Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nietypowy problem. Slabo grzeje i nie chłodzi.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   arcade90

arcade90

V8 :D

• 192 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 marca 2011 - 19:05

Witam, moja omega taka jak w profilu - z klimatronickiem.
Szukałem na forum ale nie znalazłem odp.
Problem który mam trochę mnie denerwuje bo nie wiem o co chodzi. Do rzeczy.. Zawsze gdy miałem ustawioną temp na 21 stopni C leciało mi ciepłe powietrze - dzisiaj rano jak jechałem w trasę przez jakieś 100km było wszystko ok. Tylko nie wiem czemu nagle zaczeło lecieć chłodne powietrze, nawet gdy przestawiłem na temp 22, 23. Dopiero przy 24 leciało ciepłe. Do tego wszystkiego klima nie działa, a wczoraj jeszcze działała bardzo dobrze. Teraz po włączeniu jej leci tylko powietrze z nawiewu ale w ogóle nie chłodzi. ECU wyłączone. Termostat zmieniany jakieś 2 tyg temu.

Co może być przyczyną? Jakieś sugestie ?

#2 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 marca 2011 - 19:20

Do tego wszystkiego klima nie działa

sprężarka chodzi?
Jeśli tak to mogła stracić sprawność. Jeśli nie chodzi to najprawdopodobniej spadło ciśnienie na tyle, że czujnik nie pozwala się załączyć sprężarce (do sprawdzenia zawartość czynnika w układzie)

ECU wyłączone

jak to? nie kumam

Dopiero przy 24 leciało ciepłe

można by to zgonić na czujnik nasłonecznienia, który jest przy szybie na środku deski. Ale trzeba by to potestować

#3 OFFLINE   arcade90

arcade90

• 192 postów

Napisany 22 marca 2011 - 19:25

sprężarka chodzi?
Jeśli tak to mogła stracić sprawność. Jeśli nie chodzi to najprawdopodobniej spadło ciśnienie na tyle, że czujnik nie pozwala się załączyć sprężarce (do sprawdzenia zawartość czynnika w układzie)
jak to? nie kumammożna by to zgonić na czujnik nasłonecznienia, który jest przy szybie na środku deski. Ale trzeba by to potestować

Sprężarka nie chodzi.
Co do ECU (nie pali sie lampka na przycisku) jak włączę to się pali ale to jest wyłączenie kompresora tak ? Ja mam włączony a i tak nie chodzi.

Możesz coś więcej powiedzieć o tym czujniku nasłonecznienia? Bo ja jestem w tym kompletnie zielony..

#4 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 22 marca 2011 - 19:32

Zbiera dane o tym jak mocno daje słońce i reguluje nawiew ciepłego powietrza tak aby zniwelować nadmierne nagrzewanie.
Jeśli nie działa sprężarka to podjedź i sprawdź i uzupełnij brak.
BTW. jeśli pali się kontrolka na przycisku ECO oznacza to rozłączenie sprężarki klimatyzacji i tym samym działa tylko zwykły nadmuch powietrza.

#5 OFFLINE   arcade90

arcade90

• 192 postów

Napisany 22 marca 2011 - 19:37

Aha, to może przez to chłodne powietrze mi leciało przy 20,21,22,23 st C. Można jakoś ten czujnik wymienić? drogi on jest?
Jutro podjadę i nabije, może będzie chodzić. Tylko zastanawia mnie jedno - dlaczego klima wczoraj działała i dzisiaj rano a pożniej już nie, nie załącza sie kompresor/

#6 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 22 marca 2011 - 19:53

Ponieważ w układzie masz czujniki ciśnienia, które odpowiadają za nie dopuszczenie pracy sprężarki przy nie właściwych parametrach np. za małym ciśnieniu czynnika. Możliwe, że klima pracowała w dolnym zakresie i ciśnienie zeszło akurat do tego poziomu, że sprężarka się już nie załączy. Ale póki co to jest gdybanie do czasu pomiaru.

Co do czujnika nasłonecznienia to podałem tylko taką delikatną sugestię sugerującą, że wszystko u Ciebie jest OK z tym grzaniem. Trzeba by potestować, nie wiem, zakryć go i pojeździć. Jeśli chodzi o zanik ogrzewania to powodów może być więcej. Zasyfiała nagrzewnica równie dobrze może powodować takie objawy.

Edit: zrób może jeszcze reset klimatronika tj AUTO i OFF przytrzymaj chwilkę. Silniki nastawne klapek ustawią się tak jak mają być.

#7 OFFLINE   arcade90

arcade90

• 192 postów

Napisany 24 marca 2011 - 16:52

bylem w warsztacie specjalizujacym sie klima. Sprawdzili najpierw czy jest czynnik - okazalo sie ze jest i nie trzeba dobijac. sprawdzili tez czujnik przy kompresorze, okazalo sie ze jest dobry. Stwierdzili tylko ze nie ma zasilania na kompresor. Co moze byc przyczyna? bo juz mi rece opadaja, co moglo sie zepsuc? przepraszam za to ze nie ma polskich znakow gdyz pisze z telefonu

#8 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 marca 2011 - 23:16

Zacznij może od bezpieczników.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#9 OFFLINE   arcade90

arcade90

• 192 postów

Napisany 25 marca 2011 - 14:33

możecie powiedzieć który to będzie bezpiecznik ew. przekaźnik ? i jak go sprawdzić czy dobry?