Sprzęgło się dziwnie ślizga. Wymiana nie pomogła
Napisany 13 maja 2011 - 15:24
Mam problem ze sprzęgłem w silniku 2.2 DTI 2003 rok. Zaczęło mi się kilka miesięcy temu ślizgać - jednak nie było to typowe ślizganie się sprzęgła. Objawy były takie że czasem można było jechać normalnie i nic się nie działo nawet po wciśnięciu gazu w podłogę, a z drugiej strony - czasami ciężko było przyspieszyć bo na 2jce i 3jce jak tylko turbina zaczynała pracę (przybyło mocy) sprzęgło gwałtownie traciło przyczepność i obroty szybowały w górę (zdziwiła mnie nieco gwałtowność tego zjawiska bo prawie wcale wtedy sprzęgło nie stawiało oporu jak już przyczepność na nim się zerwała).
No nic to - oddałem samochód do mechanika, kazałem wymienić sprzęgło i docisk i odebrałem auto. Niestety nie pomogło. Powrót do warsztatu - obejrzenie auta przez kilku specjalistów którzy nie znaleźli przyczyny - podpowiedzieli jedynie że można jeszcze wymienić wysprzęglik. Zostało to dziś zrobione i niestety też nie pomogło. Nie wiem już co robić. Ktoś miał taki problem?? Gdzie szukać przyczyny??
Co zrobione:
-wymiana sprzęgła i docisku
-wymiana wysprzęglika
-sprawdzony przewód ciśnieniowy od pompy do wysprzęglika - drożny
-brak oleju w komorze sprzęgła - symeryngi także całe.
Objawy po wymianie tego wszystkiego prawie takie same jak przed. Przy zerwaniu przyczepności na sprzęgle jedynie mniej szarpie ale to pewnie sprawa nowej tarczy sprzęgła.
Napisany 13 maja 2011 - 19:29
(dwu masa wygląda dobrze , wysprzęglinik suchutki)
Napisany 13 maja 2011 - 20:49
Co zrobione: -wymiana sprzęgła i docisku -wymiana wysprzęglika -sprawdzony przewód ciśnieniowy od pompy do wysprzęglika - drożny -brak oleju w komorze sprzęgła - symeryngi także całe.
a dwumasa ??
http://forum.omegakl...48&postcount=11
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 13 maja 2011 - 21:10
Napisany 14 maja 2011 - 20:09
Oby wszystkim było w miarę tanio i bez wymiany DM .
Napisany 14 maja 2011 - 23:05
Witajcie
Mam problem ze sprzęgłem w silniku 2.2 DTI 2003 rok. Zaczęło mi się kilka miesięcy temu ślizgać - jednak nie było to typowe ślizganie się sprzęgła. Objawy były takie że czasem można było jechać normalnie i nic się nie działo nawet po wciśnięciu gazu w podłogę, a z drugiej strony - czasami ciężko było przyspieszyć bo na 2jce i 3jce jak tylko turbina zaczynała pracę (przybyło mocy) sprzęgło gwałtownie traciło przyczepność i obroty szybowały w górę (zdziwiła mnie nieco gwałtowność tego zjawiska bo prawie wcale wtedy sprzęgło nie stawiało oporu jak już przyczepność na nim się zerwała).
No nic to - oddałem samochód do mechanika, kazałem wymienić sprzęgło i docisk i odebrałem auto. Niestety nie pomogło. Powrót do warsztatu - obejrzenie auta przez kilku specjalistów którzy nie znaleźli przyczyny - podpowiedzieli jedynie że można jeszcze wymienić wysprzęglik. Zostało to dziś zrobione i niestety też nie pomogło. Nie wiem już co robić. Ktoś miał taki problem?? Gdzie szukać przyczyny??
Co zrobione:
-wymiana sprzęgła i docisku
-wymiana wysprzęglika
-sprawdzony przewód ciśnieniowy od pompy do wysprzęglika - drożny
-brak oleju w komorze sprzęgła - symeryngi także całe.
Objawy po wymianie tego wszystkiego prawie takie same jak przed. Przy zerwaniu przyczepności na sprzęgle jedynie mniej szarpie ale to pewnie sprawa nowej tarczy sprzęgła.
a sprzeglo dobrze zlozyli ?
Napisany 15 maja 2011 - 12:11
Koła nie podejrzewam choć nie wiem - nigdy wcześniej nie miałem auta z dwumasą. Ale nie ma żadnych drgań na karoserii, pedałach czy silniku (większych niż były). Drążek zmiany biegów też nie zachowuje się inaczej. Więc raczej to odpada.
Po konsultacji z kilkoma osobami mam taką teorię że płyn może się nie cofać do pompy wystarczająco szybko i wtedy zostaje częściowo wysprzęglona tarcza. Nie wiem tylko czy jest to możliwe - może coś w pompie się przycina??
Co do tego czy tarcze odwrotnie założyli - to raczej wykluczam bo zarówno na starym sprzęgle które się przypaliło własnie z tego powodu który opisuje jak i na nowym objaw był identyczny.
PS: Jak się dostać do pompy (ona jak wiem chyba mocno jest schowana).
Napisany 15 maja 2011 - 12:16

ZWYKŁY KLUBOWICZ