Złącze LOVATO
Napisany 24 maja 2011 - 21:38
Od kilku miesięcy niestety nie działa.
Nie mam w okolicy gaziarzy obsługujący ten sprzęt
Próbuję na własną rękę diagnozować niestety nie wiem jak podłączyć interfejs
Gdzie +/- a gzie linia trnsmisyjna?
Proszę o pomoc:)
Zdjęcia złącza
Napisany 25 maja 2011 - 17:10
Napisany 06 czerwca 2011 - 21:49
Nie za bardzo wiem o co w nim chodzi jedyne co zrobiłem to autokalibracje niestety nic to nie dało a wręcz przeciwnie bo teraz jak przełącze na gaz i nie chce chodzić jak dodam gazu to sygnał zaczyna piszczeć i przełancza się na benzyne. Czy ktoś ma opanowany ten program i potrafi powiedzieć jak to ustawić żeby było oki??
Napisany 07 czerwca 2011 - 17:00
Napisany 08 czerwca 2011 - 06:33
Muszę takie coś ustalić z głównym księgowym (żoną).
w usterkach pokazuje błąd wtrysku gazu H. (mam matrixy listwa ze 600zł)
Moja OMA jest stara i sfatygowana boję się że jak zajadę do takiej firmy to zostawie tam równowartość omegi. Czy TY tam jesteś szefem/ właścicielem/ specjalistą od gazu w omedze? Oglądałem już ten namiar komuś prędzej polecałeś już wizyte i skorzystałem z linka.
Daj znać co i jak to będę coś myślał. Bo mam już dosyć tej patowej sytuacji.
Może reduktor jest też już walnięty.
Ile kasy w najgorszym wypadku by wyszło??
Napisany 08 czerwca 2011 - 09:59
W LOVATO FAST lub też i padać czujnik ciśnienia , koszt 300 . Także zastanów się nad zmianą na STAG-a ( zdecydowanie polecam , oczywiście z HANA :jump: ) .
Napisany 10 sierpnia 2011 - 21:08
Po wizycie u 2 niby gazowników, straceniu 150 zł, kilku dni, nerwów, dowiedziałem się tylko że mam do wymiany cały przód lub musze kupić 2 nowe listwy MATRIX za około 1000zł bo nic innego nie da się zastosować za komp, wtryski, parownik jeden zawołał 1600zł drugi 1800zł.
Postanowiłem z Żoną że albo stary gaz zacznie chodzić albo zamontujemy sami zestaw typu stag300 dostępny już za około 1200zł.
Rozpoczołem od kupna interfejsu+12kabelków z firmy VIAKEN za 120zł
Pierwsze kroki
Ogólnie to sterownik LOVATO FAST chyba pogubił mapy wtrysków,bo wszędzie były takie same wartości, autokalibracja nic nie dawała (najprawdopodbniej 60tyś km i 6 lat zrobiły swoje).
Postanowiłem że rozpocznę od zakupu listw na podmiankę i w razie niepowodzenia dokupię tylko STAGA i reduktor.
-2 listwy Valteki 3 Ohm=280zł
-2 adaptery wtrysków z wiązki LOVATO na VALTEK=90zł
Dysze przełożyłem z starych MATRIXÓW średnica 2,4mm.
Czujnik ciśnienia stary pasował w listwe VALTEK
Czujnik temperatury zespolony w listwie MATRIX zostawiłem podłączony
i listwa leży sobie pod nowym VALTEKIEM
EFEKT:
Po autokalibracji auto przełączyło się na gaz i normalnie pracuje.
Nie wprowadziłem żadnych korekt na mapie bo za bardzo się nie znam.
Nie odczułem spadku mocy w porównaniu z MATRIXAMI
Auto nie wywala błędu i komp od gazu też nie
Ustawiłem temperature przełączenia na 30 i auto po odpaleniu bez problemu chodzi na gazie nie szarpie i nie przerywa (na Matrixach latem po 2 km i jeszcze przebierała)
Na razie przejechałem 200 km po mieście więc nie mam porównania jeśli chodzi o spalanie V-max itp.
Dziękuje bardzo WROCEK66 za zainspirowanie, i podpowiedz z tanim rozwiązaniem w postaci listw VALTEK lub REG FAST.
Napisany 17 sierpnia 2011 - 20:10
Napisany 06 września 2011 - 11:36
Jeśli padła listwa to wymiana na nową ( koszt około 600 ) chyba ,że masz zamontowane listwy 4 cylindrowe to można wykorzystać nieużywaną sekcję . Nie wiadomo co z drugą listwą . Najlepiej zamontować dwie nowe listwy , jak mało kasy , to można dać tańsze listwy np. Valtec V30 lub REG i za dwie płacisz do 800 . Reduktor jak był długo nie używany to też mógł się mocno posklejać . Wymiana na nowy 500 . Ale dopiero po podłączeniu pod komp. będzie wiadomo co i jak . Jak auto zostawiasz na dłużej to warto się zastanowić nad wymianą całego " przodu " na STAG 300-6 , wtryskiwacze MagiJet ( tanie , ale pojedyncze i lepsze do V30 ) , reduktor Skorpion i wtedy koszt do 2.500 lub z wtryskiwaczami HANA 3.100 ( maks opcja ) .
W LOVATO FAST lub też i padać czujnik ciśnienia , koszt 300 . Także zastanów się nad zmianą na STAG-a ( zdecydowanie polecam , oczywiście z HANA :jump: ) .
Daj jemu spokuj zMegic'ami
W matrixacz na 95% siadly sekcje