każdy wie ze mv6 to 3.0 bo ja osobiscie nie spotkałem się z wersją 2.0 mv6 lub 2.5 mv6 hehe więc chyba coś w tym racji mam.. jeżeli chodzi o ten środkowy, to nie dokonca tak jest ze jest on przelotowy.. ma większą masę, jest ok 5x większy od strumiennicy.. jak robią autka z kompletnymi układami wydechowymi od podstaw to przecież środkowego nie zostawiają, więc po coś te przeloty są... 
weź człowieku głupot nie pisz bo jak czytam twoje wypowiedzi a już w sobotni wieczór zrobiony jestem i wymiękam KOMIK rzeczywiście KOMIK:szpital:
tak się składa że w ten weekend wymieniałem środkowy tłumik i dopytywałem się w warsztacie co i jak to się dowiedziałem że oma (przynajmniej x20xev) ma przelot w oryginale i zamienniki też są przeloty.. niedowierzałem.. wymieniłem z pomocą kolegi i wielce mu dzięki bo sam mam nogę w gipsie i nie dałbym rady.. i wiesz co??
rozcieliśmy stary środkowy o masie takiej jak mówisz 5Xstrumiennica(mniej więcej)
i co z tego?? mieli w warsztacie racje bo jest przelot i tyle!! a komora jest tak duża jak już ktoś policzył że ma taka być i koniec..
kto nie zostawia środkowego?? skąd ty to wziąłeś wogóle?? poczytaj książek a nie słuchasz domorosłych tuningowców od wszelkich boleści kiszek..
jak wyrzucasz tłumik żeby zyskać na mocy to:
1 najpierw końcowy(uwaga może być głośno)
2 jeszcze lepiej i końcowy i środkowy(może być tragedia) a wogóle w tak nowoczesnych silnikach wypadałoby zmienić jeszcze mapę paliwa przy tak drastycznych zmianach
w każdym razie nigdy żadnej rurki w miejsce kata tam ma być komora rozprężna(więc albo strumienica albo mały tłumik przelotowy) i nigdy nie przerabiajmy układu pozbywając się tłumika środkowego(napewno na mocy nie zyskamy może być tylko gorzej i z mocą i z dźwiękiem)
co do MV6 zacznij może sobie oddzielny wątek bo już za daleko zajechaliśmy (sorki trochę się uniosłem)