Wymiana uszczelniaczy zaworowych w V6
Napisany 29 maja 2007 - 14:36
Napisany 22 stycznia 2011 - 21:42
Napisany 22 stycznia 2011 - 22:13
Beast do starej świecy dospawaj końcówke szybkozłączki do powietrza i przez reduktor dmuchnij 1 atm i możesz śmiało wymieniać nic nie wpadnie do środkada sie bez sciagania calych glowic ? tylko po wyciagnieciu walkow rozrzadu ? bo prawda mialem wymieniane przy okazji robienia UPG ale wydaje mi sie ze albo ktoras byla wadliwa albo uszkodzona przy montazu
Napisany 22 stycznia 2011 - 22:21

Wiecie ile w tym czasie beast zmienił już uszczelniaczy?
LOL.. coś mi sie zdaje, ze został własnie został pobity rekord forum... i jeszcze klubowicz z niezłym stażem dał sie w to wpuścić

Napisany 22 stycznia 2011 - 22:26
Padło pytanie i cisza aż do dziś

Napisany 22 stycznia 2011 - 22:56
o fakt na date nie popatrzyłemLOL.. coś mi sie zdaje, ze został własnie został pobity rekord forum... i jeszcze klubowicz z niezłym stażem dał sie w to wpuścić

Napisany 22 stycznia 2011 - 23:03

Napisany 22 stycznia 2011 - 23:35
Beast do starej świecy dospawaj końcówke szybkozłączki do powietrza i przez reduktor dmuchnij 1 atm i możesz śmiało wymieniać nic nie wpadnie do środka
Pozdrawiam
Napisany 03 maja 2014 - 09:41
W sumie to dopiero teraz przekonałem sie do tego auta. Jestem raczej z tych co unikają partaczy mechaników a robią wszystko samemu. Planuje wymiane uszczelniaczy na zaworach dlatego będę wdzięczny za pomoc , opisy wraz z zdjęciami.
Napisany 03 maja 2014 - 10:21
Witam forumowiczĂłw. Jestem od niedawna posiadaczem OB 2.5 V6.
W sumie to dopiero teraz przekonałem sie do tego auta. Jestem raczej z tych co unikają partaczy mechanikĂłw a robią wszystko samemu. Planuje wymiane uszczelniaczy na zaworach dlatego będę wdzięczny za pomoc , opisy wraz z zdjęciami.
Chcesz opis wszystkiego? Cale multum podpunktow by bylo. Odkrecaj wydechy zrzucaj glowice i wymieniaj. Jak z czyms problem to pisz.
Po krotce:
- rozpiac oba wydechy od kolektorow wydechowch
- zdemontowac uklad dolotowy tj. multiram, pokrywa ssacego, ssacy
- zdemontowac pokrywy zaworow
- poluzowac kolo pasowe na wale i od wspomagania
- zdjac pasek pk i odkrecic napinacz
- zdemontowac dolot odkurzacza
- wypiac kable z listwy na obudowie rozrzadu
- zdemontowac kolo pasowe walu i wspomagania
- zdemontowac obudowe rozrzadu
- rozpiac rozrzad
- zdemontowac dwa walki wydechowe i dwa ssace
- odkrecic glowice
- opisac, podpisac zawory i je zdemontowac
I masz uszczelniacze.
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 06 maja 2014 - 02:19
Aby wyjac zaowor bedziesz musial nadusic ten kieliszek i wyciagnac dwie polowki zawleczek ktore trzymaja ten kieliszek. Masz dwie mozliwosci:
1. Ta prostsza, zrob/kup sobie jakis scisk ktorym docisniesz ten kieliszek i wyciagniesz zawleczke.
2. Meczenska: (wymagane 2 pary rak :szpital:, jedna osoba (silna bedzie musiala docisnac ten kieliszek, a druga wyjac ta zawleczke. (trzeba uwarzac zeby nie porysowac tej powierzchni po ktorej przesuwaja sie szklaneczki...
Napisany 06 maja 2014 - 06:35
Napisany 07 maja 2014 - 19:53
Napisany 07 maja 2014 - 21:28
Nigdy nie podpierałem zaworu. Grunt to jedno dobre przyłożenie. Najgorzej szukać pestek, jak któraś gdzieś daleko ucieknie

Napisany 08 maja 2014 - 19:51
Nigdy nie podpierałem zaworu. Grunt to jedno dobre przyłożenie. Najgorzej szukać pestek, jak któraś gdzieś daleko ucieknie
Kolega to ma talent, no po prostu czarodziej, trzask, prask i po bólu
Napisany 08 maja 2014 - 19:54
prędzej trzask, praski po balupo prostu czarodziej, trzask, prask i po bólu

Napisany 08 maja 2014 - 20:09
Kolega to ma talent, no po prostu czarodziej, trzask, prask i po bĂłlu
Widzisz. Sa kwestie ktorych nie powinno sie pisac publicznie a sie pisze. To byl moj blad. Nie masz bladego ilu mechanikow nie patyczkuje sie z dzwigienkami zaworowymi aby je wyjac. Nie mowie o partaczach w szopach. Zawsze powinno sie umoralniac innych ze robi sie dobrze, mimo ze jest inaczej. Tak uzywam dzwigni to rozpinabia zaworow. Nie uzywan do tego mlotka. Nie szukam potem pestek.
Napisany 10 maja 2014 - 13:38
Napisany 21 listopada 2016 - 14:04