Dziwne "rozmowy" na CB
Napisany 01 lipca 2011 - 18:23
[yt=Dziwne rozmowy]0CI_fxAuU6U[/yt]
Napisany 01 lipca 2011 - 21:17

Zapewne koledzy krótkofalowcy chętnie Ci wyjaśnią sprawy burz w jonosferze i stratosferze, które są poniekąd za to całe zamieszanie odpowiedzialne.

No tak mi się wydaje...

Napisany 02 lipca 2011 - 06:45

zresztą sam zobacz na YouTube wpisując Propagacja 2011
Napisany 02 lipca 2011 - 10:04
Napisany 02 lipca 2011 - 10:36
No to może być nieco uciążliwe, może więc warto częściej używać pokrętła RF Gain...Denerwuje mnie to, bo muszę bardzo mocno kręcić squelch, żeby nie było tych rozmów słychać.

Napisany 02 lipca 2011 - 12:17
tylko regulacja RF gain'em albo zrobić OFF... będzie ciszaNo dobra, już czaję o co chodzi. Teraz pytanie podstawowe, czy da się to jakoś zwalczyć, albo zniwelować ten efekt. Denerwuje mnie to, bo muszę bardzo mocno kręcić squelch, żeby nie było tych rozmów słychać.

Napisany 23 sierpnia 2011 - 05:18
Napisany 23 sierpnia 2011 - 08:02
Hah, ja ostatnio w drodze do Anglii na wysokości Dunkierki słyszałem kogoś ze stacji bazowej w Olsztynie ! A rozmawiał z jakimś kierowcą który akurat był pod Brukselą !ostatnio również jadąc jedną z tras warm-maz /płn-wsch kraniec polski/ przez chwilę słyszałem wyraźne rozmowy i pytania o dróżkę na koszalin i słupsk /ok 500 km/... można się zdziwić....

Napisany 23 sierpnia 2011 - 17:07
Napisany 23 sierpnia 2011 - 18:45
Niezupełnie kolego... Wystarczy naprawdę dobra antena dobrze zestrojona z radiem i do kompletu przyzwoity mikrofon.musieli by mieć dopalacze do CB wielkości 3 akumulatorów do Ciężarówki, i podłączone na siłę
Kiedyś jadąc przez Rumunię wzdłuż granicy z Bułgarią całkiem spokojnie "wbrekowałem" się do rozmowy którą prowadzili dwaj koledzy, jeden z Bytomia, a drugi z Chorzowa. Bez problemu gadaliśmy ponad godzinę i to w modulacji AM. Później przeszliśmy na SSB i dalej trzymaliśmy łączność. Naprawdę nie trzeba mieć jakichś specjalnych wzmacniaczy aby zrobić fajnego DX'a. Udowodniłem to paru kolegom na ostatnim spocie w Jaworzynce, gdzie otrzymałem potwierdzenia słyszalności we Francji w miejscowości Nantes. Sam byłem tym lekko zdziwiony bo moja antena, która siedzi na dachu nie jest stworzona do takich historii. A jednak...

Naprawdę warto próbować.

Napisany 23 sierpnia 2011 - 19:52
zapewne z Jankiemgdzie otrzymałem potwierdzenia słyszalności we Francji w miejscowości Nantes.

Czasami się tak zdarza ale bardzo rzadko, ze zwykłego mobilowskiego radia (4W) i anteny 1m można porozmawiać na taką odległość jak jest propagacjamusieli by mieć dopalacze do CB wielkości 3 akumulatorów do Ciężarówki, i podłączone na siłę..... ...............

Napisany 27 sierpnia 2011 - 17:12
Napisany 27 sierpnia 2011 - 17:26
Hah, ja ostatnio w drodze do Anglii na wysokości Dunkierki słyszałem kogoś ze stacji bazowej w Olsztynie ! A rozmawiał z jakimś kierowcą który akurat był pod Brukselą !
To normalne ,bawilem sie kiedys w tak zwane QSLki i mam sporo potwierdzen wysylanych sobie na wzajem.Z Austri,Francji,Litwy,Wloch i Niemiec,pomijam cala mase z calej polski..kiedys to byla:) super sprawa jak SB bylo malo rozpowszechnione i nie chodzi o inne pasma a tylko o AM.
Napisany 27 sierpnia 2011 - 19:46
to Cię uświadomię że Ci sie tylko wydaje... z nadajnika 100mW czyli 0.1W rozmawiałem z kolegą który był na Litwie...a mi sie wydaje ze
starczą na rozmowy pomiędzy europą-azją dalsze kontynenty niestety nie dolatują na tych częstotliwościach.czy 4w starczą na miedzy narodowe rozmowy
:masakra:słyszałeś kiedykolwiek rozmowę z modulacji SSB na AM ?? jeśli nei to proponuje pierw posłuchać, więcej przesiewów jest z modulacji FM która jest standardem na zachodzie europy i Rosji europejskiej...a te zakłócenia to fakt pogoda ale koledzy nadawają na wstęgach i stąd to przesiewanie na kanałach AM
są też i 1W i mniej zresztą poczytaj ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/QRPale chyba nie ma wstęg 4w wydaje mi ise że tam już są większe końcówki mocy.
Napisany 27 sierpnia 2011 - 20:12
Napisany 28 sierpnia 2011 - 05:34
Jeśli byłyby to wstęgi to na pewno nie zrozumiałbyś nic nasłuchując np. w AM...zawsze myślałem że to ze wstęg