Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

AR25 Naciąg taśmy band... pytanko do znawców

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Monsteer

Monsteer
  • 101 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 02 maja 2011 - 20:35

Witam
Zgodnie z poradą kolegi mkaminski100 zawartej w tym topicu: http://forum.omegakl...ead.php?t=16157 możemy podjąć się regulacji naciągu wspomnianej taśmy. Problem jest gdy nie posiadamy klucza dynamometrycznego a podane wartości 1,1Nm i 4,5Nm są dość małe i żaden znajomy mechanik nie posiadał klucza o tym zakresie. (Nie pamiętam dokładnie fizyki ale moment 1,1Nm osiągamy wieszając ciężarek 11dekagramów na ramieniu długości 1m ? ;) )
Jak to jest u Was z tą taśmą a mam na myśli czy ma ona jakiś luz opasając bęben? Jaki on jest w przybliżeniu? 1mm 0,5mm a może bez luzu? Można to mniej więcej określić naciskając palcem na taśmie w miejscu pokazanym w poradzie. Drugie pytanie czy bęben powinien mieć też jakiś luz? (przy naciskaniu na taśmę bęben u mnie wykazuje luz, rusza się)
Sprawa pilna, za odpowiedzi serdecznie dziękuję :)

#2 OFFLINE   serek

serek
  • 1 571 postów

Napisany 02 maja 2011 - 22:49

Witam
Zgodnie z poradą kolegi mkaminski100 zawartej w tym topicu: http://forum.omegakl...ead.php?t=16157 możemy podjąć się regulacji naciągu wspomnianej taśmy. Problem jest gdy nie posiadamy klucza dynamometrycznego a podane wartości 1,1Nm i 4,5Nm są dość małe i żaden znajomy mechanik nie posiadał klucza o tym zakresie. (Nie pamiętam dokładnie fizyki ale moment 1,1Nm osiągamy wieszając ciężarek 11dekagramów na ramieniu długości 1m ? ;) )
Jak to jest u Was z tą taśmą a mam na myśli czy ma ona jakiś luz opasając bęben? Jaki on jest w przybliżeniu? 1mm 0,5mm a może bez luzu? Można to mniej więcej określić naciskając palcem na taśmie w miejscu pokazanym w poradzie. Drugie pytanie czy bęben powinien mieć też jakiś luz? (przy naciskaniu na taśmę bęben u mnie wykazuje luz, rusza się)
Sprawa pilna, za odpowiedzi serdecznie dziękuję :)

jak nie mamy odpowiednich narzedzi zostawiamy to dla osoby ktora ma do tego odpowiedni sprzet, lub jedziemy do sklepu na zakupy.
tam nie da sie oszukac bo kazda tasmy zuzywa sie inaczej

#3 OFFLINE   Monsteer

Monsteer
  • 101 postów

Napisany 03 maja 2011 - 21:39

Dzięki za cenną radę ale nie jest to odpowiedź na moje pytanie.

#4 OFFLINE   serek

serek
  • 1 571 postów

Napisany 04 maja 2011 - 15:23

robilem to dawno temu i nie pamietam czy byl luz czy nie . niestety w tej chwili nie mam rzadnej rozebranej skrzyni.
napisz do Beast on napewno ma jakas skrzynie w kawalkach to powie ci jak to wyglada zebys mial orietacjie

#5 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 16 maja 2011 - 10:30

Proszę bardzo

Pozdrawiam.

#6 OFFLINE   Monsteer

Monsteer
  • 101 postów

Napisany 16 maja 2011 - 17:12

Dzięki Wielkie Kolego, na pewno się przyda. :) Moja skrzynia już wyciągnięta i bez tego dynamometru się jednak nie obejdzie ;) Coś trzeba pokombinować.