Nowy akumulator - rozładowany po tygodniu postoju ?!
Napisany 24 lipca 2011 - 17:25
Radio orginalne oplowskie, żadnych wynalazków dodatkowych. Dzisiaj wsiadam po niespełna tygodniu postoju samochodu pod chmurką, kręcę, a tutaj kontrolki po 2-3sek. po podgrzaniu świeczek przygasają, MID prawie ze zgasł... co się kurka rurka dzieje ? Co może mi żreć prąd ?
PS. Tak mnie teraz naszło - gdzie jest włącznik lampki w bagażniku ?
Napisany 24 lipca 2011 - 17:44
Napisany 24 lipca 2011 - 18:08
Dokladnie to w zakresie 13,9 - 14,5V, przyczym pod pelnym obciazeniem nie powinno zejsc ponizej dolnej granicy.powinno być 14,5 V
cyp3k, zmierz pobor na zamknietym aucie i napisz ile Ci wyszlo, bo raczej cos zre prad. Chociaz zdarza sie ze aku tez potrafi zdechnac po tak krotkim okresie (zwlaszcza przy takim niskim ladowaniu). Klemy sie nie grzeja?
Napisany 24 lipca 2011 - 19:07
Dobra. zaraz odkopie miernik i pobiegne na dol. Kurczaki... to mnie załamaliście, myślałem że to ładowanie jest ok ? Co do klem... cholernie się grzeją, ale mam wrażenie że kabel +jest jakby delikatnie "przełamany" ok. 2-3cm od klemy. Co polecacie z tym fantem zrobić ? Może kupić nowe kable ? W ogóle to mój altek dostaje w d*pę bo leje mi się z EGRa ciągle te cholerny olej i kapie na niego, może go oczyścić ? Bo ręce od mycia silnika i pod EGRem mi opadają...Dokladnie to w zakresie 13,9 - 14,5V, przyczym pod pelnym obciazeniem nie powinno zejsc ponizej dolnej granicy.
cyp3k, zmierz pobor na zamknietym aucie i napisz ile Ci wyszlo, bo raczej cos zre prad. Chociaz zdarza sie ze aku tez potrafi zdechnac po tak krotkim okresie (zwlaszcza przy takim niskim ladowaniu). Klemy sie nie grzeja?
Napisany 24 lipca 2011 - 19:54
Przymierz czy jak "utniesz" na tym przelamaniu to czy siegnie do aku - jezeli tak to skrocic kabel, koncowke zalac lutem/cyna i dopiero nowa kleme dac. To samo z masa. Widzialem auto, w ktorym liche klemy zabieraly prawie 0,8V.Co do klem... cholernie się grzeją, ale mam wrażenie że kabel +jest jakby delikatnie "przełamany" ok. 2-3cm od klemy
Napisany 24 lipca 2011 - 20:42
Kurde, właśnie boję się że mogą nie starczyć. A są takie "na słowo honoru". Podpowiedz gdzie w sedesie jest włącznik oświetlenia w bagażniku ? Bo raz mi się świeci raz nie, myślę że tam też może leżeć przyczyna...Przymierz czy jak "utniesz" na tym przelamaniu to czy siegnie do aku - jezeli tak to skrocic kabel, koncowke zalac lutem/cyna i dopiero nowa kleme dac. To samo z masa. Widzialem auto, w ktorym liche klemy zabieraly prawie 0,8V.
Napisany 24 lipca 2011 - 21:04
Napisany 24 lipca 2011 - 22:06
No wlasnie tam idzie wiazka kabli, ale sam "pstryczek" gdzie jest ?W sedanie włącznik jest w klapie bagażnika po lewej stronie. Sprawdź czy nie przełamały się kable które dochodzą do klapy bo np. nie działał centralny w klapie z powodu połamanych kabli.
Napisany 24 lipca 2011 - 22:21
sam "pstryczek" gdzie jest ?
włącznik jest w klapie bagażnika po lewej stronie

Napisany 25 lipca 2011 - 06:39
No wlasnie tam idzie wiazka kabli, ale sam "pstryczek" gdzie jest ?
Na "rancie" klapy po lewej stronie mniej więcej w połowie między zamkiem a brzegiem klapy.
Napisany 25 lipca 2011 - 11:25
Na "rancie" klapy po lewej stronie mniej więcej w połowie między zamkiem a brzegiem klapy.
Ok, dzięki za podpowiedź !