Omega i karta pojazdu
Napisany 09 lutego 2011 - 18:07
Napisany 09 lutego 2011 - 18:26
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 09 lutego 2011 - 18:45
A jeszcze dokładniej jeśli chcesz sprawdzić to w dowodzie rejestracyjnym na stronie gdzie jest rodzaj pojazdu oraz rok produkcji tez jest rubryka gdzie wpisują serię oraz nr karty pojazdu jeśli była wydana.
Napisany 09 lutego 2011 - 19:41
Jak sprawdzić czy pojzd powinien posiadac karte pojazdu? Komis ktory sprzedaje nie ma karty pojazdu i koles mowi ze nie wie czy auto jest sprowadzone czy nie...
w dowodze rejestracyjnym masz kolumne - karta pojazdu - jesli jest numer wpisany to musi miec - jesli nie to nie ma.
Napisany 09 lutego 2011 - 20:28
Napisany 09 lutego 2011 - 20:37
A jesli powinna byc a nie ma to co wtedy??? Mozna ja odzyskac? Jakie sa tego ewentualne koszty?
Jeśli karta pojazdu była wydana i zaginęła to aktualny właściciel musi wystąpić do Wydziału Komunikacji o wydanie nowej. I to właśnie on musi wystąpić o wydanie a nie Ty jako nowy właściciel. Bez tego nie zarejestrujesz auta.
Napisany 09 lutego 2011 - 21:02
Aha i jeszcze jedna rzecz... Jesli kupuję auto w komisie to jakie dokumenty powinni mi dac?? Na dowodzie rejestracyjnym jest Pan X który sprzedał auto do komisu a ja od nich chce kupić...
Napisany 09 lutego 2011 - 21:05
a gucio prawdaBez tego nie zarejestrujesz auta.
ja mam 2 karty pojazdu ze swoich poprzednich aut, poprostu ich nie przekazalem kupujacemu i nie byl zadnych problemow z rejestracja
jedno z tych aut mielo juz po mnie 3 wlascicieli
a drugie ja dotad jednego
Napisany 09 lutego 2011 - 21:16
a gucio prawda
ja mam 2 karty pojazdu ze swoich poprzednich aut, poprostu ich nie przekazalem kupujacemu i nie byl zadnych problemow z rejestracja
jedno z tych aut mielo juz po mnie 3 wlascicieli
a drugie ja dotad jednego
może go po prostu nie przerejestrowali.
Nie życze Ci, zebyś kupił auto bez KP i próby przebijania sie przez biurokracje.
Aha i jeszcze jedna rzecz... Jesli kupuję auto w komisie to jakie dokumenty powinni mi dac Na dowodzie rejestracyjnym jest Pan X który sprzedał auto do komisu a ja od nich chce kupić...
Są dwie opcje - czy Pan X sprzedał auto do komisu, czy wstawił do komisu do sprzedaży.
w pierwszym przypadku musisz dostać:
1. fakture VAT-Marża z komisu - czyli dowód zakupu (od biedy moze być umowa kupna-sprzedaży)
2. Dokument zakupu auta przez komis od pana X
3. dowód rej_karte pojazdu jesli była wydana
4. wpis do ewidencji komisu (ksero)
w drugim przypadku:
1. fakture vat-marża z komisu (ew. umowe kupna sprzedaży)
2. tzw umowe komisową, czyli potwierdzenie, ze pan X zostawił swoj samochod w komisie i upoważnił komis do sprzedaży auta pana X
3. dow rej + karte pojazdu
4. wpis do ewidencji komisu (ksero)
Tak czy inaczej musisz mieć ciągłość w papierach, czyli począwszy od osoby widniejącej w DR do Ciebie musisz mieć połączone dokumenty nazwiskami sprzedających i kupujących w międzyczasie.
Jesli bylo ich więcej to musisz mieć wyszstkie umowy kupna-sprzedaży/faktury
Napisany 09 lutego 2011 - 21:36
Fajnie, dzięki za odpowiedź. Nigdy nie kupowałem na komisie i dlatego wolę zapytać kogoś kto ma jakieś doświadczenie. W sumie to auto mam już "sprawdzone" tylko te dokumenty...
Napisany 09 lutego 2011 - 21:51
może go po prostu nie przerejestrowali.
Nie życze Ci, zebyś kupił auto bez KP i próby przebijania sie przez biurokracje.
jestem w 100% pewny ze przerejestrowali
auta sprzedalem osoba ktore znam
jedno z nich sprzedalem gosciowi praktycznie z sasiedztwa, on go przerejestrowal na siebie po okolo roku przerejestrowal to na swojego syna a po okolo pol roku sprzedali i auto jest przerejestrowane i widuje je czesto na lublinieckich tablicach (poszlo do innego powiatu)
astre natomiast sprzedalem swojemu dalekiemu kuzynowi z ktorym mam dobre kumplowskie uklady
on to auto przerejestrowal bez problemu
w lipcu ubieglego roku sie ozeil i wyprowadzil sie i auto przerejestrowal na nowy adres i dopisal w dodatku zone jako wspol wlasciciela
auto obecnie jezdzi na myszkowskich tablicach czyli rowniez w innym powiecie
zey byla jasnosc uw umowie na koncu byl dopisek
sprzedajacy w raz z pojazdem przekazuje:
1. 2 komplety oryginalnych kluczykow
2.----------
gdyby w umowie bylo ze przekazuje karte pojazdu to pewnie by ja chcieli w WK
Napisany 09 lutego 2011 - 22:06
Napisany 09 lutego 2011 - 22:21
dziwne to bardzo
w grudniu tata rejestrowal auto i karty tez nie wolali ale karta jest
z ciekawosci bylem az zapytac
Napisany 09 lutego 2011 - 22:30
wlasnie patrzylem na stronie mojego wydzialu i tez jest karta:confused:
dziwne to bardzo
w grudniu tata rejestrowal auto i karty tez nie wolali ale karta jest
z ciekawosci bylem az zapytac
Ja myślę że to wszystko jest kwestią naszych wspaniałych urzędników. Jeden pamięta i zawoła, drugi ma to gdzieś...
Napisany 09 lutego 2011 - 22:35
Ja myślę że to wszystko jest kwestią naszych wspaniałych urzędników. Jeden pamięta i zawoła, drugi ma to gdzieś...
bardzo mozliwe ze o to wlasnie chodzi
w powiatowym w czestochowie czlowiek czuje sie jak u siebie w domu
mila atmosfera mozna spotkac wiele ludzi (w kolejce:D)
jak sie grzecznie poprosi to na wszystko przymkna oko:D autentycznie
jak dotad nie mialem zadnej nie milej sytuacji a kilka aut mialem przyjemnosc rejestrowac
zalatwialem zgubienie tablicy rejestracyjnej
3 razy musialem prawko zmieniac(gdzies mi kategori zaczelo przybywac:D)
Napisany 09 lutego 2011 - 23:16
Napisany 10 lutego 2011 - 07:12
bo w karcie jest wpisywany nowy właściciel i chyba numer i seria aktualnego dowodu rejestracyjnegoJa akurat dzisiaj rejestrowałem auto i jak najbardziej karta pojazdu była wymagana. Jeden koleś przyszedł bez karty i kazali mu wrócić z kartą aby przerejestrować.
Napisany 10 lutego 2011 - 09:53
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.
Napisany 10 lutego 2011 - 10:17
Dokładnie tak jak Damian mówi, bez karty pojazdu auta nie zarejestrujesz, ponieważ tam wbijają aktualnego właściciela i Nr. i serie nowego dowodu. Ja kartę pojazdu odbierałem jeżeli dobrze pamiętam, razem już z twardym dowodem.
Jest tak jak mówisz, razem ze starym dowodem zabierają też kartę pojazdu i odbiera się z nowym.
Napisany 10 lutego 2011 - 13:57
z nowym ale twardym do miękkiego nie dostaniesz KPJest tak jak mówisz, razem ze starym dowodem zabierają też kartę pojazdu i odbiera się z nowym.