Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opinie o wtryskiwaczach Matrix

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 czerwca 2011 - 13:06

Na wstępie opiszę moją instalkę:
- sterownik Zenit
- reduktor Tomassetto Alaska AT-09
- wtryskiwacze Valtek 30 (3ohm) "czerwone"

Odnośnie tego ostatniego to mam ich serdecznie dosyć bo wydaje mi się, że wszystkie problemy z pracą silnika na gazie zawdzięczam właśnie tym cholernym badziewnym wtryskiwaczom. Począwszy od gaśnięcia przy wysprzęglaniu poprzez duże spalanie po trudności z odpalaniem po zgaszeniu gorącego silnika. Poprostu podejrzewam, że są nieszczelne i przepuszczają gaz do cylindrów gdy są zamknięte. Na największym forum dotyczącym LPG nie wypowiadają sie o nich jako o wtryskiwaczach tylko "elektrozaworach".

Dlatego postanowiłem, że je po prostu zmienię na coś lepszego. Ostatnio byłem ze szwagrem (misiek_oma) na montażu w jego Omce i założyli mu Matrix HD344 z listwą podgrzewającą. Jest cholernie zadowolony bo Omka śmiga jak szalona i ma fajne spalanko, dużo niższe od mojego.

Jeżeli ktoś z Was jeździ na Matrixach lub zmieniał z jakiegoś badziewia na Matrixy to proszę o kilka słów opisu jak sprawa się miewa.

Mam do wyboru:
Matrix HD344 lub Matrix HD 544.
Chodzą opinie, że HD344 obsługują do 25KM z cylindra a HD544 do 40KM z cylindra ale nie wiem skąd takie dane skoro na stronie producenta nie widnieją konkretne dane odnośnie "kucy" tylko jakaś nieznana mi jednostka Nlm.
Czy ktoś wie "z czym to się je"?

Dane ze strony producenta:

HD 344 Series
Coil 2 - 3 Ohms
Flow 72 - 94 Nlm @ 1 bar
Dimension 62 x 28 x 61 mm
Weight 230 gr

HD 544 Series
Coil 2 - 2,5 - 3 Ohms
Flow 100 - 160 Nlm @ 1 bar
Dimension 100 x 31 x 56 mm
Weight 470 gr

#2 OFFLINE   Seweryn80

Seweryn80
  • 353 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 08 czerwca 2011 - 17:32

mam matrixy po przejściu z valteków i nie mam problemów od ich zakupu, spalanie spadło o 5L/100km nie wiem co to zima przy temp. 30 na reduktor już pracują prawidłowo co w valtekach było loterią czasem jechałem na 4 gary czasem na 5. Co do matrixów mam hd 333 czyli ten mniejszy na 3 cylindry. Dane co do KM z cylindra to jest z doświadczenia gazowników hd 333 czy 344 ma około 30 KM z 1 cylindra ja mam je w 2,5v6 po modach wałki puszka i dają radę wychodzi ponad 30KM z cylindra. Nie wiem tylko czy ten sterownik zenit to też dobre rozwiązanie, ale zacznij od wtryskiwaczy.
jak kupujesz matrixy to weź sobie komplet dysz w celu ew zmiany jej wymiaru zacznij od mniejszych potem stopniowo rozwiercaj ew. dobry gazownik to ogarnie.

#3 OFFLINE   rysiek018

rysiek018
  • 53 postów

Napisany 08 czerwca 2011 - 19:31

U mnie zamontowane są matrixy xj 544. są to drogie listwy ok 500pln, nie narzekam. osiągi mam zbliżone do benzyny i są nawet ciche. minusy są ich takie, że są wrażliwe na jakość gazu. swoje czyszcze dwa razy do roku. a i zestawy regeneracyjne są drogie np: cewki 180 pln jak i również zestaw gumek i blaszek kosztuje tyle samo.

#4 OFFLINE   markus

markus
  • 427 postów

Napisany 08 czerwca 2011 - 20:43

JJja mam w Vento Matrixy, 100tys przejechałem 0 problemów. Mój znajomy polecany przeze mnie mechanik gwarantował jakość. Zamontował je żebym nie przyjeżdżał do niego co parę tys.km. Przy mnie wymieniał Valteki , powiedział że są tańsze ale szybko się psują.

#5 OFFLINE   eMDE

eMDE
  • 222 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 czerwca 2011 - 21:07

Też miałem Matrixy,

Wady :
- czułe na jakośc gazu
- filtry najlepiej co 5-7 tys wymieniać przy nich
- zintegrowane cewki
- drogie

Zalety :
-szybkie
-stabilne

Tak na marginesie wolałbym wtryski Hana zielone chyba wyjdzie taniej albo podobnie.

Też mam Valteki czerwone bo w Matrixach padły cewki i musiałem wybrać wersję budżetową.
Na razie w korkach, klima, średnia prędkość 22 km/h spaliła 18 litrów.

Nie masz spadków ciśnienia na tym reduktorze ?

#6 OFFLINE   bula86

bula86
  • 487 postów

Napisany 08 czerwca 2011 - 21:15

Zamiast Matrixów lepiej zainwestuj w HANY. Cena podobna do 544. Ja nie lubię matrixów bo się kleją w zimie.
Jeśli budżetowo, zmień na OMVL REG Fast i będzie bez problemu śmigać.

#7 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów

Napisany 09 czerwca 2011 - 06:38

mam matrixy po przejściu z valteków i nie mam problemów od ich zakupu, spalanie spadło o 5L/100km nie wiem co to zima przy temp. 30 na reduktor już pracują prawidłowo co w valtekach było loterią czasem jechałem na 4 gary czasem na 5. Co do matrixów mam hd 333 czyli ten mniejszy na 3 cylindry. Dane co do KM z cylindra to jest z doświadczenia gazowników hd 333 czy 344 ma około 30 KM z 1 cylindra ja mam je w 2,5v6 po modach wałki puszka i dają radę wychodzi ponad 30KM z cylindra. Nie wiem tylko czy ten sterownik zenit to też dobre rozwiązanie, ale zacznij od wtryskiwaczy.
jak kupujesz matrixy to weź sobie komplet dysz w celu ew zmiany jej wymiaru zacznij od mniejszych potem stopniowo rozwiercaj ew. dobry gazownik to ogarnie.

No ta opinia napawa mnie optymizmem.
Wyczaiłem Matrixy HD544 za 360zł nówki.
Także nie będę się bawił w Hana bo wyjdzie drożej.
A tak jeszcze wtrącę, że Matrixy w razie zabrudzenia można rozebrać a Hana ponoć nie bardzo.
A Valteki chętnie odsprzedam albo zamontuję u teścia w kosiarce do trawy :p

#8 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów

Napisany 16 czerwca 2011 - 06:38

Już je mam :)
Teraz tylko troszkę czasu w sobotę i będziem działać :)