3 tygodnie temu założyłem lpg do mojej nowej omki BFL Z22XE. Wybór padł na BRC Sequent 24 - miałem dokładnie taką samą instalkę w poprzedniej X20XEV i zero problemów przez ponad 1,5h (później auto sprzedałem).
Przed założeniem lpg zmieniłem świece, filtry.
Założyłem lpg w tym samym zakładzie co w poprzedniej omie. Niestety od początku są problemy: auto jak odpali po nocy (lub długim postoju) to czasami nierówno pracuje, naciskając gaz zamiast obroty rosnąć opadają do 500, a nawet czasami auto zgasło. Drugi problem to był ze słabnącym autem ponad 4tys obr. Wydawało mi się, że auto nie ma ducha... Wiem to jest 2.2

Pisałem w tej sprawie do na PW do naszych doświadczonych kolegów (m.in. beat i kczech) i dziękuję chłopaki za wskazówki i odpowiedzi.
Najpierw okazało się, że dali za słaby parownik (GENIUS 1200 zamiast 1500), ale to już załatwione - parownik 1500 siedzi w aucie od tygodnia. Słabnięcie auta na gazie przy obrotach ponad 4tys wyeliminowane.
Pozostał pierwszy problem po odpaleniu zimnego auta.
Sprawdziłem cewkę (podmieniając na inną), wymieniłem czujnik temp. na ECU, filtr paliwa, inne świece i dalej bez zmian. Podłączyłem auto pod kompa: wypadanie zapłonu na drugim cylindrze i błąd czujnika wału. Po skasowaniu błędów niestety jeden powracał - ten od czujnika wału.
No to dziś zaprowadziłem do mechanika i dałem inny (sprawny i oryginalny) czujnik wału (niestety nie nowy - szkoda mi ponad 400zł). Całe szczęście, że nie kupiłem nowego.
Okazało się, że ten drugi czujnik wału też wywala błąd. No to przewody walnięte. Okazało się, że nie. Gaziarze wpięli się instalką lpg w przewód od czujnika wału. Po odłączeniu tego przewodu - instalacja oczywiście nie działa, a auto pracuje na pb idealnie. Zero błędów, wszystko płynnie i równo. Czyli: niepotrzebnie wywaliłem kasę na czujnik wału i jego wymianę.
Jutro zaprowadzam auto do gaziarzy i mam pytanie - pod co mogą się podłączyć. Liczę na to, że oni oczywiście będą wiedzieli, ale wolę mieć to pod kontrolą

Wyczytałem na innych forach, że mogą brać jeszcze sygnał z czujnika wałka rozrządu lub cewki. Prosiłbym Was o opinię skąd będzie bezpieczniej dla auta i pewniej.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.