Nie Odpala Zimny
Napisany 12 lutego 2011 - 19:25
Napisany 12 lutego 2011 - 20:12

U mnie były sprawne 3 z 6 i już nie odpalał przy +1 st...po wymianie pali bez negocjacji w -14
Patrząc na to ze po długich kręceniach cięzko odpali a za moment na rozgrzanym już ok...diagnoza jest jedna
tak,stał na ogromnych nieraz mrozach,włączyłeś stacyjke i stare świece nie wytrzymały nagłej róznicy temparetur po takim okresiepo dwumiesięcznym postoju samochodu
odpowiednio sprężona ropa może po długich kręceniach sie zapalić...wiem z autopsjidopiero po pół godzinnych próbach pod matką udaje się to z wielkim trudem
bez znaczeniatermostat
odpaliłbys ale pewnie nierówno by chodził lub gasł,pozatym CIEPŁY ODPALA OKrozwarstwił się filtr paliwa
w obudowie
Zmień te świeczki lub zobacz czy jest na nich napięcie(multimetrem: plus do świecy ,minus do masy)
Tu masz "tutka"
http://forum.omegakl...ead.php?t=15255
Napisany 12 lutego 2011 - 22:09
u mnie świece ok i napięcie na nich jest i nic...
Napisany 12 lutego 2011 - 22:59
Napisany 21 lutego 2011 - 11:08
Odnośnie tych zdjęć,to u mnie nie ma w kolektorze tego czujnika pokazanego na 4 zdjęciu.Jest po prostu zaślepiony śrubą.Ten przewód gumowy owszem jest. Od czego właściwie ten czujnik jest skoro go u mnie nie ma wcale?
Napisany 21 lutego 2011 - 12:21
Tu masz "tutka"
Odnośnie tych zdjęć,to u mnie nie ma w kolektorze tego czujnika pokazanego na 4 zdjęciu.Jest po prostu zaślepiony śrubą.Ten przewód gumowy owszem jest. Od czego właściwie ten czujnik jest skoro go u mnie nie ma wcale?
w twoim silniku nie będzie tego czujnika bo zamiast niego masz przepływomierz
Napisany 21 lutego 2011 - 13:44
Napisany 21 lutego 2011 - 13:50
witam nieznam odpowiedzi na tten problem ale mam podobny .Mianowicie pompa wtryskowa po remoncie[nowy rozdzielacz i naprawiony nastawnik]nowe swiece NGK nowe filtry. jak samochod stoi w garazu pali jak ta lala na dotyk ,zostawie na zewnatrz [temperatura-5] na noc i rano katastrofa pomaga tylko plak .Ma ktos pomysl:masakra:
przyjrzyj sie dokladnie swiecom. Ja tez kupilem nowe i praktycznie odrazu, po paru dniach zaczely sie problemy z paleniem. Wlozylem stare swiece i auto moze stac tydzien nie odpalane i odpala za 1 razem. Te niby nowe ktore wyrzucilem z silnika grzaly wszystkie ale chyba jakos mniej wydajnie.
Napisany 21 lutego 2011 - 16:42
Napisany 21 lutego 2011 - 18:54
stare swiece grzaly tylko 4. Moze dodam ze jak probuje odpalic to slychac ze chce ale nie moze,psikne plakiem odpala i problem znika:confused:
sprawdź ciśnienie na cylindrach
Napisany 22 lutego 2011 - 14:58

Napisany 22 lutego 2011 - 17:00
:jump:
Napisany 22 lutego 2011 - 17:23
no to chyba plaga z odpaleniem po nocy bo moja kluska od dwóch dni zaczeła sie dławic. Przy poprzednich mrozach około -18 świece grzałem 2 razy i odpalała prawidłowo. teraz grzeje czasami nawet 4 razy i nie może wskoczyć na obroty, niby już załapuje na obrotościomieżu wskazówka zatrzymuje sie na 500 obrotach/min tak przez 10 sekund i gaśnie. jak już zaczyna zaskakiwać to słychać takie charakterystyczne "cykanie" i jest ok. poradźcie coś
:jump:
a może parafina się wytrąca albo powietrze łapie, u mnie kiedyś jak tak łapała i po dłuższym kręceniu zapalała to okazało się że świece były walnięte
Napisany 22 lutego 2011 - 17:30
a może parafina się wytrąca albo powietrze łapie, u mnie kiedyś jak tak łapała i po dłuższym kręceniu zapalała to okazało się że świece były walnięte
mam zamiar wymienić świece jak nic innego nie znajde. kiedyś tak mi mondeo odpalało ciężko i okazało sie że łapał lewe powietrze w obudowie filtra powietrza (było pęknięte) ale u mnie wygląda wszystko ok, z resztą odebrałem furke dwa tygodnie temu od magika po wymianie olejów i kompletów filtrów i powiedział że sie nieżle trzyma. zauroczył mi kluske

Napisany 22 lutego 2011 - 17:52
powiem wam, że po dzisiejszej nocy pierwszy raz musiał kręcić 3 razy od początku jak mam auto
i było widać, że auto nie dostaje paliwa
filtr paliwa wymieniałem w sobotę tylko założyłem przewody na starych miedzianych podkładkach
więc myślę może powietrze łapię??
wymieniłem dzisiaj na nowe i zacząłem wlewać 20L ropki z baniaka
było tyle parafiny, że zatykało sitko w lejku więc to było przyczyną ciężkiego odpalania - przynajmniej u mnie
ostatnio nie chciało mi się dolać preparatu K2 do zapobiegania wytrącania parafiny i dzisiaj mam nauczkę

Napisany 22 lutego 2011 - 18:13
powiem wam, że po dzisiejszej nocy pierwszy raz musiał kręcić 3 razy od początku jak mam auto
i było widać, że auto nie dostaje paliwa
filtr paliwa wymieniałem w sobotę tylko założyłem przewody na starych miedzianych podkładkach
więc myślę może powietrze łapię??
wymieniłem dzisiaj na nowe i zacząłem wlewać 20L ropki z baniaka
było tyle parafiny, że zatykało sitko w lejku więc to było przyczyną ciężkiego odpalania - przynajmniej u mnie
ostatnio nie chciało mi się dolać preparatu K2 do zapobiegania wytrącania parafiny i dzisiaj mam nauczkę!
wytrącenie parafiny to bardzo prawdopodobne jutro zakupie preparat K2 i doleje. a może być również, że jakaś ropa gorszej jakości była?? bo powiem szczeże, że zwykle tankuje na Shell i jak pisałem wcześniej było -18 autko paliło prawidłowo. a ostatnio zatankowałem na Orlenie. może żle trafiłem
Napisany 22 lutego 2011 - 18:36
wytrącenie parafiny to bardzo prawdopodobne jutro zakupie preparat K2 i doleje. a może być również, że jakaś ropa gorszej jakości była?? bo powiem szczeże, że zwykle tankuje na Shell i jak pisałem wcześniej było -18 autko paliło prawidłowo. a ostatnio zatankowałem na Orlenie. może żle trafiłem
wg. mnie gdziekolwiek tankujemy to nie mamy gwarancji, że to co piszą i mówią to idzie do naszego baku
więc lepiej poświęcić 15zł na 600L kupując preparat tego typu lub dolewać PB
Napisany 22 lutego 2011 - 21:34