Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Pompa wtryskowa. Nie pobiera paliwa

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
21 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 27 lipca 2011 - 12:52

Witam
Moja omega jakiś czas temu zaniemogła, po prostu nie odpaliła pewnego dnia. Dzień wcześniej podczas jazdy trochę poszarpało silnikiem. Po zgaszeniu tego dnia jeszcze odpaliła potem już nie:/ Mechanik stwierdził uszkodzona pompa wtryskowa, nie pobiera paliwa, natomiast sterownik pompy sprawny, wcześniej był już robiony. Czy jest możliwa inna usterka, że pompa nie pobiera paliwa??
Mam też prośbę czy ktoś może podać mi numery takiej pompy?? W razie wypadku bym już mógł sobie poszukać innej na zamianę, jeżeli nie udało by się tej naprawić.
Oraz z jakich innych modeli samochodów pasuje pompa wtryskowa??
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

#2 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1 640 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 lipca 2011 - 13:16

ja bym ....
ODCZYTAŁ BŁĘDY

#3 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 27 lipca 2011 - 15:51

No właśnie błędów z tym związanych nie było. Pierw też była mowa o zablokowanym immo gdyż ciągle jest aktywny ale mechanik (jest też i elektromechanikiem) u którego mam stwierdził właśnie uszkodzenie pompy wtryskowej.

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 lipca 2011 - 18:41

Witam
Moja omega jakiś czas temu zaniemogła, po prostu nie odpaliła pewnego dnia. Dzień wcześniej podczas jazdy trochę poszarpało silnikiem. Po zgaszeniu tego dnia jeszcze odpaliła potem już nie:/ Mechanik stwierdził uszkodzona pompa wtryskowa, nie pobiera paliwa, natomiast sterownik pompy sprawny, wcześniej był już robiony. Czy jest możliwa inna usterka, że pompa nie pobiera paliwa??
Mam też prośbę czy ktoś może podać mi numery takiej pompy?? W razie wypadku bym już mógł sobie poszukać innej na zamianę, jeżeli nie udało by się tej naprawić.
Oraz z jakich innych modeli samochodów pasuje pompa wtryskowa??
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

zrobienie samego sterownika to maskowanie smrodu dezodorantem. skoro sie spalil to zawor zatarty. pompa do regeneracji. nie baw sie w szukanie uzywki.
wyslij pompe tu
http://diesel-technika.pl/
na allegro znajdziesz pewnie tansze oferty ale uwazaj - bo dostaniesz ze starym sterownikiem, wypolerowanym a nie nowym zaworem i bez wydrukow z kalibracji wiec wydasz o 2-3 setki mniej ale faktycznie dostaniesz stara pompe.

#5 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 28 lipca 2011 - 07:12

Niestety regeneracja to koszt dwa razy tyle co używka, na co mnie na chwilę obecną nie stać. Jak pisałem, sterownik mam sprawny, był sprawdzany.
Dlatego proszę o podanie mi numeru pompy z tego modelu. I z jakich innych modeli pompa pasuje do mojego.

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 lipca 2011 - 07:57

Niestety regeneracja to koszt dwa razy tyle co używka, na co mnie na chwilę obecną nie stać. Jak pisałem, sterownik mam sprawny, był sprawdzany.
Dlatego proszę o podanie mi numeru pompy z tego modelu. I z jakich innych modeli pompa pasuje do mojego.

co z tego ze sterownika masz robiony ? masz wlutowany rezystor za pare pln. to nie jest naprawa tylko maskowanie problemu. co do uzywki - jesli lezala sobie zdemontowana bez ropy to mozesz na smietnik wyrzucic od razu. nawet jak kupisz sprawna to ile pochodzi ? tego nei wiesz - mzoe za tydzien pasc bo te pompy tak lubia. wydasz 1000 na pompe - 400 na montaz i za chwile znow to samo bo ci zdechnie. regeneracja pompy to koszt 1900 pln w linku ktorym ci wyslalem i masz nowy zawor, nowy sterownik, nowe uszczelnienie pompy + kalibracje na stole z wydrukami i roczna gwarancje bez limitu kilometrow. moga ci zostawic twoj sterownik ale wtedy nie dostaniesz gwarancji. naprawde uwierz mi - nie szukaj uzywki - szkoda czasu i pieniedzy bo nie wyjdzie cie taniej tylko dolozysz do interesu. chytry traci 2 razy.

#7 OFFLINE   pitcel

pitcel

dostępny

• 74 postów

Napisany 28 lipca 2011 - 12:05

Dokładnie zgadzam sie z przedmówcą.Tylko regeneracja.Wysyłaj pompę do dieseltechnika lublin.rewelacja.zresztąBEAST podał ci linka.wiem bo miesiąc temu robiłem pompkę do swojego.bawiłem sie tez w jakies rezystorki w sterowniku--kicha kicha kicha

#8 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 28 lipca 2011 - 15:05

Dziś przemyślałem wszystko i jednak wydam pieniążki które miałem odłożone na coś innego. Wolałbym coś raczej ze śląska jakaś dobra firma, w której daje starą w zamian za zregenerowaną. Bo chciałbym to zrobić jak najszybciej. Znacie jakieś dobre firmy ze śląska?? Ja znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/po...1737320685.html ktoś podpowie czy dobra firma??

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 lipca 2011 - 18:58

Dziś przemyślałem wszystko i jednak wydam pieniążki które miałem odłożone na coś innego. Wolałbym coś raczej ze śląska jakaś dobra firma, w której daje starą w zamian za zregenerowaną. Bo chciałbym to zrobić jak najszybciej. Znacie jakieś dobre firmy ze śląska?? Ja znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/po...1737320685.html ktoś podpowie czy dobra firma??

w lublinie masz taniej. zadzwon do nich powiedz ze masz numer od przemka od opli z kwidzyna z V6

#10 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 28 lipca 2011 - 19:46

akieś dobre firmy ze śląska

w częstochowie jest firma ale kolega zapłacił 2000

#11 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 29 lipca 2011 - 16:59

Narobiło się zamieszania z moją pompą. Nie wiem czy to nazwać cud czy brak odpowiedniej wiedzy mechanikow w mojej okolicy, ale udało się omesie odpalić. Jednak nie poszła pompa wtryskowa, ale był tak zapowietrzona mocno. Jednak została jeszcze u mechanika, gdyż po odpaleniu i przejechaniu parunastu kilometrów, dziwnie reaguje na pedał gazu. Czyi po naciśnięciu delikatnie pedału gazu samochodem trzęsie jakby ruszało nim kilku ludzi. I bardzo głośny dźwięk gorzej jak stary traktor. Ktoś podpowie może co to może być??

#12 OFFLINE   arczon82

arczon82
  • 1 193 postów

Napisany 29 lipca 2011 - 18:57

Ktoś podpowie może co to może być

A w jaki sposób ci ją odpalili, może na hol a wtedy mógłby się rozrząd przestawić?

#13 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 29 lipca 2011 - 20:09

może na hol a wtedy mógłby się rozrząd przestawić?

na łańcuchu mało prawdopodobne

#14 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 29 lipca 2011 - 20:59

Nie wiem czy na hol, jak z nim rozmawiałem mówił, że tylko odpowietrzył. Poza tym po odpaleniu parę kilometrów zrobił nim i było w porządku, lecz podczas jazdy w pewnym momencie mu się tak stało. Nie mam rozrządu na łańcuchu.

#15 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 29 lipca 2011 - 21:08

Nie mam rozrządu na łańcuchu.

a na czym bo 2.0 i 2.2 DTI mają łańcuchy, chyba że poprawiałeś konstruktorów

#16 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 30 lipca 2011 - 09:35

A to może nie dopatrzyłem na czym mam rozrząd. Wybaczcie mi to, ale ponad miesiąc bez auta to ja nawet już nie wiem jak się w nim siedzi, a co dopiero jazda:P hehe...

#17 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 lipca 2011 - 18:33

A to może nie dopatrzyłem na czym mam rozrząd. Wybaczcie mi to, ale ponad miesiąc bez auta to ja nawet już nie wiem jak się w nim siedzi, a co dopiero jazda:P hehe...

skoro nie reaguje na gaz to masz 2 wyjscia. albo czujnik walu - bedzie blad od niego albo pompa siedzi. a to ze masz miesiac bez auta to juz nie nasza wina- zaprowadz do kogos kto sie na tym zna a nie kombinujesz.

#18 OFFLINE   Piahoo

Piahoo
  • 43 postów

Napisany 30 lipca 2011 - 22:10

Filtr paliwa jest świeży, mam nadzieję.

Poza tym sam mam problem - prawdopodobnie pompa. Oma stoi w Danii i nie stać mnie na tamtejszych magików - powariowali z cenami.:masakra: Znajomy będzie po trasie z lawetą to przywiezie kluskę. Pytanko do szanownych forumowiczów - czy warto bawić się z firmą z Żychlina? Oferują pełny serwis, czyli zabierają furkę i odstawiają sprawną w miarę rozsądnej cenie. Chyba, że ktoś zna magików z okolic Szczecina.:)
PZDR

#19 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 31 lipca 2011 - 07:20

Filtr paliwa świeży, pierwsze co przy nie odpaleniu to była jego wymiana. Samochód reaguje na gaz, ale dziwnie. Samochodem strasznie podczas dodawania gazu trzęsie i straszny hałas z silnika się wydobywa jak traktor.
W mojej okolicy to raczej nie ma chyba kompetentnych mechaników:/ na to wygląda.

#20 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 31 lipca 2011 - 10:36

Filtr paliwa świeży, pierwsze co przy nie odpaleniu to była jego wymiana. Samochód reaguje na gaz, ale dziwnie. Samochodem strasznie podczas dodawania gazu trzęsie i straszny hałas z silnika się wydobywa jak traktor.
W mojej okolicy to raczej nie ma chyba kompetentnych mechaników:/ na to wygląda.

bo zawor zatarty i nie reguluje dawka dlatego chodzi jak traktor. zdemontuj pompe wyslij tam gdzie dostales namiary i bedziesz mial problem rozwiazany w pare dni.