Automat gaśnie na wstecznym (POMOCY)
Napisany 28 lutego 2011 - 21:30
Od tygodnia mam problem kiedy odpalam zimne auto i daję wsteczny to mi szarpnie i zgaśnie ale tylko jak jest zimne jak chwilkę pojeździ to później wsteczny działa ok
I tu proszę o pomoc co to może być czy to wina skrzyni czy czegoś innego bo bie wiem co z tym fantem zrobić?? Z góry dziękuję
Napisany 28 lutego 2011 - 23:14
Napisany 28 lutego 2011 - 23:18
Moim zdaniem olej w skrzyni za gęsty i jak się rozgrzeje to hula. Weź podnieś obroty trochę i dopiero bieg jak nie zgaśnie to olej na 90%Witam
Od tygodnia mam problem kiedy odpalam zimne auto i daję wsteczny to mi szarpnie i zgaśnie ale tylko jak jest zimne jak chwilkę pojeździ to później wsteczny działa ok
I tu proszę o pomoc co to może być czy to wina skrzyni czy czegoś innego bo bie wiem co z tym fantem zrobić?? Z góry dziękuję

Napisany 28 lutego 2011 - 23:21
Moim zdaniem olej w skrzyni za gęsty i jak się rozgrzeje to hula. Weź podnieś obroty trochę i dopiero bieg jak nie zgaśnie to olej na 90%
Gdyby tak było, gasł by równiez w innym trybie. Konwerter bez wzgledu na kierunek jazdy pracuje zawsze w ta sama strone, wiec czy jest D czy R nie ma to znaczenia dla oleju. Przeplyw jest taki sam.
Napisany 28 lutego 2011 - 23:26
masz może racje ale jak z garażu rano cofa to do przodu nie pojedzie może napisze czy próbował do przodu:pokoj:Gdyby tak było, gasł by równiez w innym trybie. Konwerter bez wzgledu na kierunek jazdy pracuje zawsze w ta sama strone, wiec czy jest D czy R nie ma to znaczenia dla oleju. Przeplyw jest taki sam.

Napisany 28 lutego 2011 - 23:36
Napisany 01 marca 2011 - 08:44
2. Moze sie okazać ,że nie trzyma jeden selenoid od biegu wstecznego, dopoki olej nie nabierze temperatury.
3. To może być początek końca tarczek biegu wstecznego. jednak tego bym nie obstawial akurat za bardzo ze wzgledu na fakt iz jezdzi po nagrzaniu.
Napisany 02 marca 2011 - 22:29
Napisany 02 marca 2011 - 23:20
Mysle ,ze powinienes udac sie do kogos innego, najwyrazniej tam gdzie byles nie potrafia dobrze tego zrobic.
Moze ktos z kolegow z klubu z okolicy mogl by z OP-COMem lub innym pomoc.
Napisany 02 marca 2011 - 23:37
Zaobserwowałem jeszcze że gdy odpalam auto to na ułamek sekundy przygasa mi podświetlenie radia, klimatronika, tablicy oraz próbowałem odpalić na światłach a mam oryginalne ksenony to tez na moment zgasły i po odpaleniu przez kilka sekund pali się lampka od ABSu. Nie wiem czy to może być powiązane z tym błędem czy to inna sprawa.
Akumulator jest dobry, Alternator ładuje 14,4V na światłach i bez świateł
Napisany 03 marca 2011 - 07:48
Pojedz profilaktycznie gdzie indziej. BOSCH nie oznacza ze diagnoza jest 100% trafna. Tam tez sa tylko ludzie

Daj znac jak postepy.
Napisany 03 marca 2011 - 09:25
po okolo poltora roku takiej jazdy zaczeo sie dokladnie to co opisujesz
przy wrzycaniu wstecznego i probie ruszenia autem szarpnelo i zgaslo
(tak jak w manualu jak sie za szubko sprzeglo pusci)
problem rozwiazalem poprzez wymiane skrzyni:D na ar35
dodam ze skrzynia nie miala zadnych bledow, olej byl czysty a filtr nie zapchany
po rozebraniu skrzyni poza tarczkami ktorych resztki udalo sie odnalezc gdzie popadnie wszystko bylo ok;)
zastanawialem sie jaki to ma zwiazek z gasnieciem i nie doszedlem do tego
a dawke paliwa to ty sobie ustaw skoro masz blad, ale nie lacz tych problemow ze soba, dawka nic do zachowania skrzyni nie ma napewno
Napisany 03 marca 2011 - 10:16
Koniec końców, najpierw wyprostuj wszystko z silniiem, bo z tego co pisałeś coś jest z dawką paliwa. Jak to będziesz miał zrobione, a objawy pozostaną , raczej pozostaje tylko wymiana skrzyni lub remont.
Napisany 03 marca 2011 - 19:21
A co do tarczek tak jak mówi "cugiel" to raczej u mnie nie możliwe bo na wstecznym cały czas super ciągnie bez żadnego ślizgania a olej, filtr, uszczelkę w skrzyni wymieniem regularnie co 30 tys ostatnio wymieniałem we wrześniu stary olej i reszta była ok od tej pory zrobiłem 14 tyś
Napisany 03 marca 2011 - 19:48
Napisany 15 marca 2011 - 23:56