czy to wina parownika
Napisany 08 lutego 2011 - 18:59
nie wiem co robic.gdy przygazuje przelacza sie na gaz i czasami auto gasnie,dopiero jak sie silnik zagrzeje do ok 45 stopni to idzie normalnie.druga sprawa to gdy przejade kawalek na gazie i zgasze to pozniej mam problem z odpaleniem tzn.zapali i zgasnie i pozniej musze dlugo krecic zeby zapalil. czyzby sie zalewal?? moze to byc wina parownika czy tez silniczka krokowego?
2.0 v8 gaz zwykly, parownik firmy ,,zavoli"
Napisany 08 lutego 2011 - 19:35
Co do problemu z gaśnieciem to wiesz ... wszystko zależy jak wpięty jest reduktor. Jesli nie jest to szczęśliwe połączenie to temperatura silnika może wynosić 45 stopni, a parkownika może być jeszcze zdecydowanie niższa.
W ogolności przełączanie na gaz powinno następować, kiedy silnik jest ciepły.
Napisany 08 lutego 2011 - 19:41
Cita był pierwszy...
Napisany 08 lutego 2011 - 20:49
Jeszcze prawie identcznie w VW (bleeee) passacie blokował sie ten silniczek krokowy jak sie nagrzało to było git tylko że w pasku dlugo to trwało i zawsze go waliłem kluczem do kól ale to był passat nie szkoda go było

Napisany 08 lutego 2011 - 21:09

Kamil.
Omega to wspaniale auto...
Napisany 08 lutego 2011 - 21:30
Napisany 08 lutego 2011 - 22:33
Dziwny sposób testowania, ba, prawie wszystkie komputerki w momencie wyłączenia stacyjki otwierają krokowca na maksa i natychmiast go zamykają - celem wypuszczenia z parownika resztek gazu gdy jeszcze tłoki się poruszają - żeby wypompować gaz z układu dolotowego. Jak Ci się zalewa to pomoże dokładna regulacja biegu jałowego (pracy z reszta też) po to, aby mieszanka na biegu jałowym była optymalna, wtedy siłą rzeczy w dolocie nie będzie dużo gazu. Inna sprawa, że stare membrany parownika są sztywne i a) ciężko się reguluje oraz b) może przylewać, jeśli parownik nie osiągnie temperatury jaką ma silnik nominalnie.a da sie sprawdzic w ten sposob?:wyjmuje silniczek a w jego miejsce wkladam np rurke łączącą te przewody. da to cos?
cita słusznie podpowiada, by sprawdzić wpięcie parownika w układ chłodzenia - patrz nawet w sprawdzone porady jest temat-ściągawka. Wprawny gazownik będzie wiedział - regulując - czy parownik jest w porządku czy też - mając problemy z regulacją - jest do wymiany/regeneracji.
Napisany 12 lutego 2011 - 14:43
Napisany 14 lutego 2011 - 01:49
Napisany 14 lutego 2011 - 21:11
Napisany 20 lutego 2011 - 04:28
bylem u gazownika na kompie i: do wymiany parownik i sonda lambda...:szpital:
kolego waski20, ja w pierwszym roku posiadania omegi 2.0 16V (jakieś 3 lata temu) gdy nastała pierwsza zima gdy omega była w moich rekach też miałem podobny problem, że omega gasła jak za szybko przełączyłem na gaz a temperatura zewnetrzna była poniżej -5 stopni C, a potem stałem gdzieś na skrzyżowaniu (gasła na wolnych) i dłuuuugo kręciłem rozrusznikiem:mad:. Dodatkowo miałem jeszcze inny problem połączony z moim za szybkim przęłączaniem na gaz tj. zapalała mi sie kontrolka CHECK od silnika a po sczytaniu błędów miałem diagnoze -sonda lambda. Paru gazowników mi stwierdziło do wymiany sonde i parownik, a ja dalej śmigam na tej samej sondzie i na tym samym parowniku do tej pory tj trzecia zima. Problem swój rozwiazałem w taki sposób, że przełączam na gaz dopiero jak drgnie mi wskazówka wskaźnika temperatury silnika,a powietrze z nagrzewnicy leci ciepłe. I jest super, omega nie gaśnie, ja sie nie wkurzam kręcąc rozrusznikiem gdzieś na światłach To mnie nauczyło, że za bardzo skąpy nie mogę byc:), jak wiem że omega mi sie nie rozgrzeje i będę musiał zgasic autko to jadę na Pb. Na wiosne lub lato to na LPG przełaczam w sumie od razu 5-10 sekund i nic sie nie dzieje złego tzn nie gaśnie, nie zapala sie CHECK, problem występuje tylko zimą. Dodam że na parowniku mam już przejechane ok 65 tys km. pozdrawiam
Napisany 21 lutego 2011 - 17:44
Napisany 21 lutego 2011 - 18:41
Yhy...Gazownik powiedział ze przez jakieś 1500 km będzie się tak działo bo membrany muszą się dobrze ułożyć.

Męcz o regulację

Po chwili: Owszem, nowy parownik po kilku dniach nieco inaczej się da regulować niż świeżo założony ale bez przesady.
I nie zjadaj ogonków w literkach

Napisany 22 lutego 2011 - 00:57