Czynnika chłodzącego powinno być 950g
a ile oleju?
Czy czynnik chłodzący to gaz+olej i to ma być 950g?
czy gazu ma być 950g
+..............g oleju?

Ile oleju do sprężarki?
Rozpoczęte przez
egon
, 11 cze 2007, 09:43
5 odpowiedzi na ten temat
Napisany 11 czerwca 2007 - 15:00
Na papierku ktory dostalem przy wymianie jest :
Wprowadzono R134a 950g
Olej dodany 5cm3
Barwnik dodany 5cm3
Wprowadzono R134a 950g
Olej dodany 5cm3
Barwnik dodany 5cm3
Napisany 11 czerwca 2007 - 16:49
Na papierku ktory dostalem przy wymianie jest :
Wprowadzono R134a 950g
Olej dodany 5cm3
Barwnik dodany 5cm3
no wiadomo o co chodzi
,a nie tak jak niektórzy szukają zaczepki na GG
krótko i na temat
natomiast jeżeli ktoś potrzebuje porad specjalisty to zapraszam do serwisu napewno udzielą fachowej porady :mrgreen:
Napisany 24 sierpnia 2007 - 22:19
Ilość czynnika stała dla każdego układu klimatyzacji występującego w Omegach-B: 950g R134a;
Dla sprężarek Harrison V5, występujących w benzyniakach: 295 cmł syntetycznego oleju PAG;
Dla sprężarek Denso, występujących w 2,5TD: 155 cmł syntetycznego oleju PAG;
Dla sprężarek Delphi, występujących również w 2,5TD: 220 cmł syntetycznego oleju PAG.
Nie wiem, jak sprawa przedstawia się w nowszych modelach B-FL oraz w 2.0 "dieslach" ale to co napisałem jest nawet na naklejce pod maską.
UWAGA: Nowa sprężarka klimatyzacji jest zazwyczaj już w fabryce zalana odpowiednią ilością oleju! Ilość oleju zależy od typu sprężarki, nie od wielkości i rodzaju klimatyzacji. Myślę, że komuś się przyda :grin:
Dla sprężarek Harrison V5, występujących w benzyniakach: 295 cmł syntetycznego oleju PAG;
Dla sprężarek Denso, występujących w 2,5TD: 155 cmł syntetycznego oleju PAG;
Dla sprężarek Delphi, występujących również w 2,5TD: 220 cmł syntetycznego oleju PAG.
Nie wiem, jak sprawa przedstawia się w nowszych modelach B-FL oraz w 2.0 "dieslach" ale to co napisałem jest nawet na naklejce pod maską.
UWAGA: Nowa sprężarka klimatyzacji jest zazwyczaj już w fabryce zalana odpowiednią ilością oleju! Ilość oleju zależy od typu sprężarki, nie od wielkości i rodzaju klimatyzacji. Myślę, że komuś się przyda :grin:
Napisany 25 sierpnia 2007 - 09:27
mam 2.0 16V klima "klimatronik" , oleju wpuścili mi 25ml
Napisany 25 sierpnia 2007 - 13:06
cath, Gaz ucieka przeważnie cały zaś oleju ubywa tylko trochę, tyle ile zdążyło przesiąknąć przez nieszczelności (jednocześnie je trochę uszczelniając). Jako, że olej zostaje w dobrej stacji przefiltrowany z opiłków etc. brakującą ilość dolewają. Podane przeze mnie ilości dotyczą całkowicie pustych układów (po odessaniu). Przypuszczam, że gdyby wlali tylko 25ml oleju to ten rozszedł by się po wężach a sprężarka pracowała by "na sucho"!