Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem po zapowiietrzeniu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lewy1010

lewy1010
  • 43 postów

Napisany 21 lipca 2011 - 16:32

Witam dzisiaj byłem na wymianie filtra paliwa w mojej omedze 2,0DTI i lipa podczas odpalania zapowietrzyła się ale to nic genialny mechanik stwierdził że to normalne i ogień zaczeło się kręcenie na rozrusznik kręcił tak że dwa aku padły i nic zaczoł luzować śr od pompy te od paliwa i dalej nic w końcu zdjoł rurę od filtra pow i zaczoł czymś psikać w stronę przepływomierza i po jakiejś minucie zaskoczyła ok zabrałem się i pojechałem bardzo podciśnieniowany jadę a uto muł i jak przyspieszam to jest tak jak bym dodawał gazu i ujmował tak faluje ciężko się buja i wogule to nie te auto pomocy panowie co on mógł mi ta narobić pozdrawiam

#2 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 lipca 2011 - 08:43

Witam dzisiaj byłem na wymianie filtra paliwa w mojej omedze 2,0DTI i lipa podczas odpalania zapowietrzyła się ale to nic genialny mechanik stwierdził że to normalne i ogień zaczeło się kręcenie na rozrusznik kręcił tak że dwa aku padły i nic zaczoł luzować śr od pompy te od paliwa i dalej nic w końcu zdjoł rurę od filtra pow i zaczoł czymś psikać w stronę przepływomierza i po jakiejś minucie zaskoczyła ok zabrałem się i pojechałem

tak się tego silnika nie odpowietrza, możliwe że przytarło Ci pompę lub przegrzał się sterownik, ropa jest w tej pompie medium smarującym i chłodzącym.

#3 OFFLINE   tjwasiak

tjwasiak
  • 92 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 08:44

Źle odpowietrzony układ paliwowy moim zdaniem.
Silniki 2.0 i 2.2 DTI nie są najprzyjemniejsze w odpowietrzaniu, przydaje się odpowiednie narzędzie.

#4 OFFLINE   lewy1010

lewy1010
  • 43 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 08:54

to co ma teraz zrobić rano dzisiaj odpaliła bez problemu ale mocy brak żadna kontrolka się nie pali możliwe że padł przepływomierz bo sam nie wiem pomocy co radzicie zrobić

#5 OFFLINE   tjwasiak

tjwasiak
  • 92 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 08:58

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy wszystkie wtyczki elektryczne są dobrze wpięte, potem zerknąłbym na podciśnienia. Jeśli to nie pomoże to proponowałbym jechać do jakiegoś dobrze wyposażonego warsztatu, niech spróbują go porządnie odpowietrzyć.

#6 OFFLINE   lewy1010

lewy1010
  • 43 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 13:34

Witam wszystkich właśnie byłem na kompie u elektryka i okazało się że walnięty przepływomierz koszt wymiany na BOSCHA 400ZŁ razem z podłączeniem pod kompa auto znów jest normalne nigdy więcej żadnego palenia na jakieś dziadostwa a jak by ktoś maił jakiś dobry patęt na wymianę filtra paliwa żeby samemu sobie to dobrze zrobić to proszę o pomoc pozdrawiam

#7 OFFLINE   tjwasiak

tjwasiak
  • 92 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 14:05

W tych silnikach nie jest to łatwy temat niestety. Jeśli masz pompkę jakąś, to odpowietrza siię przez przewód powrotny. Pompując kręcisz i jak złapie już jak trzeba wypinasz pompkę i spinasz układ.

#8 OFFLINE   misiek1126

misiek1126
  • 54 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 18:37

1. przy wymianie filtra trzeba zalać filtr paliwem (ON) do pełna i auto pali bez zająknięcia, ja tydzień temu wymieniałem sam u siebie filtr i obeszło się bez żadnych problemów.
2. jak już by ci się zapowietrzył to nie hebluje się rozrusznikiem do upadłego, a samostart psika się za przepływomierzem a nie przed, więc ewidentnie przepływomierz uszkodził ci pan który psikał samostartem bądź plakiem w przepływke

#9 OFFLINE   lewy1010

lewy1010
  • 43 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 18:54

na przyszłość będę wiedział co i jak