Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

bezpiecznik od deski rozdzielczej

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lukaszlask

lukaszlask
  • 10 postów

Napisany 01 marca 2011 - 18:35

Witam wszystkich .mam pytanie czy omega ma a jesli tak to ktory bezpiecznik od podswietlania deski rozdzielczej ?? mam taki problem ze ostatnio wymienilem wszystkie zarowki od podswietlenia deski było ok ,po ok 2 tyg.przyszly mrozy i rano wsiadajac do zimnego autka po zapaleniu swiateł podswietlania nie było musialem przejechac pare km.zeby rozgzac autko wyłaczyc i po raz drugi wloczyc swiatla zeby podswietlanie zadziałało .po paru razach takiej walki podswietlanie zgaslo raz na zawsze juz nic nie pomaga !! wszystkie bezpieczniki raczej sa dobre dlatego pytam ktoremu przedewszystkim sie lepiej przyjzec !!! mysle ze wina nie lezy po stronie bezpiecznika ale lepiej skonsultowac ... zginoł mi takze prad w podswietlaniu tablicy rejestracyjnej czy to ma jakies powiazanie gdzie moge szukac przyczyny ?? zaznaczam ze nic nie jest sciemnione tak jak u8 nie ktorych z podobnym problemem ps.przepraszam moderatoora jesli po raz kolejny umiescilem pytanie nie w tym dziale co powinienem ale podobnego przypadku jak u mnie raczej nikt nie ma !!!!

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 marca 2011 - 20:28

wymień włącznik świateł, jak przepali się bezpiecznik to nie ma efektu że raz działa a raz nie. Wymień go i będzie po problemie... Chyba że przecierałeś kable i gdzieś sie zwarło ale wydaje mi się że byś poczuł spaleniznę.

#3 OFFLINE   marek.n

marek.n

Marek

• 94 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 marca 2011 - 20:45

kolega dobrze pisze . jak masz możliwość to podmień to bendzerz pewny

#4 OFFLINE   jeansu

jeansu
  • 222 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 01 marca 2011 - 21:29

.. zginoł mi takze prad w podswietlaniu tablicy rejestracyjnej

to ten sam obwód co deski rozdzielczej

#5 OFFLINE   lukaszlask

lukaszlask
  • 10 postów

Napisany 02 marca 2011 - 14:50

kolego a powiedz mi oprocz podswietlania deski ,swiatła rejestracji jeszcze cos jest podłaczone pod ten sam obwód ??? bo zgasło mi jeszcze podswietlenie popielniczki hm .rece opadaja !!! a moze ktos z was orientuje sie jeszcze czy ewentualny włacznik swiateł da sie naprawić ?? wyjołem go dzis sprawdziłem mniej wiecej wizualnie wszystkie połączenia ,według mnie jest ok puki co nie mam nic na podmianke na szrocie rowniez brak identycznego włącznika !!!!

#6 OFFLINE   jeansu

jeansu
  • 222 postów

Napisany 02 marca 2011 - 18:02

kolego a powiedz mi oprocz podswietlania deski ,swiatła rejestracji jeszcze cos jest podłaczone pod ten sam obwód ??? bo zgasło mi jeszcze podswietlenie popielniczki hm .rece opadaja !!! a moze ktos z was orientuje sie jeszcze czy ewentualny włacznik swiateł da sie naprawić ?? wyjołem go dzis sprawdziłem mniej wiecej wizualnie wszystkie połączenia ,według mnie jest ok puki co nie mam nic na podmianke na szrocie rowniez brak identycznego włącznika !!!!

jak jest dokładnie z całym obwodem to nie wiem, na pewno zegary, wyświetlacz, radio, chyba tez panel sterowania, a także podświetlenie tablicy rejestracyjnej jest podpięte w obwód pozwalający na zmianę natężenia światła (służy do tego pokrętło w centralce/włączniku świateł), a pod sam bezpiecznik jak dobrze pamiętam podświetlenie nawiewów popielniczki i schowka.... poprawcie jeżeli się mylę:p

a jeśli chodzi o sam włącznik to jest on rozbieralny, może jednak wystąpić problem ze złożeniem samego pokrętła (zwłaszcza jeśli robi się to pierwszy raz), gdyż jest tam umieszczona w tulejce stalowa kulka na sprężynie, która ma na celu blokować pokrętło w określonej pozycji (lubi wypadać). Moim zdaniem taka zabawa mija się z celem, oczywiście można spróbować rozłożyć, przeczyścić i posprawdzać połączenia/styki, ale czy warto?? koszt na allegro to ok 20zł

#7 OFFLINE   lukaszlask

lukaszlask
  • 10 postów

Napisany 02 marca 2011 - 21:51

witam ponownie podmieniłem włacznik swiateł i niestety nic to nie dalo ,moze ktos podpowie gdzie szukac dalej ??/

#8 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 marca 2011 - 22:04

witam ponownie podmieniłem włacznik swiateł i niestety nic to nie dalo ,moze ktos podpowie gdzie szukac dalej ??/

nr 15 chyba http://forum.omegakl...ead.php?t=16941

#9 OFFLINE   jeansu

jeansu
  • 222 postów

Napisany 03 marca 2011 - 00:20

w takim razie proponuje schematy elektryczne i miernik w dłoń. Może Sam Naprawiam? na forum gdzieś była w pdf, w razie czego wersja online:

http://instrukcja.pl..._opel_omega_b_1

#10 OFFLINE   lukaszlask

lukaszlask
  • 10 postów

Napisany 04 marca 2011 - 19:12

witam wszystkich mam problem z podswietleniem deski rozdzielczej ,poradzono mi wymienic włacznik swiatel tak zrobilem z tym ze nic to nie dało ,sytuacja jest taka ze na wlacznik swiatel idzie pare przewodow w tym jeden główny pradowy z niego włacznik swiatel rozdziela napiecie z chwila właczenia swiatel min.podswietlanie deski jest to przewod szaro-żołty na ktorym pradu nie ma .zaznaczam ze przełącznik jest na 100 % dobry bo sprawdzalem w innej omie i prad jest a u mnie nie czyli wychodzi na to ze cos w instalacji daje sygnal do przełacznika aby pradu na obwod oswietlenia deski nie dawac !!! to tak na moj rozum moze ktos wie o co tu chodzi bo elektryk rozłożył rece !!! sprawdzane były takze krancowki w dzwiach sa sprawne wiec zagadka pozostaje !!! moze ktoś ma jakiegos naprawde kumatego elektronika w woj.łódzkim ??? pytam zaznaczajac ze moj nie jest do bani poprostu moze co dwie głowy to nie jedna !!!