Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jonizatory powietrza

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   darion503

darion503
  • 20 postów

Napisany 12 marca 2011 - 21:47

Witam wszystkich....

Chciałyb zacząc temacik,SAMOCHODOWY JONIZATOR POWIETRZA co o tym myślicie? jakie zdanie macie na ten temat?

#2 OFFLINE   damianos5000

damianos5000
  • 60 postów

Napisany 14 marca 2011 - 19:50

nie uzywałem i nie mam zamiaru. nie wierze w takie rzeczy. ale czekam na jakieś testy;)

#3 OFFLINE   cypber

cypber
  • 390 postów

Napisany 14 marca 2011 - 20:19

A co to jest?
Jakiś link albo co....

#4 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 marca 2011 - 21:45

to takie cudo ktore ma za zadanie poprawic jakosc powietrza w i sprawic ze kierowca lepiej sie czuje

niewiem jak w aucie to sie sprawuje
ale kumpel ma cos takiego u siebie w domu i jak sie do niego wchodzi to czuc roznice
nie chodzi tu o zapach ani lekkosc powietrza ale poprostu cos innego

mysle ze mozna bez tego zyc
nie stwierdzam zadnych pozytywow, jak dla mnie zbedny bajer

a wogole zeby to poprawnie dzialalo musialoby byc pod pradem przez 24h a jak sie jezdzi raz na ruski rok to nawet to nie zadziala jak trzeba, przynajmniej tak mi sie wydaje

#5 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 14 marca 2011 - 21:49

zastanówcie się, czy mając w aucie osuszacz klimy jak niby ten jonizator ma działać

#6 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 14 marca 2011 - 21:52

z jednej strony racja
ale wezmu pod uwage to ze w zimie w aucie zawsze jest wilgoc i wogole
moze by cos z tego bylo;)

sama klima chyba nie przerobi calego powietrza
tyle ze znajac zycie klima i tak ma wieksza wydajnosc napewno niz jakies chinskie pudeleczko

#7 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 14 marca 2011 - 22:34

Jak w samochodzie powietrze nie teges to ja proponuje czasami okno otworzyć.

#8 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 marca 2011 - 18:55

Jak w samochodzie powietrze nie teges to ja proponuje czasami okno otworzyć.

albo jesc co innego :)

A na powaznie to nie ma to jak przewietrzanie kabiny.

#9 OFFLINE   kris1

kris1
  • 112 postów

Napisany 15 marca 2011 - 20:45

Taki jonizator ma mój brat i sobie chwali .chodzi tu bardziej o odkażenie przewodów nawiewu powietrza z wszelakich ustrojstw i grzybów i tyle.Wstawia to do auta i tak sobie chodzi przy włączonym i pootwieranym nawiewie przy zamkniętych drzwiach ok 20-30 min.Nie miałem jeszcze okazji tego przetestować [zmawiamy się na to od 2-lat i nie było jakoś czasu]:D Myślę że rzecz godna uwagi.

#10 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 marca 2011 - 20:49

Taki jonizator ma mój brat i sobie chwali .chodzi tu bardziej o odkażenie przewodów nawiewu powietrza z wszelakich ustrojstw i grzybów i tyle.Wstawia to do auta i tak sobie chodzi przy włączonym i pootwieranym nawiewie przy zamkniętych drzwiach ok 20-30 min.Nie miałem jeszcze okazji tego przetestować [zmawiamy się na to od 2-lat i nie było jakoś czasu]:D Myślę że rzecz godna uwagi.

Chyba chodzi Tobie o srodek do czyszczenia klimy. To nie to samo

#11 OFFLINE   kris1

kris1
  • 112 postów

Napisany 15 marca 2011 - 21:11

Tak chodzi o OZONATOR:masakra:

#12 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 15 marca 2011 - 22:17

Koledzy .. ale jonizator powietrza to nie są żadne cuda w stylu magnetyzera paliwa itp .. to tylko zwykła fizyka .. Troszkę mnie to dziwi, dyskutują o tym osoby które się nigdy z tym nie zetknęły :) .. A jak mówiłem , jonizacja powietrza to fakt udokumentowany przez tysiące ekspertów :) .. fakt fizyczny itp :) .. słowem, to prawda, i to działa :)
Palę papierosy, w aucie również, w trasie dużo jak jeszcze jadę z innym palaczem .. to z okien się dymi bardziej niż z wydechu :) .. ale dzięki jonizatorowi w ogóle w środku nie czuć fajek .. nawet ludzie którzy nie palą nie wierzą że palę w aucie .. i to mi wystarczy nie wiem co takie zjonizowane powietrze jeszcze robi, czy co ma robić .. mi wystarczy że nie czuć fajek, nie muszę stosować żadnej chemii w postaci pachnideł .. i jest git ... a jak jeszcze może coś tam innego dobrego robić .. to więcej mi od niego nie potrzeba :)

No może jeszcze dopiszę .. fakt .. jest taki jakiś dziwny zapaszek .. ledwo wyczuwalny .. nie umiem go dokładnie nazwać, coś jak jak błyskawica .. albo jak w nocy na plaży nad morzem .. coś podobnego do zapachu jaki się czuje w wannie z dyszami z ozonem .. ale naprawdę minimalnie .. ledwo ledwo i to jak jadę długo beż otwierania okien.

I jeszcze jedno .. to co napisałem to nie żaden dowód na działanie czy niedziałanie :).. wiem że jonizacja powietrza to fakt, ale czy jonizator na gniazdo zapalniczki działa tak jak powinien, nie wiem .. opisałem tylko to co zauważyłem i swoje odczucia odnośnie zapachu, być może są zupełnie subiektywne.

#13 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 marca 2011 - 23:28

jonizator powietrza tworzy jony tlenu, a przy okazji powstaje produkt uboczny - ozon. Ozon ma właściwości silnie utleniające, usuwa zapachy i jest wysoce toksyczny, zabija mikroorganizmy, a w większych stężeniach również ludzi. Pachnie właśnie dość przyjemnie, jak po burzy. Pobaw się trochę włącznikiem światła w pokoju, doprowadź do iskrzenia a poczujesz również ten sam zapach. A przy okazji zjonizujesz powietrze, bo jonizator działa na podobnej zasadzie.

#14 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów

Napisany 16 marca 2011 - 01:23

Odpalcie przetwornice od xenonu bez palnika, wtedy dopiero jonizuje ;)

#15 OFFLINE   lapa

lapa
  • 239 postów

Napisany 16 marca 2011 - 14:27

Koledzy .. ale jonizator powietrza to nie są żadne cuda w stylu magnetyzera paliwa itp .. to tylko zwykła fizyka .. Troszkę mnie to dziwi, dyskutują o tym osoby które się nigdy z tym nie zetknęły :) .. A jak mówiłem , jonizacja powietrza to fakt udokumentowany przez tysiące ekspertów :) .. fakt fizyczny itp :) .. słowem, to prawda, i to działa :)
Palę papierosy, w aucie również, w trasie dużo jak jeszcze jadę z innym palaczem .. to z okien się dymi bardziej niż z wydechu :) .. ale dzięki jonizatorowi w ogóle w środku nie czuć fajek .. nawet ludzie którzy nie palą nie wierzą że palę w aucie .. i to mi wystarczy nie wiem co takie zjonizowane powietrze jeszcze robi, czy co ma robić .. mi wystarczy że nie czuć fajek, nie muszę stosować żadnej chemii w postaci pachnideł .. i jest git ... a jak jeszcze może coś tam innego dobrego robić .. to więcej mi od niego nie potrzeba :)

No może jeszcze dopiszę .. fakt .. jest taki jakiś dziwny zapaszek .. ledwo wyczuwalny .. nie umiem go dokładnie nazwać, coś jak jak błyskawica .. albo jak w nocy na plaży nad morzem .. coś podobnego do zapachu jaki się czuje w wannie z dyszami z ozonem .. ale naprawdę minimalnie .. ledwo ledwo i to jak jadę długo beż otwierania okien.

I jeszcze jedno .. to co napisałem to nie żaden dowód na działanie czy niedziałanie :).. wiem że jonizacja powietrza to fakt, ale czy jonizator na gniazdo zapalniczki działa tak jak powinien, nie wiem .. opisałem tylko to co zauważyłem i swoje odczucia odnośnie zapachu, być może są zupełnie subiektywne.

jakiego urządzenia używasz?mógłbys wstawić linka?chętnie wypróbowałbym u siebie

#16 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 16 marca 2011 - 14:33

Chyba chodzi Tobie o srodek do czyszczenia klimy. To nie to samo

o ozonator. mam i stosuje w warsztacie do odgrzybisania klimatyzacji i likwidacji zapachow - skuteczne tyle ze dobry zaczyna sie od 1000 pln

#17 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1 240 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 27 kwietnia 2015 - 08:09

Odgrzeje kotlete, czy warto w takie cos inwestowac?

http://allegro.pl/10...5182356570.html

#18 OFFLINE   ZIBI8989

ZIBI8989
  • 18 postów

Napisany 27 kwietnia 2015 - 10:03

Odgrzeje kotlete, czy warto w takie cos inwestowac?

http://allegro.pl/10...5182356570.html

Nie, miałem takie coś zwykły badziew, to tylko sobie świeci i nic więcej.