Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dym spod maski

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów

Napisany 05 kwietnia 2011 - 06:07

Witam
Od kilku dni z niepokojem zauważam dym spod maski :/
Dzieje się to zwykle na zimnym silniku co mnie niepokoi. Po zgaszeniu auta uspokaja się po jakiś 2 minutach. Myślałem, że przy dolewaniu oleju coś zalałem ale kolektor i silnik jest zimny...
Co może dymić na zimnym?? Dodam, że tylko węże układu chłodzenia są ciepłe...

#2 OFFLINE   radek mv6

radek mv6
  • 87 postów

Napisany 05 kwietnia 2011 - 06:35

Witam! albo nie szczelny układ chłodzenia i kapie na kolektor wydechowy lub wyciek oleju. do sprawdzenia trzeba dobrze po zaglądać. nie może być kolektor zimny jeśli węże masz ciepłe chyba że masz w aucie webasto?

#3 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów

Napisany 05 kwietnia 2011 - 07:34

Witam! albo nie szczelny układ chłodzenia i kapie na kolektor wydechowy lub wyciek oleju. do sprawdzenia trzeba dobrze po zaglądać. nie może być kolektor zimny jeśli węże masz ciepłe chyba że masz w aucie webasto?

Chodzi o to,że silnik się nie nagrzał nawet do 80 stopni. Temp. silniko około 40 - 50 stopni. Stąd moje zdziwienie.
Webasto brak

#4 OFFLINE   radek mv6

radek mv6
  • 87 postów

Napisany 05 kwietnia 2011 - 07:47

taka temperatura wystarczy do tego żeby dymiło się z kolektora on zawsze ma wyższą temperaturę ale nie twierdze że na pewno musi to być powód. Zaczął bym od zlokalizowania skąd się dymi.

#5 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów

Napisany 05 kwietnia 2011 - 08:12

taka temperatura wystarczy do tego żeby dymiło się z kolektora on zawsze ma wyższą temperaturę ale nie twierdze że na pewno musi to być powód. Zaczął bym od zlokalizowania skąd się dymi.

Z lewej strony silnika, ale ciężko zlokalizować źródło

#6 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 kwietnia 2011 - 08:24

Z lewej strony silnika, ale ciężko zlokalizować źródło

pewnie cieknie spod pokryw zaworów. wsadź tam rękę i pomacaj.

#7 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 kwietnia 2011 - 11:17

Tak jak pisze doncortino. ja tak mialem jak cieklo mi spod pokryw zaworow. Kolektor wydechowy bardzo szybko sie nagrzewa do wysokiej temperatury. Sprawdz jeszcze czy nie masz oleju w gniazdach swiec.