Nietypowy problem. Slabo grzeje i nie chłodzi.
Napisany 22 marca 2011 - 19:05
Szukałem na forum ale nie znalazłem odp.
Problem który mam trochę mnie denerwuje bo nie wiem o co chodzi. Do rzeczy.. Zawsze gdy miałem ustawioną temp na 21 stopni C leciało mi ciepłe powietrze - dzisiaj rano jak jechałem w trasę przez jakieś 100km było wszystko ok. Tylko nie wiem czemu nagle zaczeło lecieć chłodne powietrze, nawet gdy przestawiłem na temp 22, 23. Dopiero przy 24 leciało ciepłe. Do tego wszystkiego klima nie działa, a wczoraj jeszcze działała bardzo dobrze. Teraz po włączeniu jej leci tylko powietrze z nawiewu ale w ogóle nie chłodzi. ECU wyłączone. Termostat zmieniany jakieś 2 tyg temu.
Co może być przyczyną? Jakieś sugestie ?
Napisany 22 marca 2011 - 19:20
sprężarka chodzi?Do tego wszystkiego klima nie działa
Jeśli tak to mogła stracić sprawność. Jeśli nie chodzi to najprawdopodobniej spadło ciśnienie na tyle, że czujnik nie pozwala się załączyć sprężarce (do sprawdzenia zawartość czynnika w układzie)
jak to? nie kumamECU wyłączone
można by to zgonić na czujnik nasłonecznienia, który jest przy szybie na środku deski. Ale trzeba by to potestowaćDopiero przy 24 leciało ciepłe
Napisany 22 marca 2011 - 19:25
sprężarka chodzi?
Jeśli tak to mogła stracić sprawność. Jeśli nie chodzi to najprawdopodobniej spadło ciśnienie na tyle, że czujnik nie pozwala się załączyć sprężarce (do sprawdzenia zawartość czynnika w układzie)
jak to? nie kumammożna by to zgonić na czujnik nasłonecznienia, który jest przy szybie na środku deski. Ale trzeba by to potestować
Sprężarka nie chodzi.
Co do ECU (nie pali sie lampka na przycisku) jak włączę to się pali ale to jest wyłączenie kompresora tak ? Ja mam włączony a i tak nie chodzi.
Możesz coś więcej powiedzieć o tym czujniku nasłonecznienia? Bo ja jestem w tym kompletnie zielony..
Napisany 22 marca 2011 - 19:32
Jeśli nie działa sprężarka to podjedź i sprawdź i uzupełnij brak.
BTW. jeśli pali się kontrolka na przycisku ECO oznacza to rozłączenie sprężarki klimatyzacji i tym samym działa tylko zwykły nadmuch powietrza.
Napisany 22 marca 2011 - 19:37
Jutro podjadę i nabije, może będzie chodzić. Tylko zastanawia mnie jedno - dlaczego klima wczoraj działała i dzisiaj rano a pożniej już nie, nie załącza sie kompresor/
Napisany 22 marca 2011 - 19:53
Co do czujnika nasłonecznienia to podałem tylko taką delikatną sugestię sugerującą, że wszystko u Ciebie jest OK z tym grzaniem. Trzeba by potestować, nie wiem, zakryć go i pojeździć. Jeśli chodzi o zanik ogrzewania to powodów może być więcej. Zasyfiała nagrzewnica równie dobrze może powodować takie objawy.
Edit: zrób może jeszcze reset klimatronika tj AUTO i OFF przytrzymaj chwilkę. Silniki nastawne klapek ustawią się tak jak mają być.
Napisany 24 marca 2011 - 16:52
Napisany 24 marca 2011 - 23:16
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 25 marca 2011 - 14:33