Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kredyt gotówkowy - ubezbieczenie Amplico Life

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 27 kwietnia 2011 - 12:37

Hej, słuchajcie, mam pewien problem z kredytem. Otóż kredyt został wzięty na okres 7 lat, spłacała go starsza osoba (kredyt jest na nią), dodatkowo do rat kredytu zostało wliczone ubezpieczenie kredytu na wypadek śmierci, kalectwa itp itd.
Generalnie wysokość raty rosła przez to o prawie 100% ! Teraz ta starsza osoba na którą jest kredyt zachorowała na polineuropatię (zanik układu nerwowego) i alzheimera (zdiagnozowano obie z nich). Znajduje się obecnie w ośrodku opieki. Niestety w tej chwili to już "roślina"...
Choroba postąpiła niezwykle szybko, w przeciągu pół roku od niemalże zdrowej osoby do roślinki... :(
Teraz powiedzcie mi, co zrobić w takim przypadku skoro kredyt jest spłacany chwilowo przeze mnie a raty po prostu mnie zjadają. Czy z tytułu tego ubezpieczenia mam szansę na "samo spłacenie" tego kredytu ?

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 kwietnia 2011 - 15:24

Przeczytaj dokladnie warunki ubezpieczenia bo HACZYKOW bedzie bardzo duzo i moze sie okazac ze to "ubezpieczenie" to zwykle wyciaganie kasy od klienta.

Od siebie dodam ze mialem stycznosc z amplico jako poszkodowany w wypadku komunikacyjnym (polisa NNW) - odmowa wyplaty odszkodowania (co ciekawe, PZU uznalo 2% uszczerbku).

#3 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów

Napisany 30 kwietnia 2011 - 11:01

Tzn OWU jest bardzo przejrzyście napisane tylko nie bardzo wiem czy taki stan nazwijmy to "wegetatywny" w połączeniu z porażeniem ośrodkowego układu nerwowego wchodzi w OWU bo wiadomo że każdej możliwej choroby nie będzie wpisane w OWU.
A pytam tutaj bo może jest ktoś kto pracuje w AmplicoLife albo zna kogoś kto bez "naciągania" może wytłumaczyć co i jak. :(

#4 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 10:07

Tzn OWU jest bardzo przejrzyście napisane tylko nie bardzo wiem czy taki stan nazwijmy to "wegetatywny" w połączeniu z porażeniem ośrodkowego układu nerwowego wchodzi w OWU bo wiadomo że każdej możliwej choroby nie będzie wpisane w OWU.
A pytam tutaj bo może jest ktoś kto pracuje w AmplicoLife albo zna kogoś kto bez "naciągania" może wytłumaczyć co i jak. :(

Odświeżę temat, otóż dostałem odmowe wyplaty swiadczenia ubezpieczeniowego poniewaz to co jest wpisane w dok medyczna nie pokrywa sie bezposrednio z chorobami podanymi w OWU. Ale juz jakby nastepstwami choroby na ktora cierpi ta osoba sa wymienione w OWU, teraz podpowiedzcie prosze co tutaj zrobić po za odwołaniami ? Gdzie mogę zasięgnąć bezpłatnej porady prawnej ? (Dodam ze forumprawne zna temat ale zadnych konkretow...)

#5 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 07 lipca 2011 - 10:11

A nie można przestać spłacać ?? A jak kredytobiorca zejdzie, to też będziesz spłacał ??

#6 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 10:16

Gdzie mogę zasięgnąć bezpłatnej porady prawnej ?

Poszukaj jakiejs kancelarii specjalizujacej sie w wojnach z ubezpieczycielami bo bez sprawy w sadzie to sie raczej nie obejdzie.

A jak kredytobiorca zejdzie, to też będziesz spłacał

Po postepowaniu spadkowym przejmuje sie nie tylko "korzysci" ale i dlugi.

#7 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 07 lipca 2011 - 10:31

Zawsze można spadek odrzucić.

#8 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 10:43

Zawsze można spadek odrzucić

Zalezy co wchodzi w sklad... Bo jesli dlugi sa wieksze niz majatek to sprawa jest oczywista. Ale gdy dlug stanowi np 5-10% majatku to nie podejrzewam zeby ktos odrzucil...
Jest jeszcze opcja "przyjecia z dobrodziejstwem inwentarza" - bierzesz dlugi do wartosci majatku i wychodzisz na zero.

#9 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 10:47

Na odrzucenie jest pol roku od kiedy sie dowiedziales o spadku. Mozna odrzucic caly nie mozna dzielic, wybierac. Musi byc sprawa w sadzie. A kto to jest dla Ciebie, ta chora osoba z kredytem ???

#10 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 13:54

Na odrzucenie jest pol roku od kiedy sie dowiedziales o spadku. Mozna odrzucic caly nie mozna dzielic, wybierac. Musi byc sprawa w sadzie. A kto to jest dla Ciebie, ta chora osoba z kredytem ???

Osobą jest babcia, ze strony mojej mamy. Także ja nie jestem "po linii" w ew. spadku. Ale kredyt został wzięty na jakiś tam cel dla mnie także poniekąd czuję się za niego odpowiedzialny. Babcia powiedziała że do póki będzie żyła to bez problemu może spłacać go bo nie robi jej to różnicy. No ale teraz pół roku temu zachorowała i została praktycznie "roślinką". Jest sparaliżowana i żyje tak na prawdę tylko dzięki kroplówce.
Bank straszy że wejdzie babci na emeryturę a ponieważ Ona znajduje się w w zakładzie opieki zdrowotnej to automatycznie zostanie z tamtąd wyrzucona... chodzi tylko o to...
Moim zdaniem sam proces ew. zajęcia emerytury osobie śmiertelnie chorej, wymagającej stałej opieki fachowego personelu med. można zgłosić do trybunału praw człowieka ?

#11 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 15:31

"Ciekawa sytuacja", radze udac sie do prawnika i SAMEMU nic nie robic.

#12 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów

Napisany 07 lipca 2011 - 16:03

"Ciekawa sytuacja", radze udac sie do prawnika i SAMEMU nic nie robic.

Właśnie tak zamierzam zrobić, tylko czas nagli, bo bank czeka na mamonę... ja nie wyłożę bo nie mam... rodzina olała problem więc zostałem z tym sam.
Dzisiaj złożyłem jeszcze odwołanie w Amplico Life.