Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Napięcie kontrolka poduszki i ABS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Marcin1803

Marcin1803
  • 5 postów

Napisany 17 kwietnia 2011 - 11:46

Witam klubowicze. Mam nastepujący problem z omegą. Jakiś tydzień temu na trasie wyskoczyła mi kontrolka poduszki i ABS,ale nic więcej sie nie działo i tak kilka razy. 2 dni później tak samo, ale tym razem tak jakby zgubiło się napięcie, w końcu jak chciałem zjechać samochód całkiem zgasł. Próbowałem go odpalić,ale efekt jak przy rozładowanym akumulatorze. Najciekawsze jest to że po 15 minutach samochód bez problemu odpalił. natychmiast udałem się do elektryka który stwierdził że na alternatorze jest dobre napięcie, ale na akumulatorze i światłach jest już bardzo słabe. na drugi dzień odebrałem samochód elektryk powiedział że są nowe szczotki na alternatorze, nowy pasek , sprawdzone i wyczyszczone styki. napięcie na światłach 14V. wszystko było by fajnie gdyby nie to że 3 dni później wsiadłem do samochodu to był rozładowany akumulator( chyba bo już nie jestem pewien) odpaliłem na kabelkach przejechałem może 30 km i znowu kontrolka od abs i poduszki bardzo duży spadek napięcia wszystko przygasło przejechałem jeszcze kawałek musiałem sie zatrzymać i samochód zgasł, znowu odpaliłem od kumpla na kabelkach i znowu jeździ.Czy ktoś jest w stanie mnie chociaż naprowadzić co tu jest grane?? Boje sie że jeżdżenie od elektryka do elektryka bedzie tylko strata czasu i piniędzy. Dodam jeszcze że omege mam od miesiąca. Poprzedni właściciel oczywiście nie miał z ty żadnych problemów jak to zawsze bywa.

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 kwietnia 2011 - 12:01

Jak masz mozliwosc to podmien akumulator.

#3 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 17 kwietnia 2011 - 12:31

Jak masz mozliwosc to podmien akumulator.

Takie objawy wlasnie powoduje padniecie aku. badz spadek napiecia.Albo cos ci nie laczy albo jak kolega pisze podmien aku.

#4 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 17 kwietnia 2011 - 14:18

kontrolki zapalają się od ABS i AIRBAG ze względu spadku napięcia sterownik rejestruje błąd i odłącza układ

#5 OFFLINE   huba1973

huba1973
  • 123 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 17 kwietnia 2011 - 19:55

Mialem podobne zdarzenie wczoraj.Sadzilem,ze jest po akumulatorze badz pompie wtryskowej.Wczesniej namieszalem z kontrolkami przy okazji wyjmowania zegarow.Okazalo sie,ze sciezki kontrolek cisnienia oleju i ladowania sa przerwane,a ABS i AIRBAG cos nie laczyly.Wezwany elektryk naprawil na kabelki folie drukowana,podpial autko do kompa,usunal bledy ktore mozna bylo usunac,podjechal z kablami i odpalilem bez najmniejszego problemu.Dzis tez zero oporow przy odpalaniu.Swieci sie jedynie kontrolka airbagu,ktora komputer zdiagnozowal jako brak zasilania poduszki w fotelu kierowcy.Zdjalem panel przy fotelu,rozlaczylem styk i rzeczywiscie probowka nawet nie mrygnie.Moze ktorys z kolegow mial juz problem z boczna poduszka i wie gdzie szukac przerwy,moze jakis przekaznik,zlaczka itp?Jakies podpowiedzi?Bede wdzieczny.

#6 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 17 kwietnia 2011 - 20:04

Mialem podobne zdarzenie wczoraj.Sadzilem,ze jest po akumulatorze badz pompie wtryskowej.Wczesniej namieszalem z kontrolkami przy okazji wyjmowania zegarow.Okazalo sie,ze sciezki kontrolek cisnienia oleju i ladowania sa przerwane,a ABS i AIRBAG cos nie laczyly.Wezwany elektryk naprawil na kabelki folie drukowana,podpial autko do kompa,usunal bledy ktore mozna bylo usunac,podjechal z kablami i odpalilem bez najmniejszego problemu.Dzis tez zero oporow przy odpalaniu.Swieci sie jedynie kontrolka airbagu,ktora komputer zdiagnozowal jako brak zasilania poduszki w fotelu kierowcy.Zdjalem panel przy fotelu,rozlaczylem styk i rzeczywiscie probowka nawet nie mrygnie.Moze ktorys z kolegow mial juz problem z boczna poduszka i wie gdzie szukac przerwy,moze jakis przekaznik,zlaczka itp?Jakies podpowiedzi?Bede wdzieczny.

No ty chyba miales odwrotnie bo nie swiecily!

#7 OFFLINE   huba1973

huba1973
  • 123 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 17 kwietnia 2011 - 20:23

No ty chyba miales odwrotnie bo nie swiecily!

Rzeczywiscie,nie swiecily,natomiast mam wrazenie,ze doszlo do jakiegos zwarcia w zwiazku z tymi poprzerywanymi sciezkami.Folia sie mogla podwinac,dotknac czegos,czego nie trzeba i tyle.Piszac "podobne" mialem raczej na mysli skutki(gasniecie i problem z odpalaniem) niz przyczyny.

#8 OFFLINE   MarekMV6

MarekMV6
  • 11 postów

Napisany 17 kwietnia 2011 - 22:34

Kolego napisałeś "przejechałem może 30 km i znowu kontrolka od abs i poduszki bardzo duży spadek napięcia wszystko przygasło" czyli albo gdzieś robi się jakieś zwarcie i rozładowuje akumulator albo coś dzieje się z alternatorem i zanika ładowanie od tego trzeba zacząć.Pisałeś o tym że elektryk założył nowe szczotki ale szczotki nie mają wpływu na spadek napięcia czyli na to co teoretycznie naprawił...

#9 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 18 kwietnia 2011 - 11:08

gdzieś robi się jakieś zwarcie

Najszybciej w akumulatorze.

#10 OFFLINE   Marcin1803

Marcin1803
  • 5 postów

Napisany 18 kwietnia 2011 - 15:32

Dzisiaj pojechałem znowu do tego elektryka , sprawdził ładowanie i powiedział że bardzo ,,skacze`` założył mi nowy regulator napięcia zmierzył i już było stabilne. Zobaczymy co będzie dalej.

#11 OFFLINE   MarekMV6

MarekMV6
  • 11 postów

Napisany 19 kwietnia 2011 - 07:16

Pisz co z tego wyszło...

#12 OFFLINE   Marcin1803

Marcin1803
  • 5 postów

Napisany 19 kwietnia 2011 - 08:05

Tak jak już napisałem wczoraj omka dostała nowy regulator napięcia.( elektryk miał akurat swój BOSCHa do passata. Ładowanie jest teraz stabilne, na starym jak pisałem wczoraj bardzo ,skakało,. zrobiłem już troche kilometrów na tym nowym i wygląda wszystko ok. Dzisiaj lece do Łodzi,a potem do Poznania to sie okaże co z tego wyszło.

#13 OFFLINE   MarekMV6

MarekMV6
  • 11 postów

Napisany 19 kwietnia 2011 - 10:45

No to teraz omka będzie śmigać...