czujnik cofania piszczy caly czas na wstecznym
Napisany 12 marca 2011 - 21:25

Napisany 14 marca 2011 - 00:26
A to piszczenie ma jakiś powtarzający się schemat?
wiem, że system Bosch poprzez pikanie podaje błędy
Napisany 15 marca 2011 - 14:40
wg mnie lusterko i parktronik nie mają ze sobą nic wspólnego.
A to piszczenie ma jakiś powtarzający się schemat?
wiem, że system Bosch poprzez pikanie podaje błędy
tylko pomyslalem, ze skoro fotochrom jest podlaczony do wstecznego, a parkotronik tez, to moze ...
ale jednak nie

na poczatku kilka, moze kilkanascie pikniec pojedynczych, male przerwa i ciagly sygnal, mala przerwa i od nowa. cykl sie powtarz i powtarza
Napisany 15 marca 2011 - 18:14
tylko pomyslalem, ze skoro fotochrom jest podlaczony do wstecznego, a parkotronik tez, to moze ...
ale jednak nie
na poczatku kilka, moze kilkanascie pikniec pojedynczych, male przerwa i ciagly sygnal, mala przerwa i od nowa. cykl sie powtarz i powtarza
policz piknięcia i poszukaj na necie kodów błędów parktronic Bosch
ale chyba jest tak:
jedno piknięcie - prawy czujnik
dwa - drugi od prawej itd.
Napisany 19 marca 2011 - 21:27
policz piknięcia i poszukaj na necie kodów błędów parktronic Bosch.
doncortino! moglbys mi polecic jakas (jakies) strone gdzie je znajde!!

Napisany 19 marca 2011 - 22:22
Ale raczej nic więcej nie znajdziesz niż to:
jeden pik - błąd pierwszego czujnika od prawej
dwa piki - drugi od prawej itd.
pięć pików- inny błąd.
To wszystko, bo tam nie ma innych podzespołów które dają się serwisować - są cztery czujki i centralka.
Napisany 20 marca 2011 - 10:45
ja jakoś znalazłem, więc szukaj po gógle.
Ale raczej nic więcej nie znajdziesz niż to:
jeden pik - błąd pierwszego czujnika od prawej
dwa piki - drugi od prawej itd.
pięć pików- inny błąd.
To wszystko, bo tam nie ma innych podzespołów które dają się serwisować - są cztery czujki i centralka.
pikniec jest napewno wiecej jak 5 w jedym ciagu, a potem synal 3-4 sek, przezerwa kilka sek z znowu sygnal 3-4
znalazlem, ze czujniki delikatnie drgaja i piszcza ( czy omega tez tak ma) przekrecilem kluczyk do zaswiecenia sie kontrolek i wlaczylem wsteczny. ucho do czujnikow i delikatne macanko czujnikow, ale one nic. milcza.
ktoredy ida przewody do czujnikow jak fabryka dala. a moze jakas kostka w kufrze lub okolicy.
przewody przy czujnikach juz sprawdzilem
Napisany 20 marca 2011 - 19:17
Napisany 20 marca 2011 - 22:02
hmm nic nie poradzę, TIS nie przewiduje żadnych kodów błędów dla parkpilota w omedze, mówi tylko gdzie się znajdują komponenty - zajrzyj do centralki - jest we wnęce za kołem zapasowym (sedan)
dzieki!!

Napisany 20 marca 2011 - 22:21
Napisany 20 marca 2011 - 22:49
no... zajrzyj do niej, czy nie wypięła się jakaś wtyczka, przedzwoń kable czujek, sprawdź czy centralka nie jest zalana wodą itp.
dzieki. "jutro raniutko jak ten szczygiel, wstane, umyje sie " popatrze

patrzylem. wszystkie wtyczki siedza jak nalezy, SUCHO, przewody czysciutkie, wszystko az sie swieci. sorka doncortino

co to znaczy "przedzwon"?
nie robie jaj, ale naprawde nie znam tego okreslenia
rozebralem oslone i sprawdzilem wszystkie kable wychodzace na zewnatrz, oraz tak jak dalem rade posmyralem ( bo dojscie od wewnetznej strony zderzaka kiepskie) czujki i wtyczki. wszystko "wyglada" na ok
Napisany 27 maja 2011 - 08:08
Napisany 27 maja 2011 - 10:54
Miałem ostatnio identycznie. Okazało się że farba którą czujniki były pomalowane na jednym się złuszczyła.
Czujnik przez to był kawałek bez farby. Dostawał głupawki.
A więc oczyściłem czujnik z reszty farby i nagle ozdrowiał.
Napisany 27 maja 2011 - 11:35

Napisany 03 stycznia 2012 - 16:34
Kiedyś gostek lekko wjechał mi w tył i dwa czujniki (oryginalne Bosch) wpadły mi do środka i w następstwie cały czas piszczy przy wrzuceniu wstecznego. Byłem przekonany że jak naprawia mi zderzak i je zamontują to będzie ok. Ale nie. Dalej piszczy. Dzisiaj zderzak zdemontowałem kable przejrzałem i nic nie zauważyłem. Powypinałem z wtyczek czujniki i dalej piszczy.
Jak znaleźć przyczynę, usterkę? Może znacie jakiegoś magika od tego we Wrocławiu lub okolicach?
Napisany 03 stycznia 2012 - 17:46
Witam
Kiedyś gostek lekko wjechał mi w tył i dwa czujniki (oryginalne Bosch) wpadły mi do środka i w następstwie cały czas piszczy przy wrzuceniu wstecznego. Byłem przekonany że jak naprawia mi zderzak i je zamontują to będzie ok. Ale nie. Dalej piszczy. Dzisiaj zderzak zdemontowałem kable przejrzałem i nic nie zauważyłem. Powypinałem z wtyczek czujniki i dalej piszczy.
Jak znaleźć przyczynę, usterkę? Może znacie jakiegoś magika od tego we Wrocławiu lub okolicach?
Sprawdź konektory przy centralce.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 03 stycznia 2012 - 18:23
Sprawdziłem za nim zrzuciłem zderzak na zasadzie że wszystkie kable są na swoim miejscu, żaden nie jest poluzowany. Wyjąłem wtyczki i wsadziłem z powrotem.Sprawdź konektory przy centralce.
Po wyjęciu tej prostej wtyczki gdzie gniazdo ma ponumerowane piny (ta druga trochę fikuśna nie ma ponumerowanych) i wrzuceniu wstecznego tez piszczy.
Nie znam zasady działania. Nie wiem czy po wypięciu czujników powinno piszczeć czy nie.
Bujam się teraz ze zderzakiem w bagażniku, jak na dniach nie nie znajdę rozwiązania to jakiś zamiennik chyba wstawię.
Napisany 03 stycznia 2012 - 21:27
Nie wiem czy po wypięciu czujników powinno piszczeć czy nie.
Kiedy, u siebie miałem taki problem, to pisk był, tylko o dwa tony niższy, niż zwykle przy włączniu wstecznego. Powodem awari, była przycięta wiązka prawego wewnętrznego czujnika. Spróbuj podpiąć czujniki w zdemontowanym zderzaku, włącz wsteczny i szukaj, mi się udało tak zlokalizować usterkę.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją