Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega B FL sedan jakie głośniki na podszybie ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   barteq91

barteq91
  • 82 postów

Napisany 26 czerwca 2011 - 21:31

Witam panów serdecznie
cóż, przyszedł ten moment kiedy chciałoby się coś do omegi dołożyć, ja nie mam w swojej B FL systemu Bose, więc mam tylko 6 głośników, a z tyłu na podszybiu jest osłona, można coś podłączyć. zależy mi na czystości dźwięku, klarowności, raczej wysokich tonach, nie potrzebuję bassu. Jaki rodzaj głośnika, jakie wymiary , jaka firma ,
bardzo proszę o podpowiedzi , co się sprawdzi :) pozdrawiam

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 czerwca 2011 - 21:43

jeśli chcesz spełnić swoje oczekiwania to załóż porządne głośniki na przód, tylna półka nadaje się w zasadzie tylko do montowania głośników basowych

#3 OFFLINE   barteq91

barteq91
  • 82 postów

Napisany 26 czerwca 2011 - 21:47

bassu mam dość, nie chce dudnienia, nie potrzebuję, potrzebuję czystego dźwięku. z przodu jest ok, poprostu chcę wypełnić podszybię głośnikami które wydają mało niskich tonów,

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 czerwca 2011 - 22:12

dobry bas jest przeciwieństwem dudnienia. Ja lubię krótki, precyzyjny bas bez śladu dudnienia.
Głośników wysokotonowych nie montuje się z tyłu, bo ludzkie ucho potrafi doskonale określać położenie źródła dźwięku tonów wysokich. źródła niskich tonów ludzie już tak łatwo nie znajdują. Dlatego w zestawach kina domowego stosuje się pojedynczy sub-woofer, który może leżeć w zasadzie gdziekolwiek w pokoju. W dobrym zestawie audio gra przód, tył jest jedynie uzupełnieniem.

#5 OFFLINE   LeoVince

LeoVince
  • 158 postów

Napisany 27 czerwca 2011 - 00:01

dobry bas jest przeciwieństwem dudnienia. Ja lubię krótki, precyzyjny bas bez śladu dudnienia.
Głośników wysokotonowych nie montuje się z tyłu, bo ludzkie ucho potrafi doskonale określać położenie źródła dźwięku tonów wysokich. źródła niskich tonów ludzie już tak łatwo nie znajdują. Dlatego w zestawach kina domowego stosuje się pojedynczy sub-woofer, który może leżeć w zasadzie gdziekolwiek w pokoju. W dobrym zestawie audio gra przód, tył jest jedynie uzupełnieniem.

To prawda że przód to tylko zestaw odseparowany a tył(bagażnik) to subwoofer, ale już parę razy się naciąłem że ludzie poprostu lubią jak im gra " z tyłu". Montowaliśmy ostatnio u kumpla audio, kupił sam radio JVC + jajka pionner'a na tylna półkę. Przyjechał z tym do mnie i zaczyna się pouczanie że w półkę 6x9 się nie zakłada. Ostatecznie uparł się że kupił i chce je mieć, wiec poradziłem mu na przód odseparowany, wytłumiliśmy drzwi + wzmacniacz 4kanałowy do zasilenia przodu i tych nieszczęsnych jajek. Złożyliśmy wszytko do kupy. Okazało się ze po wszystkich regulacjach gra to wszystko naprawdę bardzo mocno i czysto a reakcja kumpla była taka że właśnie taki efekt chciał osiągnąć i w ogóle dlaczego chciałem wywalić te głośniki z tyłu? :) Osobiście ja i tak bym wolał przód odseparowany + sub, no ale... :) Chyba tą sprawę trzeba sprowadzić to kwestii gustów o których się nie dyskutuje ;)

Także Tobie barteq91 polecam zrobić po swojemu tak żeby Tobie odpowiadało i Tobie było wygodniej a jeżeli po zamontowaniu otrzymasz zamierzony efekt oznacza że własnie tego potrzebowałeś, mimo to że głośników w półkę się nie montuje :) Jeśli ma to być pod radio szukaj głośników o małej mocy a dużej skuteczności. Helix'y wydają się ciekawym wyborem.
Pozdrawiam

#6 OFFLINE   barteq91

barteq91
  • 82 postów

Napisany 10 lipca 2011 - 21:39

A może ktoś wie jaki rozmiar, jakie wymiary głośników będą odpowiednie z tyłu na podszybie w sedanie? Tzn z tyłu jest maskownica a nie ma głośników, na pewno się ktoś orientuje

#7 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 lipca 2011 - 09:16

przy zestawie z przodu i subie w bagażniku pasażerowie na tylnej kanapie nie będą narzekać, że mają więcej basu niż dźwięku??
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ