 2007 - 15:00

a panowie mam takie pytanie czy pod oryginalna instalacje bosse tzn pod wzmaka da rade podpiac jeszcze jeden i do tego wieksza tube np jbl
:censored:

#14 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 11 sierpnia 2007 - 15:10

a panowie mam takie pytanie czy pod oryginalna instalacje bosse tzn pod wzmaka da rade podpiac jeszcze jeden i do tego wieksza tube np jbl
:censored:

Dać się da na pewno, ale czy to bedzie grało. Porównaj moc głośnika z zestawu BOSE z tym w tubie. Tak jak pisałem wcześniej w sedanach było 8 głośników - 2 subwoofery

#15 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów

Napisany 23 stycznia 2011 - 11:23

Witam. Odświeżam temat. Instalował już ktoś może system bose w kombiaku BFL. Czy instalacja jest już poprowadzona i wystarczy wszystko podpiąć czy trzeba coś więcej przerabiać??
piotr707

#16 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 12 kwietnia 2011 - 16:57

witam koledzy mam pytanko co do naglosnienia bose
a mianowicie choidzi mi o schemat kostek co wchodza w radio z tylu wiem ze sa trzy jedna prostokatna do gory i dwie kwadratowe i dokladnie chodzi mi o ta na samym dole o ile sie nie myle to na dole ta to jest zasilajaca tak
i teraz pytanko gdzies ktos ma moze schemat tej kostki dolnej o jeden przewod robi mi zwarcie jest on w kolorze czerwonym z ialym paskiem moze ktos sie z tym spodkal bo jak go zewrze to radio mi gasnie a jesli go przeciolem to radio sie zapalilo
zaznaczam ze brak mam podswietlenia w kierownicy i na desce jakich kolwiek info ze mam radio tylko sie wyswietla data i godzina
moze ktos mial taki przypadek zwarcia wlasnie takiego przewodu o kolorze czerwono z ialym paskiem czekam na odzew pozdrawiam

#17 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 kwietnia 2011 - 18:46

czerwono-biały zdaje się zasila wzmacniacz antenowy i podaje jednocześnie jakiś sygnał do wyświetlacza, być może aktywuje go. Sprawdź przy wzmacniaczu antenowym czy nie ma zwarcia.

#18 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 12 kwietnia 2011 - 19:33

kolego napewno jest czerwono z bialym paskiem i to jest napewno zasilanie tylko gdzie szukac tego wzmaka antenowego na wyswietlaczu tez nie mam nic o radiu tylko date i godzine poradz mi jak mozesz juz sie z tym truje miesiac i nikt nie moze na to wpasc

#19 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 kwietnia 2011 - 19:43

jest zdaje się w podstawie anteny. Poszukaj w forumowej wyszukiwarce, coś chyba na jego temat było

Jeśli masz kombi to być może masz zwarcie w gumowej harmonijce między budą a tylną klapą, bo wzmacniacz jest chyba w tylnej klapie

#20 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 12 kwietnia 2011 - 19:52

mam w sedanie ome mam tylko antenke na dachu z tylu ale to jest wlasnie ta taka krotka i isc tym przewodem i dojde do wzmacniacza anteny tak