Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

szuflada z popielniczką NIE ZATRZASKUJE SIĘ!!! :-/ Omega C

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   azir2k6

azir2k6
  • 4 postów

Napisany 24 czerwca 2007 - 16:08

witam- mam problem z szufladą zapalniczki w Omedze C - po normalnym otwarciu szufladki w konsoli środkowej (podłączałem ładowarke do telefonu) nie mogę jej już zatrzasnąć, a dodatkowo czuje się przy dosuwaniu opor jakby z prawej strony.

nie slychac zatrzasku, nic nie "trzyma" szuflady i jest na stale otwarta (jak drzwi od obory...)

wczesniej nie mialem problemow, nigdy nie musialem uzywac sily,by otworzyc szuflade (chociaż musze powiedzieć, że cala konstrukcja z trzeszczacego plastiku jest naprawde załosna...)

prosze o poprade - czy ktos mial podobny problem? jak dobrac sie do zatrzasku? gdzie szukac usterki (w szufladzie, czy wewnątrz konsoli - gdzie jest zamek, sprężyna, spowalniacz?)

z gory dziekuje za odpowiedz!!

ZbychP

Omega C 2002 Caravan 2.2 DTI

azir2k6 (ZP)

#2 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów

Napisany 26 czerwca 2007 - 22:06

troche jest to skomplikowany mechanizm :evil:

nalezy wyjac sam wklad od popielniczki jak do czyszczenia (z prawej strony zapadka/sprezyna)

na tylnej scianie jest jedna sruba, ktora nalezy odkrecic

caly modul popielniczki nalezy wyciagnac - delikatna sila nie zaszkodzi gdyz (u mnie tak bylo) w okolicy sruby jest przyklejona tasma przylepna dwustronna

po odpieciu zasilania zapalniczki mamy w reku cala obudowe i ruchomy wklad, ktory porusza sie na 2 zawiasach, jest hamowany kolkiem zebatym ze skrecona sprezyna a otwieranie jest ograniczone ogranicznikiem rowniez z mala sprezynka...

na 99% spadl ci wlasnie ten ogranicznik w ksztacie litery L lub pekla jego sprezynka

przy demontazu nalezy zwrocic uwage na wszystkie sprezynki, zapadki i itp aby mozna bylo to zlozyc razem :mrgreen:

#3 OFFLINE   11MASTER

11MASTER
  • 64 postów

Napisany 15 lipca 2007 - 14:56

Witam. Moj first post :) na tym forum.

Aby szuflada się latwiej/szybciej otwierala (to juz gdy uporasz sie z zapadka) mozna nakrecic trosze ten walek z trybkami (jest tab sprezynka).

pozdrawiam

#4 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 lipca 2007 - 21:48

Kolego 11MASTER, zapraszam również do tematu:
http://forum.omegakl...wthread.php?t=1

Sorka za OT azir2k6.

#5 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 marca 2014 - 19:08

odgrzebany kotlet, ale nie chce tworzyć nowego tematu.

czy ma ktoś zdjęcie mechanizmu zamykania i otwierania popielniczki lub mógłby zrobić, bo ma taką sprawną gdzieś pod ręką? miałem ułamany ten zaczep co trzyma bolec i wymieniłem go na taki z Omegi B, bo wygląda to prawie identycznie, jest tylko o kilka milimetrów większy, ale nie wydaje mi się chyba żeby miał na to wpływ. wcześniej mi się popielniczka nie zamykała, a teraz jak się zamknie to już się nie otwiera. niby jest złożone tak jak powinno być, ale coś nie do końca działa i chciałbym podejrzeć jak to wygląda bądź jeszcze czegoś mi tam brakuje. z góry dzięki za pomoc :)

#6 OFFLINE   grzechug

grzechug
  • 188 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 22 marca 2014 - 23:16

a dokładnie co się dzieje że nie do końca działa? nie zatrzaskuje czy nie chce sama się wysunąć?

#7 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 23 marca 2014 - 09:32

Dreed - mam akurat zdjęty panel klimatronika (w omedze B) to porobię fotki, ale wrzucę je dopiero pod wieczór.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"

#8 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 23 marca 2014 - 13:54

z początku nie zamykała się, rozebrałem ją i okazało się że plastik który trzyma bolec od zamknięcia jest pęknięty i nie jest w stanie go złapać i zamknąć, dostałem go od Omegi B, bo wygląda niby tak samo, przełożyłem i teraz się zamyka, ale już nie otwiera, trzeba od tyłu śrubokrętem pogrzebać żeby odpuściło. teraz nie wiem czy jeszcze mi czegoś tam brakuje czy o co chodzi, mechanizm niby jest mega prosty i wydaje mi się, że powinien działać.

MariuszD. będę wdzięczny, bo sam mechanizm zamykania/otwierania jest tak sam w B i B FL.

#9 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 25 marca 2014 - 18:48

Dreed, zapodaj mi maila do siebie bo 3 fotki zajmuja 11MB, szkoda pomniejszać bo stracą na jakości.

Podglądałem jak to u mnie działa:
Są dwa elementy - bolec i haczyk. Haczyk może poruszać się na boki na (na ośce), ale także może poruszać się w kierunku góra-dół. Przy zamykaniu bolec napiera na haczyk odsuwając go na bok, a przy otwieraniu przy początkowym wciśnięciu obudowy popielniczki bolec unosi haczyk ku górze, dzięki czemu przestaje "łapać" bolec i popielniczka się otwiera. Ostatni etap "na wiarę", bo oczywiście elementy te są niewidoczne, ale inaczej chyba nie może być.

... i sorrki za spóźnienie :)

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"

#10 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 25 marca 2014 - 23:19

no moim zdaniem też tak powinno być, a ten bolec chyba przy otwieraniu wchodzi w ten rowek w haczyku, ale tego do końca nie jestem pewien, to tylko domysły, bo nie widać tego. mam ten haczyk z B i jak się przyłoży to różni się ze 2 może 3mm i nie wiem czy to przypadkiem nie jest przyczyną, choć wydaję mi się, że nie powinno mieć to aż na tyle znaczenia. spróbuję go spiłować trochę i zobaczyć czy to coś da i jeszcze podejrzę jak to u Ciebie wygląda.

mejl poszedł na PW.

#11 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 27 marca 2014 - 21:51

przypuszczenia się potwierdziły, ten haczyk z B nie pasuje do BFL, jest lekko za długi i niestety wpływa to już na otwieranie popielniczki, po lekkich modach pilnikiem udało się naprawić usterkę i teraz schowek się zamyka i otwiera, tylko trzeba to robić zdecydowanie, a nie się ociągać, ale mi to akurat nie przeszkadza i tak raczej rzadko będę tam zaglądał, ale już nie będzie otwarte i ogólnie działa :)