Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Lewe powietrze,spadek mocy, strzelanie na LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   jimbek

jimbek
  • 3 postów

Napisany 22 czerwca 2011 - 14:16

Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z omegą. Zaczęła strzelać na gazie, jest zamulona, rozpędzanie do 2000obr. to koszmar, przy rozpędzaniu delikatnie szarpie, przerywa i potrafi strzelić. Puszcze pedał gazu i delikatnie wcisnę od razu strzela, bez znaczenia jaka prędkość i ile obrotów. Napiszę że z jakieś 2 miesiące temu w trasie zauważyłem delikatne (ledwie zauważalne) przerywanie silnika co jakieś 7km a po jakimś tygodniu to już masakra do dzisiaj. Instalacja mieszalnikowa Landirenzo czy coś. Gaziarz powiedział że bez likwidacji lewego powietrza nic nie zrobi, podkręcił trochę na parowniku to przynajmniej przestała gasnąć przy dojeżdżaniu do skrzyżowania:)
Spinaczem zczytywałem błędy i pokazało że:
walnięty jest czujnik położenia wałków rozrządu,
za niskie napięcie sondy lambda,
przepływomierz za niskie napięcie
czujnik położenia przepustnicy – napięcie za wysokie.

Chciałem się dowiedzieć czy przewód na zdjęciu ma wpływ na pracę silnika, bo gdy go odchylę w stronę szyby to przestaje syczeć (lewe powietrze?).

Dodany obrazek

Uploaded with ImageShack.us

zdjęcie zapożyczone bez wiedzy użytkownika:)

Chcę po prostu małym nakładem finansowym do jeździć rok może półtora moją omesią:(

Za wszelaką pomoc z góry dziękuję:)

#2 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 czerwca 2011 - 14:21

uszczelnij ten przewód podciśnień bo właśnie tamtędy zasysa lewe powietrze i wtedy zobaczymy co dalej , po uszczelnieniu warto by zresetować kompa i zobaczyć jakie błędy znowu wyskoczą

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#3 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 czerwca 2011 - 16:39

uszczelnij ten przewód podciśnień bo właśnie tamtędy zasysa lewe powietrze

A jak Ci walnie do konca do przy okazji stracisz wspomaganie hamulcy bo ten przewod "zasila" serwo.
I standardowo - swiece i kable WN do wymiany (aby pozbyc sie strzalow) i pewnie przeplywka tez (watpie zeby po kilku strzalach cos z niej zostalo poza wspomnieniem).
Jak zrobisz porzadek z Pb to dopiero do gazownika wyregulowac instalacje.

#4 OFFLINE   Exodos

Exodos

LPG Powering

• 88 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 22 czerwca 2011 - 19:40

swiece i kable WN do wymiany (aby pozbyc sie strzalow)

Strzela tylko dla tego że ma ubogą dawkę ustawioną na LPG, nic poza tym, błąd przepływki pewnie z racji strzałów w dolot.

#5 OFFLINE   jimbek

jimbek
  • 3 postów

Napisany 05 lipca 2011 - 14:59

Witam, długo nic nie pisałem z powodu upojnego długiego weekendu a teraz urlop i wątroba musi złapać tchu, itp.:)

Przewód wymieniłem, wstawię później zdjęcie jak wyglądał:)

Dodany obrazek

Po wymianie nie słychać syczenia spod maski:) Silnik pracuje równo i na wszystkich garach, szarpanie przy rozpędzaniu pozostało ale tylko delikatne, zauważalny wzrost mocy ale to jeszcze nie to co powinno, rzadziej strzela i tak jakby delikatniej (takie pufnięcia:)) Przy dodawaniu gazu tak jakby się silnik przydławiał ale tylko na chwileczkę.
A i pedał hamulca teraz dużo lżej chodzi, muszę uważać przy wciskaniu:)

Jak coś mi się jeszcze przypomni albo zauważę podczas jazdy to napiszę.

Dzięki i pozdrawiam.

#6 OFFLINE   Exodos

Exodos

LPG Powering

• 88 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 lipca 2011 - 15:06

Jedź na regulację instalacji, bo jeździsz na ubogiej mieszance, szkoda głowicy.

#7 OFFLINE   jimbek

jimbek
  • 3 postów

Napisany 11 sierpnia 2011 - 22:47

Przypomnę się:)

Na regulację byłem ustawiony z gazownikiem na jutro ale dzisiaj wymieniałem przewody WN razem ze świecami i spieprzyłem coś i teraz wogóle silnik nie chce gdakać:(

Dodany obrazek

Przy wymianie kabli WN zauważyłem takie coś, fota powyżej. Nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi:) Zdjąłem wtyczkę z cewki i później po założeniu jej z powrotem już nie odpala, na przełączniku od LPG nie świecą się już żadne diody. Ktoś ma jakąś koncepcję po co ktoś wpinał się w te przewody? Zauważyłem również że w cewce są 4 piny a wtyczka ma 3, czy tak powinno być?

Pozdrawiam

Wymieniałem również rurę doprowadzającą powietrze do przepustnicy, była rozpruta od spodu i miała ze 3cm dziurę.