Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dyskusja - Zamienie Passata B5 na omege BFL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
32 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 05 marca 2011 - 10:52

co najmniej niemoralna propozycja!!
passat B5 FL na omege FL to bym jeszcze zrozumiał

#2 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 05 marca 2011 - 11:30

przecież właśnie napisał że passata na omegę zamienić chce...

#3 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B

Napisany 05 marca 2011 - 11:39

Napisał, że na Omegę ale FL a kolega wyżej twierdzi, że gdyby miał passata po lifcie to mógłby chcieć omegi po lifcie.

#4 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 05 marca 2011 - 11:40

ale passat 1997 rok przed liftem

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 05 marca 2011 - 11:44

passat jest drozszym autem w zakupie. nie wiem dlaczego bo do omegi sie nie umywa ale tak jest - najlepszy jest przebieg - 210000 w 14 letnim klekocie i to jeszcze z holandi. :masakra: chyba na 1 kolo.

#6 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 marca 2011 - 12:14

:masakra: chyba na 1 kolo.

zapasowe!!

co z tego że chłopak chce zamienić przecież cena odgrywa większą role przy zamianie, a niestety VW się ceni przez stereotypy podobnie jak Merc...

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 05 marca 2011 - 12:39

zapasowe!!

co z tego że chłopak chce zamienić przecież cena odgrywa większą role przy zamianie, a niestety VW się ceni przez stereotypy podobnie jak Merc...

4 koła + zapas

#8 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 05 marca 2011 - 14:35

4 koła + zapas

nie od dziś przecież wiadomo że wioska kupuje albo VW albo Audi ( bez urazy dla nikogo) ale panuje przekonanie że jak masz vw lub audi to masz super furę. Cenę wyznacza popyt a jak ludzie sami się nakręcja na wieś- wageny to i cena wyższa.
Jak dla mnie passat niczym się nie wyróżnia spośród innych aut a natworzyli już ich 101 generacji :masakra:

...u nas pewnie ciężko będzie jemu zamienić się na paska bo każdy raczej nie schodzi z komfortu w dół ;)

#9 OFFLINE   adi87

adi87

była oma jest audi

• 128 postów

Napisany 05 marca 2011 - 14:51

Passata B5 jest wszędzie pełno... zwłaszcza srebrne kombi... Był szał na sprowadzanie golfów 2 potem 3 i potem przyszło na passata. Auto dla ludu po prostu... U mnie w okolicy jeździ kilka omeg B (jeśli chodzi o A to jest moja i dwie inne) a pasków od zatrzęsienia...

#10 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 marca 2011 - 19:45

Kolega chyba dal sobie spokuj po waszych komentarzach:jump: bo cisza:D

#11 OFFLINE   RESET84

RESET84
  • 19 postów

Napisany 05 marca 2011 - 21:21

Dobry pasek jest lepszy od omegi i każdy to wie.Jest z tym tak jak z omegami.Są szroty i są dobre fury.Przebiegi mają po 500kkm-każdy przed liftem TDI.Miałem i omegę,a teraz mam paska 3B właśnie(w sensie B5 przed liftem) i ceeda z 2008roku z przelotem 100kkm.Bezawaryjnie.Marzenie robotnika to passat kombi w tedei i tym właśnie wieś lata.Gej looki,chromiki te sprawy.Ja mam sedana w benzynie.Pije paliwo jak smok wawelski wodę,ale pewne auto.Zapraszam na passat forum.Sorry za OT.

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 05 marca 2011 - 21:31

Dobry pasek jest lepszy od omegi i każdy to wie

w czym jest lepszy ? w znaczku na masce ? :masakra:
slabiej wyposazone, do **** zawieszenie, drozszy w utrzymaniu, niewygodne fotele, przestarzaly silnik tdi - fakt ze pancerny.

#13 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 05 marca 2011 - 21:45

w czym jest lepszy ? w znaczku na masce ? :masakra:
slabiej wyposazone, do **** zawieszenie, drozszy w utrzymaniu, niewygodne fotele, przestarzaly silnik tdi - fakt ze pancerny.

silnik stary ale znam mase ludzi co leją opał i w zime -15 facet - 0 problemow z rozruchem :) mowie o 66kw

#14 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 05 marca 2011 - 21:58

Dobry pasek jest lepszy od omegi i każdy to wie.

Sprzedawałem b5 fl na części full opcja , navi , skóra+alcantara, najmocniejszy 1.9 . Tylko że po rozebraniu tylnych drzwi okazało się ze zamiast głośników jest zaślepka :) . Może i Passat to dobre auto ale omega jest pod wieloma względami lepsza .

#15 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów

Napisany 05 marca 2011 - 23:37

Jeśli nie macie oferty zamiany to proszę o zakończenie spamu :police:

A tak fajnie sie rozkrecil temat :D

#16 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 06 marca 2011 - 01:49

Jak tak was kręci dyskusja proszę macie miejsce tylko z kulturą mi tu ;)

#17 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 06 marca 2011 - 09:48

To teraz ja wcisnę swoje dwa grosze.
Od wielu lat byłem fanatykiem samochodów francuskich. W domu zawsze był francuz i był opel. Z opli to tylko astry a francuzy no cóż. Peugeot 405, renault 5 campus, renault megane, renault master, peugeot boxer. Pewnego dnia pojawił się VW Golf IV. Porażka jak dla mnie silnik 1,4. fakt że puknięte autko na diabła zrobione ale gniło jak nie wiem co, elektryka bardziej siadała niż w francuzach, golfik szybko ustąpił miejsce VW passatowi z 97 roku z silnikiem 1,9 tdi 90 konny. Co mogę powiedzieć. Jak wsiadałem z peugeota do passata to malina, kiera leciutko pracowała, skrzynia biegów miękko chodziła, pedały sprzęgła i gazu bardzo delikatne tylko te fotele takie twarde, wsiadając z powrotem do peugeota to tak jak bym się cofną wiekowo w technologii. Kiedy nabyłem omege i kiedy z niej się przesiadłem do passata to odczułem to samo wrażenie kiedy z passata wsiadałem do peugeota. Omega od pasata ma bardziej wygodne siedzenia, wspomaganie kierownicy lepiej chodzi, pedały jeszcze bardziej czułe i delikatne, cud malina. Co do pasata. Jest to 97 rok i jak na razie nie ma grama rdzy na nim, silnik się troszkę zaczyna pocić, delikatny wyciek z układu chłodzenia jeszcze nie zlokalizowany ale gdzieś na wężach puszcza, silnik równo pracuje, spalanie niskie, od 5 lat go mamy w domu i na razie żadnej poważnej awarii, tylko naprawy bieżące typu olej, filtry klocki no i te przesrane wachacze, ale tam w tym pasacie jest popieprzone przednie zawieszenie, masakra tylko tyle powiem, przy wymianie całego zawieszenia człowiek bardziej się nabaka niż przy wymianie zawieszenia w 4 omegach naraz.

Krótko o passacie:
Twarde siedzenia i zawieszenie, mało spala, blacha nie gnije, częsci cenowo takie same jak u każdego samochodu, mniejszy od omegi.
Mimo że omega nie umie sobie dać radę z rudą to i tak bardziej ją wole niż passata, nie wymienił bym się nigdy.

Bój opis jest poparty doświadczeniem, passat i omega nadal w domciu wiec mam porównanie.
Peugeot o którym pisałem to 405 z 89 roku(w tamtych latach bardzo luksusowy pojazd peugeota) omega z 95 roku a passat z 97 roku.
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#18 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 07 marca 2011 - 11:28

passat jest drozszym autem w zakupie. nie wiem dlaczego bo do omegi sie nie umywa ale tak jest - najlepszy jest przebieg - 210000 w 14 letnim klekocie i to jeszcze z holandi. chyba na 1 kolo.

Beast bez urazy, a czy Ty uważasz, że przebieg w Omedze z 2000r w wysokości 150.000 jest wiarygodny i to np w 3.0V6? WĄTPIE, ktoś jak kupuje takie auto to dla tego aby jeździć i ma ono napewno dużo więcej.
Oczywiście śmieszy mnie jak widzę ludzi, którzy u mnie ubezpieczają VW 1.9TDi z 2000r i twierdzą, że to auto ma 175.000 i napewno nie było kręcone. Wyraźnie, śmiech!!

Jednak pamiętajmy, że Passat to nie tylko 1.9TDI, są też dobre jednostki, np 4.0 W8, auto z naprawdę dużym potencjałem i ogromnymi możliwościami, a co z napędem 4motion? Omega niestety nie ma tego, jednak co do zawieszenia to oczywiście tu nie ma co dyskutować, Omega bije passata o 3 głowy :D

#19 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 07 marca 2011 - 16:29

Dobra bo się znów zacznie temat jak Omega vs. BMW, z tym że tutaj zalezy co porównujemy, zresztą wieksze porównanie nie ma sensu. Przypomninam że Pasek jest segmentowo klasę niżej. Omega jest wygodniejsza, większa i na tym poprzestańmy w innym przypadku możemy porównywać Fiata Seicento i Skodę Fabię.

#20 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 07 marca 2011 - 16:40

Oczywiście, że eliks masz rację. Komfort, estetyka, prowadzenie jak dla mnie to to wszystko jest dużo lepsze w Omedze. Środek zdecydowanie lepszy. Jednak chciałem zaznaczyć, że biorąc po uwagę jednostkę napędową to Passat to nietylko "turbo-kkekot 1.9TDI". ;)