osad na klemie od akumulatora
Napisany 15 lutego 2011 - 19:58
od jakiegos czasu na klemie + przy akumulatorze zbiera mi sie taki bialy, odpadajacy nalot. Bylem u goscia, u ktorego kupowalem akumulator (pare miesiecy temu) i stwierdzil, ze jest to za duze ladowanie z alternatora (14,6) i przez to akumulator sie zasiarcza. Oprocz tego wszystko jest ok, komputer nie wywala zadnych bledow. Prosze o porade.
pozdrawiam
Piotrek
Napisany 15 lutego 2011 - 20:11

Napisany 15 lutego 2011 - 20:23
po tej operacji zmierz jeszcze raz napięcie ładowania na wolnych obrotach i przy większych, oraz pod obciążeniemwyczyść dokłednie i nasmaruj wazeliną techniczną
Napisany 16 lutego 2011 - 15:35
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.
Napisany 16 lutego 2011 - 22:40
...na krotka metę tak.Najlepsza jest jak już wspomniano wazelina techniczna.Gorąca woda usuwa ten osad fajnie:)
Napisany 17 lutego 2011 - 22:19
posprawdzalem dzisiaj napiecia, na wylaczonym jest ~12,3 , przy wlaczonym ~14,4 , a przy wlaczonym pod obciazeniem (swiatla, klima, ogrzewanie szyb) ~14, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu wartosci mniej wiecej takie same, czyli nie bardzo to wplynelo
to 14,4 to troche jest duzo chyba?
Napisany 17 lutego 2011 - 22:31
czesc,
posprawdzalem dzisiaj napiecia, na wylaczonym jest ~12,3 , przy wlaczonym ~14,4 , a przy wlaczonym pod obciazeniem (swiatla, klima, ogrzewanie szyb) ~14, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu wartosci mniej wiecej takie same, czyli nie bardzo to wplynelo
to 14,4 to troche jest duzo chyba?
Moim zdaniem masz dobre ładowanie , dużo zależy od stanu naładowania akumulatora jeśli będzie słabszy to alternator będzie nadrabiał większym napięciem tak działa właśnie regulator alternatora
Napisany 17 lutego 2011 - 22:36
sam osad oczywiscie mi nie przeszkadza, tylko nie chce zniszczyc aku kilkumiesiecznego
dziekuje i pozdrawiam
Napisany 17 lutego 2011 - 22:57
Akumulator klasyfikuje się jako rozładowany albo masz kiepski miernik lub coś Ci go rozładowywuje. Sprawny aku powinien mieć ok 12.6V. Coś jest nie takposprawdzalem dzisiaj napiecia, na wylaczonym jest ~12,3
Napisany 17 lutego 2011 - 23:08
no ja rozumiem, ale skads sie ten osad bierze (a malo go nie bylo), a nie jest on raczej normalnym zjawiskiem,
sam osad oczywiscie mi nie przeszkadza, tylko nie chce zniszczyc aku kilkumiesiecznego
dziekuje i pozdrawiam
Po prostu wyczyść dokładnie żeby nie było tego osadu i jeżeli klemę troszkę zżarło to radził by ją wymienić na nową , ważne żeby obie klemy były z tego samego materiału