1. WD40 nie używać, chyba ze od razu się przesmaruje po tym zabiegu, najlepiej jak już czymś chcemy czyscic to na bazie teflonu, ja używałem brunox.
Pryskamy i i kluczykiem wygrzebujemy czarny brud, do momentu jak będzie czysto.
można próbować metod wkłądania kluczyka, delikatnie naciskając kluczyk po milimetrze wkładać i wyjmować (aby ciągle był nacisk na zapadki), czasem da się przekręcić nie wkładając klcuzyka do końca, zostawiając luz 1-2mm
2. jesłi porada z góry nie pomogła, to może kluczyk się wyrobił, ewentualnie zapadki (ktore są miększe niż kluczyk) można za około 50zł dorobić wyższy, ewentualnie jak to nie pomoże, ten wyższy mogą sciąc na oryginalny fabryczny (powinniście mieć jakis kod w dokkumentach, coś na zasadzie key No Litera(jakies cyfry) np H687
3. można dorobić sobie taki wytrych i próbować wcisnąć do srodka tą wystająca szarą część.

wytrych wkładamy mniej więcej po przekątnej od kwadracika

jak się uda wtedy szara część wchodzi głębiej, trzymamy palcem i wkładamy kluczyk

Jeśli to nie wyjdzie, to można stacyjkę wyjąć i zawieźć do punktu naprawy (zazwyczaj 50zł), dowiedziałem się, że nie trzeba przecinać tych śrób, a wystarczy wiertłem rozwiercic a nastepnie wykrętak i one mają gwint ponoć

Ps, warto też sprawdzić kostkę, ktoś na forum mnapisał, że mu się rozleciała i blokowała płetwę i dlatego nie mogł przekręcić kluczyka, kostka jest przykręcona na jedną srubkę.

aha, ja miałem zablokowaną kierownicę ,co nie oznacza od razu, że trzeba plastiki łamać, u mnie udało się bez bólu

Trzeba odkręcic 3 śruby od dołu, następnie plastiki będą chodziły luźno, więc trzeba je trochę do przodu popchnąc następnie włożyć bit (jak ktoś chce może go skrócic jescze) ja nie miałem warsztatu, więc mocno się opierał z tyłu kierownicy i kombinerki w dłoń

po naprawie straciłem kolejne pół godziny na włożenie wkładki do sracyjki, przeczytałem, że kierownica nie może być zablkowana , co jest tylko częsciowo prawdą, bo blokada kierownicy ma tak jakby dwa tryby, tę blokadę trzeba srubokretem wcisnąć głebiej jeśli nie udaje się włożyć wkładki
![:]](https://forum.omegaklub.eu/public/style_emoticons/default/splash.gif)
zdj z forum

U mnie skończyło się na przyjezdzie kolesia z wytrychami , plus naprawa.
W W-wie mogę polecić trzech
auto-zamki.pl Właściciel pozyczyl mi wytrych, abym sprobował otworzyc, sympatyczny, widać, że się zna, jednak brat mnie namówł, że zna gościa, u którego już robił- ukluczyka.pl i nie dokoćzyłem historii z 1szym, aby tam sprobowac (autozamki w nast kroku radził wyzszy kluczyk, jak wytrych nie pomoze), kluczyk to samo zaproponował, więc u niego bawiłem się z tymi kluczykami, na końcu jak nie wyszło oddał mi kase za ten kluczyk

Z ogłoszenia znalazłem serfin24h, przyjechał wytrychami odblokował i naprawił bębenek