Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Falujące obroty a wypalony zawórW

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   respect

respect
  • 3 postów

Napisany 25 marca 2011 - 09:30

Witam Panowie i proszę o pomoc, jestem nowy na forum i wiem że tematów o falowaniu jest sporo, aczkolwiek nie do końca na tym rzeczy polega.
Otóż jutro mam jechać 300km na ogledziny 3.0 98r. V6 w kombi plus sekwencja dwu letnia, auto przebieg 225tyś , sprzedający mówi że obroty falują lekko na gazie i bardzo delikatnie na benzynie, był u gazownika wszystko ok, podjechał do mechanika i stwierdził nie wiem po czym że może być wypalony zawór albo szklanki do wymiany i trzeba zdjąć głowicę koszt 1000zł. Moje główne pytanie czy z waszego doświadczenia da się jakoś określić uszkodzony zawór? Jakieś stuki dymienie? Jestem użytkownikiem vr6 więc falowanie w V6 nie jest mi obce w naprawie w kwesti silniczka kabli itp itd, dlatego też dziwi mnie że ktoś stwierdził odrazu wypalony zawór

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 marca 2011 - 09:52

jak bedzie wypalony zawor to nie bedzie kompresji na danym cylindrze. falowanie obrotow moze wynikac z zlego podlaczenia/nieszczelnosci podcisnien, kiepskiego ukladu zaplonowego itp.

#3 OFFLINE   respect

respect
  • 3 postów

Napisany 25 marca 2011 - 09:59

czyli generalnie silnik powinien chyba bardziej poszarpywać przy wypalonym zaworze i chyba przy przyśpieszaniu powinno być czuć jakąś różnice , więc odrzucił byś kolego raczej zawór ? dzięki za odpowiedź

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 marca 2011 - 11:56

wg mnie winowajcą jest gaz
pojeździj ze dwa dni na samej benzynie, jak się poprawi to wiesz co jest winne

#5 OFFLINE   respect

respect
  • 3 postów

Napisany 28 marca 2011 - 20:38

w piątek jade na wymianę wtrysków do gazownika , auto jest już u mnie , jeden wtryskiwacz klekocze jak traktor, a auto ogólnie sie zamula , po dłuższej jeździe na pb jest lepiej więc pewnie tak jak mówiliście będzie, dzięki za pomoc