Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

prędkościomierz + licznik km

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   JachuPL

JachuPL
  • 13 postów

Napisany 06 czerwca 2007 - 21:51

Witam !
Przy okazji pierwszego postu witam wszystkich bardzo serdecznie :) Dolaczam po malu do Waszego grona z WLKP (Leszno).
Niedawno zakupiona Omega caly czas jest naprawiana ,przegladana. Wszystko jakos udaje mi sie zalatwic,zrobic lecz nie moge dojsc do tego dlaczego nie dziala mi predkosciomierz oraz licznik km( caly pion ). Dodam ze ABS i TC dziala bez problemu. Samochod sprowadzony pol roku temu do polski z niemiec i wg poprzedniego wlasciciela przestalo to dzialac po zamontowaniu sekwencyjnej instalacji gazowej. Ile w tym prawdy tego nikt nie wie. Szukalem na forum i jakos nic nie moge zrobic bez kolejnego zapytania na ten temat.Jakies podpowiedzi ? silnik 2,5 `96 w automacie. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i pomoc.

#2 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 czerwca 2007 - 21:56

A co ma działanie licznika do założenie sekwencji. Powiem uczciwie, że nie widziałem jeszcze omegi sprowadzonej z Niemiec z instalka gazową, z włoch lub Holandii to tak ale z Niemiec?
Może powiedz jaki masz przebieg?
Może ktoś grzebał przy liczniku?

#3 OFFLINE   JachuPL

JachuPL
  • 13 postów

Napisany 06 czerwca 2007 - 22:05

Instalacja byla zakladana po przywiezieniu do polski:) moze zle sie wyrazilem:)
Co do sprawy ze przestal licznik dzialac jak "fachowcy" zakladali instalacje nie chce mi sie do konca wierzyc bo licznik stanal na 130tys. Co prawda auto w idealnym stanie ale rocznik 96 i 130 tys?? Raczej niemozliwe :)

#4 OFFLINE   roobo

roobo
  • 726 postów

Napisany 06 czerwca 2007 - 22:35

Możliwe, możliwe.... :mrgreen: Ja kupiłem ze 127 tyś. tyle tylko, że osobiście w Rajhu od pierwszego właściciela ( prawdziwego niemca a nie "malownego") :wink: i jak narazie praktycznie jestem w 100% zadowolony :razz: No ale trfić taki "rodzynek" to fart jak 150 :drink:
P.S.
Jak licznik pada to być może ktoś coś "odświerzał". Najlepjej jest przystąpic do demontarzu sprawdzjąć czy ktos coś już wczesniej nie odkręcał (ślady kurzu, łby wkretów, stan żarówek itp.). A może coś ci się "chrzani' np; z ładowaniem jak pada regulator napięcia to liczniki lubią "leżeć". Trzeba kombinować.....

#5 OFFLINE   JachuPL

JachuPL
  • 13 postów

Napisany 06 czerwca 2007 - 22:43

hmm licznik jak i cala konsole climatronika juz wyciagalem bo wszystkie zarowki zmienialem i nic nie rzucilo mi sie w oczy zeby w liczniku byly widoczne slady grzebania

#6 OFFLINE   zaraza13

zaraza13
  • 216 postów

Napisany 07 czerwca 2007 - 11:14

nie wiem czy w omedze B też jest ale u mnie przy podobnych objawach winny był impulsator i okazuje się że można to naprawić (nowy w ASO 400zł), od tamtej pory i prędkościomierz i licznik kilometrów śmiga bez zarzutu. Mam nawet zdjęcia jak będzie chwila to wrzucę.
Bateria R6 24V

Dodany obrazek

#7 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 07 czerwca 2007 - 17:35

a czy kolega nie montował przypadkiem nie fabrycznego radia?
u mnie była tak sytuacja, że podczas podpięcia standardowej wtyczki do instalacji w omedze, radio nie grało na postuj, ale tylko podczas jazdy.. w momencie jak radio grało nie szedł, ani prędkościomierz, ani też licznik kilometrów.. sprobuj dla pewności wypiąć radio.

Jeżeli to będzie to więcej znajdziesz w dziale Car Audio http://forum.omegakl...wforum.php?f=10

#8 OFFLINE   JachuPL

JachuPL
  • 13 postów

Napisany 07 czerwca 2007 - 17:38

Radio mam podpiete nieorginalne to fakt ale podpinalem je sam i uzylem do tego tylko i wylacznie potrzebnych dwoch kabli do zasilania(nie bylo nawet orginalnej kostki w omedze ! Nic wiecej nie wykorzystalem wiec to chyba nie ten problem. Swoja droga mam chyba z 10 kabli ktore nie wiem od czego sa :)

#9 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 07 czerwca 2007 - 17:46

qrcze nie pamiętam już teraz, który to był przewód i nie wiem czy on miał być podpięty czy odpięty.. w każdym razie u mnie był z tym problem.. spróbuj podpiąć wzmacniacz antenowy do kostki (bo kojarzę, że to miało jakiś związek).. i chyba jeszcze coś co powinno być opisane mute phone (jakoś tak).. poszukaj opisów pinów w dziale car audio